به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کاربرد ماهرانه فنون مطالعه، آن را آسانتر و لذتبخشتر ساخته و درنتیجه، علاقه خواننده نسبت به مطالعه افزایش مییابد؛ اصلیترین علت بیعلاقگی به مطالعه، عدم بهکارگیری روش صحیح مطالعه است چرا که در صورت مطالعه صحیح، یادگیری آسانتر وعادت مطالعه ایجاد خواهد شد؛ یادگیری، احساس امنیت، استمرار مطالعه، عادت به مطالعه و مطالعه صحیح در چرخه کار نقش اساسی دارند.
اولین شرط یک مطالعه موفق این است که به خودتان، ذهنتان و مطلبی که میخوانید، اعتماد داشته باشید و مطمئن باشید که مطلب را یاد خواهید گرفت؛ داشتن تصویر ذهنی مثبت نسبت به ذهن و مطالعهتان، تأثیر بسیار زیادی در روند مطالعه شما خواهد داشت.
قبل از شروع مطالعه، ۲ دقیقه در مورد درسی که میخواهید مطالعه کنید، بهخصوص به قسمتهایی از درس که علاقه بیشتری به آن دارید و خود را در حال و هوای آن درس قرار دهید؛ این موضوع بسیار ساده، تأثیر بسیار زیادی در مطالعه فعالانه خواهد داشت.
هنگامیکه خسته هستیم، علاوه برکاهش میزان علاقه نسبت به مطالعه، سبب عدم یادگیری خواهد شد؛ بعضی افراد تصور میکنند خستگی جسمی، ارتباطی با ذهن ندارد، در حالیکه داشتن نشاط روحی و شرایط جسمانی مساعد، در مطالعه مفیدتر، بسیار موثر خواهد بود.
محمدرضا پوردستمالچی مشاور تحصیلی در مورد نحوه مطالعه عنوان کرد: مطالعه به صورت درازکش و یا در حال راه رفتن، علاوه بر ایجاد پرش ذهن و خستگی شدید جسمانی به سبب از بین رفتن بخشی از نیروی ذهن برای حفظ وضعیت خواهد شد و بدترین شکل مطالعه است (که متأسفانه بسیاری از داوطلبان به آن عادت دارند.)
وی ادامه داد: برای رفع این عادت، بهصورت تدریجی در هر زنگ مطالعه (ابتدا از ۴۵ دقیقه) چند دقیقه را به صورت نشسته و بقیه را بهصورت عادت قبلی مطالعه کنید و پس از یک هفته مدت زمان مطالعه بهصورت نشسته را افزایش دهید. این کار ممکن است یک یا دو ماه به طول انجامد، ولی در عوض برای همیشه اصلاح خواهد شد.
این مشاور تحصیلی با بیان اینکه یک ساعت بعد از خوردن غذا نباید مطالعه کرد، گفت: یکی دیگر از عواملی که باید به آن توجه داشت فاصله چشم تا کتاب بوده که مناسبترین فاصله چشم تا کتاب ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتراست، درشرایطی که فاصله از این کمتر یا بیشتر باشد، باعث خستگی چشم و عدم علاقه به مطالعه میشود.
داشتن خودکار روان، میز متناسب با قد و رنگ در و دیوار (رنگ زرد)، عوامل بسیار مهمی در مطالعه مؤثرتر و با نشاطتر خواهد بود؛ بهتر است برای ایجاد تمرکز بیشتر، میز، اشیا و عکسهای اضافی نداشته باشد.
یکی از مهمترین علتی که دانش آموزان مطالعه را قطع میکنند، آماده نبودن وسایل و کتابهای مورد نیاز است؛ به خاطر داریم که بارها در بین مطالعه و هنگامیکه ذهن، آماده یادگیری بوده است، به دلیل در دسترس نبودن وسایل و کتابها، مطالعه را قطع کردهایم پس قبل از شروع مطالعه، خوب فکر کنید و همه وسایل و کتابهایتان را آماده کنید تا در هنگام مطالعه، بهانهای برای ترک آن نداشته باشید.
بهترین نور برای مطالعه، نور طبیعی است، اما اگر امکان مطالعه در روز را ندارید؛ شرایطی را مهیا کنید که نور بهصورت مستقیم به کتاب نتابد؛ برای افراد راستدست، نور از سمت چپ و برای افراد چپدست، تابش نور باید از سمت راست باشد.
پوردستمالچی با اشاره به اینکه داشتن یک مکان ثابت برای مطالعهی مؤثر، عامل بسیار مهمی است، اظهار کرد: در مکانی که درس میخوانید، (غیر مطالعه) بهتر است که هیچ کار دیگری انجام ندهید و فقط در آن مکان مطالعه کنید و اگر مکان مطالعه ثابت باشد، بعد از مدتی نسبت به آن مکان شرطی خواهید شد و هر زمان که به آنجا بروید، احساس یادگیری خواهید داشت.
پوردستمالچی درمورد بهترین زمان مطالعه گفت: باوجود تصورهای موجود، هیچ زمان ثابت و معینی برای مطالعه وجود ندارد؛ بهترین زمان مطالعه، زمانی است که شما بهترین شرایط روحی و بیشترین هوشیاری را دارید.
۲ زمان ابتدای صبح به دلیل اینکه ذهن به استراحت پرداخته و پیوندهای حافظه ترمیم شدهاند وانتهای روز (قبل از خواب) به دلیل اینکه بعد از مطالعه، ذهن، فرصتی برای تثبیت اطلاعات و ذخیرهسازی آنها خواهد داشت، بهطور معمول برای مطالعه بهترین زمان است.
وی بیان کرد: در مجموع، هر زمانیکه احساس میکنید هوشیاری بیشتری دارید، به مطالعه بپردازید، اما سعی کنید درسهایی که در آنها ضعف بیشتری دارید، در ابتدای صبح و انتهای روز مطالعه کنید.
این مشاور تحصیلی عنوان کرد: داوطلبان کنکور باید زمان مطالعه خود را طوری تنظیم نمایند که به ساعت خواب و بیداری آنها لطمهای وارد نکند، چرا که داشتن نشاط روحی، صبح کنکور عامل بسیار مهمی است که فقط عادت به خوابیدن در حدود ساعت ۱۱ و بیداری در حدود ساعت ۶ در طول سال تحصیلی آن را تضمین میکند پس اگر میخواهید صبح کنکور بانشاط باشید، در طول سال تحصیلی، خود را عادت دهید که شبها بهموقع بخوابید و صبح زود از خواب برخیزید و در طول شب مطالعه نکنید.
استمرار در مطالعه از همهچیز مهمتر است در مطالعه خود استمرار کمی و کیفی داشته باشید، یعنی میزان مطالعه روزانه خود را بیش از حد مطلوب (برای روزهای غیر تعطیل: ۵ ساعت) نگاه دارید؛ این کار سبب عادت به مطالعه و علاقهمندی به آن خواهد شد.
پوردستمالچی تصریح کرد: بعد از اتمام مطالعه، بهسرعت وارد محیط پرسر و صدا نشوید و (این کار سبب آشفتگی ذهن خواهد شد؛ ۲ دقیقه در محل مطالعه بمانید و چند نفس عمیق بکشید تا مطالعه در ذهن شما تثبیت شودو تا وقتی مطلبی را خوب هضم نکردهاید و متوجه نشدهاید، آن را حفظ نکنید.
بیشتر داوطلبهای کنکور با مشکل مطالعه بینشاط (بهخصوص در درسهای عمومی) مواجه هستند؛ برای از بین بردن این مشکل، قبل از شروع مطالعه، هدف خود را معین کنید.
انتهای پیام/