به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مسافران نقش چندانی در ظاهر گذرنامه خود ندارند. معیار و چهارچوبهای خاصی هم برای تصویر گذرنامه شما وجود دارد. شما همچنین نمیتوانید جملات قصار روی صفحات گذرنامه را انتخاب کنید. یکی دیگر از چیزهایی که خارج از اختیارات شما است، رنگ جلد گذرنامه است.
با این حال شاید برایتان جالب بوده باشد که چرا گذرنامهها در رنگ های مختلف قرمز، آبی، سبز و مشکی هستند. شاید عجیب باشد، ولی این رنگ های هیچ قاعده خاصی ندارند و از هیچ سیستم کشوری خاصی تبعیت نمیکنند. ولی با این حال، نمیتوان ادعا کرد که انتخاب این رنگها کاملاً اتفاقی هستند.
بیشتر گذرنامهها در جهان آبی و یا قرمز هستند. ولی طیف رنگ و شفافیت آنها با هم تفاوت دارند. همانطور که گفته شد هیچ قانون و قاعده خاصی برای انتخاب رنگ این گذرنامهها وجود ندارد. ولی جغرافیا، سیاست و حتی دین در انتخاب این رنگها نقش دارند. البته ناگفته نماند که استانداردهایی برای اندازه، تکنولوژی ساخت و اطلاعات و نحوه نوشتن آنها وجود دارد. ولی رنگ جلد این گذرنامهها بیشتر نمایانگر نوعی هویت ملی است.
گذرنامههای قرمز
گذرنامههای قرمز و کبود توسط اعضای اتحادیه اروپا استفاده میشود (بجز کرواسی). کشورهایی که قصد محلق شدن به این اتحادیه دارند، مانند ترکیه، هم این رنگ را انتخاب می کنند. کشورهای عضو «گروه آندین»، شامل بلیوی، کلمبیا، اکوادور و پرو هم گذرنامههایی به این رنگ دارند. در این بین، کشور سوییس رنگ گذرنامههای خود را هم رنگ پرچم خود انتخاب کرده است.
گذرنامههای آبی
کشورهای حوضه کاراییب از گذرنامههای آبی استفاده می کنند. علاوه بر این، کشورهای عضو مرکوسور (برزیل، آرژانتین، پاراگوئه، اروگوئه و ونزوئلا) هم رنگ پاسپورتهای خود را این چنین انتخاب کرده اند. البته ونزوئلا اگرچه عضو مرکوسر است، ولی رنگ گذرنامهی آن از زمانی که عضو گروه آندین بود همچنان قرمز است.
گذرنامههای سبز
بیشتر کشورهای اسلامی از رنگ سبز در گذرنامههای خود استفاده میکنند و دلیل آن هم اهمیت این رنگ در دین آنها است. بعضی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی غرب آفریقا (مانند نیجریه و سنگال) هم از طیفهایی از رنگ سبز استفاده می کنند.
گذرنامههای مشکی
انتخاب رنگ گذرنامه شاید هم دلیلی کاربردی داشته باشد. مانند رنگ مشکی، و یا طیف های خیلی تیره از قرمز و آبی. چراکه این رنگ ها کثیفی را کمتر نشان می دهند و رسمیتر هم به نظر می رسند. کشورهایی مثل بوتسوانا، زامبیا و نیوزیلند گذرنامههایی به این رنگ دارند. البته رنگ مشکی در زامبیا به نوعی رنگی ملی است.
با همه این اوصاف، چیزهای زیادی ممکن است از رنگ جلد گذرنامه ها متوجه شوید. ولی نکتهی مهم این است که بدانید گذرنامهها نشان دهنده چیزی فراتر از ارتباطات جغرافیایی، سیاسی و یا اقتصادی هستند. چراکه متعلق به مردم هستند. گذرنامه برای برخی به معنای یک مانع، و برای برخی دیگر امکانسفر بی محدودیت است.
دولت ها هر رنگی که بخواهند را می توانند برای گذرنامههای خود انتخاب کنند. ولی شاید تنها تعداد معدودی از این کشورها از اهمیت گذرنامه در هویت برند خود آگاه باشند.
منبع:الی گشت
انتهای پیام/