به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، مراسم طشت گذاری از آیین های عزاداری مخصوص اردبیل است و در بیش از ۴۱ مسجد و حسینیه این شهر برگزار می شود.
این مراسم در تمام شهرها و روستاهای استان نیز با ترتیب زمانی و مکانی برگزار می شود و حتی با آداب و رسوم مخصوص به همان شهر و روستا اجرا می شود.
اما آنچه غنای معنوی این مراسم را 2 چندان کرده است تجدید پیمان با سالار شهیدان به صورت نمادین است. طشت پر از آب که غالبا از جنس مس و برنز است در محل مناسبی در مسجد گذاشته شده و تا پایان ماه محرم در جای خود باقی می ماند.
در این آیین طشت آب نماد آب فرات است و عزاداران با دست زدن به طشت به صورت نمادین بیعت خود با سالار شهیدان را تجدید می کنند. این سنت به تاسی از اقدام سالار شهیدان و یادآور رفتار جوانمردانه امام حسین (ع) در مقابل سپاه حر می باشد که به روایتی آن حضرت در روز ۲۷ ذیحجه آب مشک ها را در طشت ها ریخته و همه لشکر حرّ و اسبان آنها را سیراب کردند.
هر چند که مراسم طشت گذاری از دوران صفویه در اردبیل برگزار شده و قدمتی چندین ساله دارد اما در 2 سه دهه اخیر برگزاری این مراسم در سایر شهرهای استان و استان های همجوار چون آذربایجان شرقی و غربی و زنجان و حتی در استان هایی غیر از استان های ترک زبان نیز برگزار می شود .
درسال ۱۳۹۱ آیین سنتی "طشت گذاری" به عنوان یکی از آیین های عزاداری اردبیل همزمان با برگزاری اجلاس بین المللی پیرغلامان حسینی استان اردبیل در فهرست آثار ملی و معنوی کشور ثبت شد.
آغاز آیین عزاداری ماه محرم در استان اردبیل به ویژه مرکز استان همزمان با 27 ذی الحجه و با مراسم طشت گذاری در اردبیل برگزار می شود که انجام این مراسم از گذشته تاکنون در استان اردبیل به منزله اعلام رسمى شروع سوگوارى است.
این آیین که حال و هوای خاص و اوج عشق به ساحت سیدالشهدا (ع) و تشنه لبان کربلا را گویاست در مدت 3 روز و در تمام شهرها و روستاها به انجام میرسد.
مراسم طشت گذاری امروز سه شنبه ۲۸ شهریور ساعت۱۴:۰۰ در مسجد اعظم اردبیل برگزار می شود.
انتهای پیام/ی