به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این که گهگاه احساس ناراحتی کنیم، طبیعی است اما افسرده بودن یک چیز کاملا متفاوت است. افسردگی میتواند علائم گوناگونی داشته باشد که هم روحیست و هم جسمی. این علائم و عوارض، زندگی روزمرهی فرد را تحت تاثیر قرار میدهند.
آنهایی که افسردگی دارند، احساس اندوه، ناامیدی و تنهایی کرده و معمولا علاقه و تمایل خود را به چیزهایی که زمانی برایشان لذت بخش بوده از دست میدهند. تمام این احساسات میتوانند در توانایی فرد برای عملکرد مناسب مداخله کرده و اثری وحشتناک بر کیفیت زندگی او بگذارند.
هر چند خیلی از افراد نسبت به علائم روحی افسردگی آگاهی دارند اما علائم جسمی مربوط به افسردگی اغلب نادیده گرفته میشود چون ظاهرا ارتباطی دیده نمیشود. برای فهم و درک افسردگی باید از علائم جسمی آن نیز مطلع باشید تا به موقع آن را تشخیص داده و به دنبال درمان بروید.
۱. افزایش یا کاهش وزن
افسردگی، روی هورمونهای تنظیم کنندهی اشتها اثر گذاشته و باعث میشود میل داشته باشید بیشتر یا کمتر از حد معمول غذا بخورید. همچنین مشکلات خواب ِ مربوط به افسردگی هم میتواند مشکل اشتها را تشدید کند چون کمبود خواب هم هورمونهای گرسنگی و سیری را مختل میکند.
مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ در نشریهی روانشناسی سلامت منتشر شد گزارش میدهد که افراد افسرده، به میزان زیادی در معرض ابتلا به چاقی هستند. این یافتهها، نتیجهی مرور و بررسی اطلاعات جمع آوری شده از ۱۶ مطالعه هستند. اگر شما یا کسی که میشناسید، تغییرات نسبتا ناگهانی در وزن داشته است، لازم است به پزشک مراجعه کرده تا احتمال افسردگی بررسی شود.
۲. احساس درد
گاهی درد عضله یا مفصل میتواند نشاندهندهی افسردگی باشد. وقتی شما احساسات خود را درونتان نگه میدارید، این احساسات نهایتا به شکل دردهای جسمی بروز خواهند کرد. فرقی نمیکند سردرد باشد یا کمردرد، هیجانات و احساسات سرکوب شده میتوانند دردهای جسمی را تشدید کنند.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ انجام شده و در PLOS ONE منتشر شد دریافت بیمارانی که افسردگی دارند یا افسردگیشان درمان شده یا دچار اختلال اضطراب هستند و همچنین آنهایی که علائم شدیدتری دارند، در مقایسه با آنهایی که افسردگی یا اضطراب ندارند، دردهای طاقت فرسای بیشتری از نظر قلبی و تنفسی دارند. همچنین کمردرد در میان افراد دچار اختلالات خلقی یا اضطرابی شایع است. دلیلش هم این است که افراد افسرده، عادت به پایین انداختن شانهها دارند که منجر به کمردرد میشود.
۳. مشکلات معده
بین مشکلات گوارشی- نفخ و یبوست و سندرم رودهی تخریک پذیر و ...- و افسردگی نیز ارتباط وجود دارد. روده نسبت به وضعیت روحی واکنش نشان میدهد. همچنین سلولهای عصبی موجود در رودهی شما، ۸۰ تا ۹۰ درصد سروتونین بدنتان را تولید میکنند. سروتونین، یک فرارسان ِ عصبی ِ بهبود دهندهی خلق و خوست.
ضمنا افراد افسرده بیشتر به غذاهای بسیار شیرین تمایل دارند که موجب التهاب مغز شده و تعادل باکتریهای خوب و بد را در روده بهم میزند. مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ توسط دانشکدهی پزشکی دانشگاه استنفورد انجام شد اینطور اعلام میکند که برخی از بیماریهای روانشناسی مانند افسردگی بیشتر میتوانند نتیجهی اختلالات معدی و رودهای مانند سندرم رودهی تحریک پذیر باشند تا علت آن.
مطالعهی دیگری هم که در سال ۲۰۱۴ صورت گرفته و نتایج آن در سالنامهی روده شناسی منتشر شد گزارش میدهد، اضطراب و افسردگی هر دو به سندرم رودهی تحریک پذیر و کولیت زخمی مربوط هستند. یک ارتباط دیگری که بین این اختلالات روانشناسی و ناهنجاریهای گوارشی وجود دارد این است که بیماریهای رودهای و معدهای مزمن میتوانند روی رفتارهای روانی – اجتماعی اثر بگذارند. در مطالعهی جدیدتری که در سال ۲۰۱۶ انجام شده و در PLOS ONE منتشر شد، محققان اطلاعات مربوط به ۶۴۸۳ نوجوان آمریکایی را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند کودکان و نوجوانانی که سابقا از ناهنجاریهای روحی خاصی رنج میبردهاند، به دفعات بیشتری دچار بیماریهای جسمی میشوند.
۴. مشکلات خواب
افسردگی میتواند طیف وسیعی از مشکلات مربوط به خواب را به بار بیاورد، شامل مشکل در به خواب رفتن، مشکل در خواب مستمر و خواب آلودگی در طول روز. افسردگی اغلب همراه با کمبود انرژی و احساس گیج کنندهی خستگی است که میتواند جزو ناتوان کنندهترین علامتهای افسردگی باشد. نکتهی عجیبی که وجود دارد این است که با وجود اینکه ممکن است خیلی احساس خستگی و خواب آلودگی کنید اما خوابتان کیفیت خوبی نداشته باشد.
نداشتن خواب با کیفیت و آرامشبخش میتواند موجب اضطراب شده و بیماریتان را بدتر کند. مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ انجام شد گزارش میدهد، ناآرامیها و شوریدگیهای ذهنی و عینی در افسردگی بسیار شایع هستند که آزاردهنده، فرسوده کننده و معمولا درمان نشده باقی میمانند. اختلالات خواب بیانگر تغییراتی در عملکرد فرارسانهای عصبی در مغز هستند که آسیبهای چشمگیری به کیفیت زندگی وارد میکنند.
۵. میگرن
سردردها و میگرن هم مانند دردهای مزمن، با افسردگی مرتبط هستند. هر چند افسردگی میتواند منجر به میگرن شود اما خود ِ افسردگی یک علامت شایع در افراد مبتلا به سردردهای میگرنی است. میگرن میتواند دلیل ِ پنهان ابتلا به اختلالات خلق و خو مانند افسردگی باشد و یا برعکس. این ارتباط مخصوصا در افرادی که تجربهی میگرن همراه با هشداردهندهی حسی (آئورا) هستند، قویتر است؛ آئورا، دیدن جرقههای نور، نقاط کور و یا سوزن سوزن شدن دستها و پاها حین یک حملهی میگرن است.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ در نشریهی سردرد و درد منتشر شد گزارش میدهد آنهایی که دچار میگرن همراه با آئورا هستند، بیشتر از کسانی که میگرن بدون آئورا را تجربه میکنند، در معرض افسردگی هستند.
۶. مشکلات پوستی
هورمونهای استرس به پوست آسیب میزنند. افسردگی باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول میشود بنابراین مشاهدهی مشکلات پوستی در میان افراد مبتلا به افسردگی، شایع است. حتی افسردگی میتواند بیماریهای چون اگزما، پسوریازیس و آکنه را تشدید کند.
بنا به گزارشی از Dermatologic Clinics، تقریبا ۳۰ درصد از بیماران پوستی، دچار اختلالات روانپزشکی هستند. مطالعهای در سال ۲۰۱۵ نشان داد افسردگی و اضطراب در میان بیماران مبتلا به پسوریازیس، درماتیت آتوپیک، اگزمای دست و زخمهای پا شایع است. ارتباط بین افسردگی و مشکلات پوستی ممکن است به دلیل خودنادیده انگاری باشد که از پیامدهای معمول در افسردگیست.
۷. درد قفسه سینه
درد قفسه سینه، علامتی معروف در بیماریهای قلبی است. اما چیزی که خیلی از افراد نمیدانند این است که درد قفسه سینه، با افسردگی ارتباط دارد و برعکس. افسردگی میتواند روی ریتم قلب اثر بگذارد، فشار خون را بالا ببرد و انسولین را افزایش بدهد، کلسترول و هورمون استرس را هم افزایش بدهد.
مطالعهای در سال ۱۹۹۸ انجام شد نشان داد افسردگی بالینی میتواند یک ریسک فاکتور غیروابسته برای بیماری عروق کرونری، دهها سال بعد از شروع افسردگی بالینی باشد. افراد افسرده، یک سیستم استرس بیولوژیکی اختلال گر دارند که توصیه میشود افراد دچار افسردگی شدید، آزمایشات مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی را حتما انجام بدهند. همچنین مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان دریافت، آنهایی که دچار نارساییهای قلبی هستند و افسردگی متوسط یا شدید دارند، در مقایسه با آنهایی که افسردگی ندارند، چهار برابر بیشتر در معرض مرگ زودرساند.
۸. مشکلات دهان و دندان
افسردگی میتواند روی سلامت دهان و دندانها نیز اثر بگذارد که عموما به دلیل عدم رعایت کافی بهداشت و مراقبتهای فردی است که از پیامدهای افسردگی میتواند باشد. محققان دریافتند افسردگی و اضطراب موجب از دست دادن دندان میشود.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ انجام شد توصیه کرده است امروزه روانشناسان باید از عواقب رژیم غذایی نامناسب و داروهای روانپزشکی که بیماران دچار افسردگی مصرف میکنند آگاه باشند و اقدامات لازم برای بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان را انجام دهند.
منبع:برترینها
انتهای پیام/