به گزارش خبرنگار حوزه سیاسیون گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ خواجه شمسالدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی، شاعر بزرگ سدهٔ هشتم ایران و یکی از سخنوران نامی جهان است که غزلیاتش در جهان از شهرت بالایی برخوردار است .
در تقویم ملی کشور ، بیستم مهر را به نام این شاعر بزرگ و نامی کشور ،نامگذاری کردهاند و به همین مناسبت مسئولان کشوری، این روز را در قالب پیامی در صفحه اجتماعی خود تبریک گفتند.
به همین منظور "محمدجواد آذری جهرمی" وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ، پستی را در صفحه اینستاگرام خود منتشر و ضمن تبریک این روز ،"بادصبا" را که جمله کلیدی در اشعار حافظ می باشد واین نشان دهنده علاقه لسان الغیب به بادصبا می باشد، از منظر علم ارتباطات بررسی کرد.
جهرمی نوشت:
"بیستم مهر، روز شاعر نامی کشورمان حافظ شیرازی گرامی باد.باد صبا یکی از عناصر طبیعی در اشعار حافظ است.اگر از منظر علم ارتباطات به آن نگاه شود ارکان و مفاهیم فراگرد ارتباطی در آن کاملا مشهود است.باد صبا در اشعار حضرت حافظ نقش های ارتباطی بسیاری را بر عهده دارد. در نقش منبع مطلع است، در جایگاه فرستنده خبر رسانی می کند،پیام می دهد، در نقش مجزا یا کانال، پیام و مفاهیم را منتقل می کند، در جاهائی نقش پیک و قاصد را دارد، گیرنده پیام است، معنا را در ذهن گیرنده متبلور می کند و خلاصه اینکه نقش های ارتباطی گوناگونی را می توان از باد صبا مشاهده کرد.
حضرت حافظ به جز دستیابی به این موارد و ارائه مفاهیم والای انسانی در مضامین اشعارش، با در نظر گرفتن نقش مجزا برای باد صبا که با انتقال بو و عطر یار و گیسویش تحقق می باید و به ویژه در بیت" بوی خوش تو هر که ز باد صبا شنید از یار آشنا سخن آشنا شنید" به نکته ای ظریف اشاره کرده است که قرن ها بعد نظریه پرداز معروف دیوید برلو این حرف را در قالب نظریه ای جهانی با مضمون اینکه معنی در پیام نیست بلکه در ذهن گیرنده است ، ارائه کرده که مورد توجه و استقبال زیادی از سوی متفکران و اندیشمندان قرار گرفته است.
برگرفته از مقاله با عنوان :نقش های باد صبا در شعر حافظ از منظر ارتباطی .آقایان علی اصغر کیا و سعید ثقه ای."
انتهای پیام/
نقش کلمات کلیدی شعر حافظ، در علم ارتباطات