یک مقام مسوول گفت: سیاست گذاری بازار در ازای بازار، بدون مشارکت بخش خصوصی تدوین و ابلاغ شده، بنابراین نمی‌توان صادرات پایداری داشت.

سیاست بازار در ازای بازار دست و پای صادرات را بست/ راهکار برون رفت از موانع صادراتی چیست؟رضا نورانی رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در پنج ماه نخست سال 20 میلیون و 15 هزارتن محصولات کشاورزی با ارزش بالغ بر یک میلیارد و 726 میلیون دلار صادر شد که در مقایسه با صادرات 2 میلیون و 86 هزارتنی  مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 3 درصد و ارزشی 10 درصد کاهش داشته است.

وی با اشاره به اینکه محصولات باغبانی، بالاترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده است، افزود: از مجموع صادرات پنج ماه نخست سال 38.5 درصد محصولات باغی، 27.5 درصد زراعی و 25.5 درصد را دام و طیور به خود اختصاص داده است.

نورانی ادامه داد: در پنج ماه نخست سال هندوانه با 503 ،گوجه فرنگی تازه 136.5 ، آردگندم 97 و سیب زمینی 79 هزارتن از عمده صادرات محصولات کشاورزی از نظر وزنی به شمار می رود.

به گفته وی پسته با 128، بستنی و سایر شربت یخ زده 104، هندوانه 98، رب گوجه فرنگی 73 و پنیر و سایر محصولات لبنی با 72.5 میلیون دلار بالاترین صادرات از نظر ارزش را در پنج ماه نخست سال به خود اختصاص داده است.

سیاست ناکارآمد وزارت جهاد کشاورزی بازار در ازای بازار 

رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با انتقاد از این مسئله که تصمیم گیری های صادراتی در اتاق در بسته اخذ می شود، گفت: سال گذشته سیاست صادرات سیب در ازای واردات موز از سوی وزارت جهاد کشاورزی جهت تقویت صادرات مطرح شد که کاهش چمشگیر صادرات سیب در پنج ماه نخست سال، نشان از ناکارآمدی این سیاست گذاری را دارد.

وی ادامه داد: سیاست گذاری بازار در ازای بازار، یک شبه و بدون مشارکت بخش خصوصی تدوین و ابلاغ شده، بنابراین نمی توان صادرات پایداری داشت، در حالیکه با استفاده از فرصت های پیش رو می توان رتبه خوبی در صادرات محصولات میوه و تره بار و سبزی کسب کرد.

این مقام مسوول جایزه صادرات سیب در ازای واردات موز را نادرست دانست و افزود: فراهم کردن زیر ساخت های صادراتی، کاهش هزینه های حمل و نقل امری اساسی در صادرات به شمار می رود، چراکه پس از کسب بازارهای جدید به یکباره بدون نظارت مسوولان هزینه های حمل و نقل افزایش می یابد، به گونه ای که دیگر صادرات برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.

رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در ادامه افزود: شرکت های صادراتی با حمایت دولت باید به ماشین آلات و دستگاه های روز تجهیز شوند تا بتوان در بازارهای هدف حرفی برای گفتن داشته باشند .

وی با اشاره به اینکه تعرفه بالای محصولات مانعی بر سر راه صادرکنندگان است، تصریح کرد: اخذ تعرفه بالای صادرات محصولات کشاورزی، افزایش قیمت تمام شده صادرات را در بر دارد ،که درنهایت این امر موجب شده آن چنان که باید، نتوانیم در بازارهای جهانی حضور یابیم.

نورانی با بیان اینکه بسته بندی مکانیزه در کاهش هزینه های تولید نقش اساسی دارد، گفت: البته در کشور ما صادرات متولی ندارد و تصمیمات پراکنده در وزارت جهاد کشاورزی، بازرگانی، سازمان توسعه تجارت و سازمان حفظ نباتات نمونه بارز این امر است که برای بهبود این مشکلات تمامی وزارتخانه ها باید زیر یک سقف به تصمیم جامعی راجع به صادرات دست یابند.

 کمبود زیرساخت های جاده ای معضل پیش روی صادرکنندگان

این مقام مسوول با انتقاد از  کمبود زیرساخت های جاده ای در زمینه صادرات محصولات کشاورزی بیان کرد: از سال های گذشته تاکنون با معضل کمبود کانتینرهای یخچالی روبرو هستیم که این امر موجب شده تا به جایگاه اصلی صادرات دست نیابیم.

وی با بیان اینکه روان سازی و توسعه صادرات تنها با حل مشکلات پیش روی صادرات تحقق می یابد، افزود: البته وزارت جهاد کشاورزی جهت رونق صادرات سیاست بازار در ازای بازار را مطرح می‌کند که شواهد نشان می دهد این سیاست کارایی چندانی نداشته است.

نورانی تصریح کرد: دولت با واگذاری صادرات به تشکل های خصوصی و استفاده از این بخش در تصمیم گیری های صادراتی  می تواند معضلات صادرات را مرتفع کند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار