به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،هزینه ثبتنام اربعین برای گرفتن ویزا و بیمه از سوی ستاد اربعین، ۱۹۹ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده که هماکنون برخی دفاتر خارج از این سیستم به دریافت ویزا با قید "فوری" به قیمت بیشتر از این اقدام میکنند که اعتبار آنها از سوی این ستاد تعیین نشده است، با این حال طبق اعلام رییس سازمان حج و زیارت تنها حدود یک میلیون نفر از مبادی رسمی برای گرفتن ویزای اربعین اقدام کردهاند؛ این درحالی است که طبق اظهارات سخنگوی ستاد مرکزی اربعین تا روز جمعه بیش از دو میلیون ویزای عراق صادر شده و این یعنی بیشتر مردم مبادی خارج از سامانه تاییده شدهی سازمان حج و زیارت را برای گرفتن ویزا ترجیح دادهاند تا زودتر و شاید ارزانتر به ویزا برسند.
سوداگری ویزا
در چند روز گذشته نیز با آنکه بارها از سوی نیروی انتظامی هشدار داده شده برای گرفتن ویزا به مراجع رسمی و معتبر مراجعه شود، اما فعالیت باندهای جاعل همچنان نگرانیهایی را برای آن دسته از افرادی ایجاد کرده که تنها به انگیزهی دستیابی سریعتر به ویزای عراق، گرفتار این افراد فرصتطلب شدهاند.
سازمان حج و زیارت قبلا اعلام کرده بود که ویزای جعلی تفاوتی با ویزای اصلی ندارد و تنها در مرز قابل تشخیص است. قیمت رسمی ویزایی که سفارت عراق صادر میکند ۱۷۰ هزار تومان است که دیگر بابت آن دلاری دریافت نمیشود، برای همین اشخاص و مراجعی که در ازای ویزا دلار طلب میکنند، یقینا سودای دیگری در سر دارند که زائران باید در مواجهه با آن اگاهانهتر رفتار کنند.
از طرفی برخی از دفاتر که بنا به تایید مسؤولان کشور، در ارتباط با سفارت عراق در ایران هستند، ویزاهایی را در این مدت صادر کردهاند که اعتبار آنها مشکل داشته که یا به روزهای بعد از اربعین مربوط میشده و یا اعتبار آن پیش از فرا رسیدن اربعین باطل خواهد شد، بنابراین هنگام دریافت گذرنامهی ویزا شده، به مدت اعتبار آن باید توجه کرد.
سفر به عراق فقط به گذرنامهی ممهور به ویزا نیاز دارد و مدارک هویتی دیگری مثل کارت ملی، شناسانامه و یا گواهینامهی ایرانی در این کشور به کار نمیآید.
دنبال ویزا در مرزها نباشید
طبق هشدارهایی که این چند روز با ازدحام جمعیت در مرزها از سوی نیروی انتظامی داده شده، نه تنها خروج از مرز بدون گذرنامه و ویزا امکانپذیر نیست، بلکه ویزا در هیچ یک از مرزهای خروجی به سمت عراق برخلاف شایعهای موجود، صادر نمیشود.
ویزای عراق تنها در چهار کنسولگری این کشور در تهران، اهواز، کرمانشاه و مشهد و ۱۲ دفتر موقت در شهرهای ایلام، سوسنگرد، آبادان، قم، ساری، رشت، اصفهان، کرمان، کرج، تبریز، شیراز و یزد صادر میشود. بنابراین سفر به مرزها به انگیزه گرفتن ویزا در لحظه خروج و یا با این اندیشهی واهی که همانند سالهای گذشته با کارت ملی و شناسانامه و گذرنامهی بدون ویزا امکان خروج از مرز وجود دارد، چیزی جز پیامد سنگین برای زائران ندارد که در چند روز گذشته برخی گرفتارش شدند و توسط پلیس از مرز بازگردانده شدند. دولت عراق نیز امسال خیلی جدی از ایران خواسته مانع خروج افراد فاقد گذرنامهی ویزا شده شود، چرا که برخورد سنگینی در انتظار افراد خاطی خواهد بود.
دولت عراق هم پیشتر اعلام کرده بود، دستگیری افراد بدون ویزا در خاک ایرن کشور از سه سال به بالا حبس دارد.
ستاد اربعین امسال همچنین در تصمیمی مشابه سال گذشته، عوارض خروج از کشور را برای سهولت سفر زائران اربعین حذف کرد، اما در چند روز گذشته مرزهای خروجی استان خوزستان به دریافت این عوارض مبادرت کردند که اواخر هفتهی گذشته در دستوری، قانون حذف عوراض خروج در یک بازهی زمانی محدود نیز شامل حال مرزهای شلمچه و چزابه نیز شد و حالا دیگر زائران اربعین نیازی نیست عوارض خروج از کشور را بدهند.
درِ فرودگاه نجف، روی یک پاشنه میچرخد!
اوضاع اما در فرودگاه نجف با مرزهای خاکی کمی فرق میکند، در چند روز گذشته این فرودگاه از هر زائر ۱۰ دلار هزینه ورودی دریافت کرده، اقدامی که پیشتر با واکنش شرکتهای هواپیمایی ایران و قطع پروازها به این مقصد همراه شده بود، اما در اربعین که زائران به سمت این فرودگاه روانه شدهاند، آن قانون دریافت عوارض ۱۰ دلار همچنان حاکم است و دولت عراق تدبیری برای این قضیه نداشته است. نا آگاهی زائران از این جریان، فضای این فرودگاه را ملتهب و تنها صرافیِ آن را برای خرید دلار شلوغ کرده است.
خارجیها به شلمچه بروند
علاوهبر مرزهای هوایی، ورود به خاک عراق از سه مرز خاکی شلمچه، چزابه و مهران امکانپذیر است. با آنکه در روزهای نخست برنامهریزی مراسم اربعین اعلام شد مرز خسروی نیز امسال برای تردد زائران باز میشود، اما این منطقه همچنان مسدود است، با اینکه در هفتهی گذشته بارها روی این خبر تاکید شد، اما همچنان زائرانی به خسروی مراجعه میکنند به این امید که شاید در زمان حضور آنها، مرز باز شده باشد، درحالیکه تا کنون دوات عراق با وجود رایزنیهای ایران، تغییری در این سیاست نداده است.
بیاطلاعی اتباع خارجی از مرز خروجی که برایشان تعیین شده نیز در روزهای گذشته به سرگردانیهایی منجر شده است. ستاد اربعین در آغاز برنامهریزیها مرزهای خسروی و شلمچه را به عنوان مبادی خروجی اتباع خارجی تعیین کرد که پس از خودداری دولت عراق برای بازگشایی مرز خسروی، اعلام شد تنها مرز خروجی اتباع خارجی، شلمچه است، اما ظاهرا سطح اطلاعرسانی به حدی نبوده که همه از آن آگاه شوند.
هفته گذشته ۶۵۰ زائر از کشور جمهوری آذربایجان به مرز خسروی و سپس مهران مراجعه کردند و چون اجازه خروج از این مرزها را نداشتند، ساعتها در این مناطق معطل ماندند و بعد از یک روز سرگردانی راهی شلمچه شدند.
اتباع خارجی مقیم ایران همچنین درصورت تمایل برای شرکت در مراسم پیادهروی اربعین به منظور دریافت گذرنامه و مدارک بین المللی مورد نیاز باید به پلیس اطلاعات و امنیت ناجا مراجعه کنند، برای این افراد دفترچه اقامت صادر خواهد شد که در عراق مورد تایید است و به واسطهی آن ویزا صادر میشود.
هزینه پارک خودرو در مرز شبی ۵ هزار تومان
از آنجا که سفر اربعین با سفر عتبات عالیات در شرایط عادی تفاوت دارد و امکانات به صورت عمومی در اختیار زائران قرار میگیرد، تسهیلاتی در نقاط مرزی برای زائران درنظر گرفته شده که البته برخی از آنها با حاشیههایی همراه بوده است؛ طبق اعلام دبیر کمیته زیرساخت ستاد مرکزی اربعین، ۴۰۰ هکتار پارکینگ در مرزهای خاکی (خسروی، مهران، چزابه و شلمچه) ایجاد شده که به ازای پارک خودرو به مدت یک شبانهروز، مبلغ ۵ هزار تومان دریافت میشود. دریافت این هزینه به ازای هر یک روز سر و صدای زیادی را در برخی مرزها راه انداخت.
اتوبوسهای ۱۰۰۰ تومانی نقطه سفر مرزی
از طرفی با اعلام نرخ اتوبوسهایی که از پارکینگهای مرزی تا نقاط صفر زائران را جابه جا میکنند، سعی شده در عین ارائه تسهیلات، از برخی فرصتطلبیها ممانعت شود. به گفتهی مدیر دفتر حملونقل عمومی و ترافیک شهری سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، نرخ کرایه اتوبوس برای زائران از پارکینگ مهران تا مرز به فاصله ۱۴ کیلومتر، یک هزار تومان و نرخ کرایه از پارکینگهای شلمچه، چذابه و خسروی با فاصله ۵ تا ۱۰ کیلومتر تا مرز نیز یک هزار تومان است.
بیمه حاشیهساز اربعین
از دیگر هزینههای حاشیهساز در این مدت، بیمه زائرانی بوده که ثبت نام رسمی کرده بودند و مبلغ آن در ۱۹۹ هزار و۵۰۰ تومانی که به سامانه سماح سازمان حج وزیارت پرداخته بودند، محاسبه شده. طبق توضیحات کارگزار بیمهی اربعین، پوششهای این بیمهنامه برای هر یک از بیمهشدگان شامل؛ پرداخت غرامت نقص عضو یا از کارافتادگی دائم کلی یا جزیی در اثر حادثه ۲.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال، پرداخت غرامت فوت ناشی از حادثه ۲.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال، هزینههای درمانی بستری بیمارستانی و اعمال جراحی به علت بیماری یا حوادث ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال و هزینههای درمانی سرپایی و پاراکلینیکی به علت بیماری یا حادثه ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال تعیین شده است.
مدت پوشش این بیمهنامه برای هر یک از بیمهشدگان حداکثر ۳۰ روز در فاصله زمانی چهاردهم مهر تا سوم آذر امسال است که این زمان از فاصله ۲۰ کیلومتری مرزهای خروجی خاک ایران به سمت خاک عراق شروع میشود.
داروهای ممنوع و آزاد
بیاطلاعی از برخی از قوانین عراق درباره حمل داروهای ممنوع نیز از دیگر دردسرهایی است که در دورههای گذشته برخی زائران را حتی به مرحله دستگیری رسانده. برای همین مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر تاکید کرده از حمل قرصهای کدئیندار، روانگردان و مخدر خوددار شود چرا که قوانین سختگیرانهای در انتظار افرادی است که این مواد را در خاک عراق حمل میکنند.
این مرکز همچنین توصیه کرده زائران در صورت نیاز حتما اسپریهای تنفسی، داروهای فشار خود، قند خون، قلبی و ریوی را همراه داشته باشد که این اقلام جزو داروهای ارسالی از ایران به عراق نیست و پیدا کردن آنها در این کشور مشکل و هزینهشان بسیار گران است.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/