به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ رجیستری یا همان مجوز سلامت گوشیهای وارداتی، طرحی است که در سال 85 آغاز شد و در ابتدای راه به دلیل اجرای ناموفق، در کمتر از 12 ماه متوقف شد.
طرح مذکور که هدفش مبارزه با قاچاق گوشی تلفن همراه، حمایت از واردکنندههای داخلی و جلوگیری از ورود گوشیهای بدون خدمات پس از فروش بود تا بتواند سدی بزرگ در مقابل قاچاق این محصول شود هر چند در مقابل، بر اساس اظهار نظرهای کارشناسان اجرای نادرست این طرح باعث افزایش قیمت گوشی موبایل خواهد شد.
اجرایی شدن طرح رجیستری که از بعد از گذشت نزدیک به ده سال از 5 آبان آغاز شده است همچنان با ابهاماتی از جمله دارندگان تلفن همراه، افزایش قیمت گوشی و نامشخص بودن وضع گوشی های موجود در بازار روبهروست.
از طرفی اجرای طرح گسترده رجیستری نیازمند زیرساختهایی است که باید برای اپراتورها مهیا شود و در غیر اینصورت امروزه در نبود زیرساختها، انجام این طرح با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد که در ادامه به برخی از ابهامات و ایرادات آن می پردازیم؛
مدل گوشی رجیستری مشخص نیست
با اینکه طرح رجیستری اجرا شده است اما هنوز خبری از برندها و مدل هایی که رجیستری می شوند، نیست. اینکه دقیقا مشخص نیست چه مدل و برندهایی در فاز اول، رجیستری می شوند اولین ایراد این طرح محسوب می شود.
بلاتکلیفی گوشی های موجود در بازار
طبق این طرح گوشیهایی که روشن نشده اند و آکبند محسوب می شود رجیستری خواهند شد؛ هر چند این مورد خیال مردم را از بابت داشتن گوشی هایشان راحت می کند اما تکلیف گوشی هایی که در بازار ایران موجود است نامشخص می ماند و مسئولان در این مورد هنوز جوابی ارائه نکرده اند.
ناهماهنگی مسئولان در ابتدای راه طرح رجیستری
معاون برنامهریزی، نظارت و هماهنگی اقتصادی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد گوشی های در حال استفاده می گوید: اتفاقی برای موبایلهایی که در حال استفاده است نخواهد افتاد. این موضوع در حالی گفته میشود که نخعی مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالا در این رابطه حرف دیگری گفته است. او در مورد این طرح نظر دیگری دارد و می گوید: طرح رجیستری گوشیهای تلفن همراه علی رغم گفته برخیها، نه تنها گوشیهای تلفن جدید و تازه وارد، بلکه همه گوشیهای در حال استفاده را نیز شامل میشود.
تأثیر طرح رجیستری بر بهای تمام شده موبایل
امروزه دغدغه اصلی مردم، بهای تمام شده موبایل در بازار است؛ دقیقا همان اتفاقی که بعد از شکست طرح رجیستری در سال 85 افتاد و در نهایت به افزایش قیمت بهای وارداتی این محصول منجر شد.
مشکل برخی شرکت ها (اپل و مایکروسافت) در طرح رجیستری
بدون شک، طرح رجیستری باعث نخواهد شد شرکتهای آمریکایی همچون اپل و مایکروسافت اقدام به افتتاح نمایندگی در ایران کنند؛ هر چند برداشته شدن تحریم ها از ایران بر اساس مشاهدات یک سال اخیر امری نیست که به این زودی انجام شود تا شرکتهای مذکور بتوانند نمایندگی خود را فعال کنند.
گزارش از سعید پیرزاده
انتهای پیام/