طی روزهای اخیر کامل تقوینژاد رئیس سازمان مالیاتی کشور از فرار مالیاتی 30هزار میلیارد تومانی در کشور خبر داده است، اگر این آمار واقعی باشد، بدین معناست که جایگزین کردن درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای نفتی دولت با مانعی بزرگ روبرو است.
درآمدهای مالیاتی دولت به سالم سازی روند دخل وخرج درآمدهای دولت کمک میکند و ابزاری دردست دولت برای بازتوزیع ثروت و ساماندهی کردن اقتصاد است.
غلامحسین دوانی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی،گفت: سیستم مالیاتی از جنبه درونی و بیرونی کارایی ندارد و از عواملی که منجر به این ناکارامدی شده میتوان به معافيتهای گسترده، اقتصاد زيرزمینی و اقتصاد دولتی اشاره كرد.
دوانی اظهار کرد:بر اساس آمار و مطالعات انجام شده حدود 50 درصد توليد ناخالص داخلی از پرداخت ماليات معاف میباشند که این امر فشار زیادی بر سایر بخشهای اقتصاد وارد میکند. علاوه بر این، بين 20 تا 40 درصد اقتصاد كشور به صورت زيرزمينی است كه اين امر نيز فرارهای مالياتی را تشديد می كند.
وی با اشاره به اینکه نقصهای قانونی عامل ایجاد فرار مالیاتی است، بیان کرد: در آمد مالیاتی دولت در سال گذشته 112هزارمیلیاردتومان بوده که اگر دولت عزم راسخ داشته باشد، میتواند این میزان را افزایش دهد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه اجرایی شدن طرح جامع ، فرار مالیاتی را کمتر خواهد کرد،گفت: اقتصاد غیررسمی تقریبا یک سوم اقتصاد را در بر گرفته است و به تاریکخانه اقتصادی معروف است که این امر از عوامل اصلی فرار مالیاتی در کشور و دلسردی فعالان بخش تولید است.
دوانی با تاکید بر ضرورت پیاده شدن دولت الکترونیک برای فرار مالیاتی بیان کرد: بدون تردید، با افزایش تعداد بنگاهها،فعالان اقتصادی و پیچیدگی فعالیتهای اقتصادی، اصلاح نظام مالیاتی کشور تنها با استفاده از فنّاوری های جدید در جمع آوری و رصد اطلاعات مالی، الکترونیکی کردن فرآیندهای مالیاتی امکانپذیر است.
وی به برخی از عوامل ناکارآمدی نظام مالیاتی کشور پرداخت و گفت: فرهنگ مالیاتی حاصل اعتماد مردم به دولت است وقتی مردم طبق باورهای فرهنگی اعتمادی به دولت ندارند و از سوی دیگر دولت هم فعالیت های اقتصادی و خدمات رسانی خود را به صورت شفاف به مردم اعلام نمیکند، طبعا مردم هم از پرداخت مالیات گریزان می شوند.
انتهای پیام/
خدایا این اقتصاد را سلامت کن