به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، مازندران با تولید بیش از ۶ میلیون تن محصول زراعی وباغی در ۴۷۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در جایگاه نخست کشور در تولید قرار دارد و برای جهش در صادرات محصولات کشاورزی نیازمند توسعه این بخش با شیوه های نوین کشاورزی است.
یکی از شیوه های نوین کشاورزی که اکنون در مازندران اجرا میشود کشت نوتلیج است، کِشتی بدون خاکبرداری و شخم و شیار که عموما در کشت دوم اجرا میشود.
برخی کشاورزان مازندرانی پس از برداشت محصول گندم، بدون اینکه کاه و ساقه های بجای مانده از خوشه های گندم را از مزرعه جمع آوری کنند یا آن را آتش بزنند و بدون اجرای عملیات خاک ورزی، کودپاشی، ماله کشی و آماده سازی اراضی، روی بقایای گندم، محصولاتی مثل کلزا، سویا، ذرت علوفهای و آفتابگردان می کارند.
آقای زمانی یکی از کشاورزان منطقه میاندورود در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، میگوید: بدون اینکه امسال کاه و ساقه های بجای مانده از خوشه های گندم را از مزرعه جمع آوری کند یا آن را آتش بزند، بذر سویا را روی بقایای گندم کاشته است
وی میگوید: قبلا عملیات شخم و دیسک آماده سازی زمین کشاورزی هزینه زیادی داشت، اما با کشت مستقیم هزینههای اضافی خارج شد
کشاورزی حفاظتی یا نوتلیج در اکثر استانهای کشور در مناطق گرم و خشک کشور به صورت محدود انجام میشود، اما چرا این نوع کشت در مازندران اجرا میشود؟
گروسی کارشناس جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: ماده الی خاک اراضی استان مازندران در گذشته به دلیل پوشش جنگلی منطقه بالا بود، اما به مرور زمان با کشت و کار پی درپی ماده آلی خاک کاهش یافت.
وی افزود: خاک ورزی غیر مناسب باعث شد، خاک دانه ها زمین های کشاورزی استان شکل و شمایل اصلی خود را از دست دهند و ساختمان خاک در معرض تخریب قرار گیرد.
کارشناس جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه در روش نوتلیج خاک کشاورزی دوباره احیا میشود، گفت: این روش کشت سالیان سال است که در دنیا کاربردی شده است و در استان مازندران در فصلهای تابستان و پاییزه انجام می شود.
حفظ رطوبت، افزایش مواد آلی خاک و جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش مصرف آب در مرحله تولید و کاهش تردد ماشین الات کشاورزی که خود عاملی برای فرسایش خاک محسوب میشود از مهمترین اهداف اجرای این طرح است.
آقای زمانی کشاورزان منطقه میاندورود در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، میگوید: کاه و کولش که در سطح خاک می ماند باعث می شود آبیاری و رطوبت خاک دیر از دست برود.
نژاد کارشناس جهاد کشاورزی مازندران هم درگفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: برای افزایش بهره وری مزارع در مازندران طرح ملی کشاورزی حفاظتی یا کشت مستقیم (بدون شخم و شیار) ۵ سالی است در مازندران اجرا میشود
وی افزود: در این شیوه کشت حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد مصرف آب کاهش مییابد و نیم درصد به ماده عالی خاک در مدت ۱۰ سال افزوده میشود.
جهاد کشاورزی مازندران هم برای حمایت از این روش کشت ۶۵ دستگاه خاک ورز وخطی کار در استان بکارگیری کرد و قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه این تعداد به ۲۰۰ دستگاه افزایش یابد.
عنایتی معاون زراعت جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: در جهت توسعه مکانیزاسیون هر کشاورز مازندرانی که علاقمند به این نوع کشت باشد میتواند با مراجعه به مراکز مدیریت جهاد کشاورزی استان برای خرید دستگاه خاک ورز و خطی کار تسهیلات دریافت کند.
بر اساس آمار های جهاد کشاورزی مازندران ، کشت نوتلیج در ماندران تنها در فصل تابستان به دلیل کم بودن بارندگی انجام میشود.
هم اکنون در زمین های کشاورزی گلوگاه، بهشهر، نکا، میاندورود و ساری محصولات تابستانه سویا، ذرت علوفه ای و کنجد به روش نوتلیج یا کشاوری حفاظتی کشت می شود.
۱۳۰ هکتار از زمین های کشاورزی مازندران در کشت بهاره با روش کشاورزی حفاظتی زیر کشت رفت و تابستان امسال هم ۲۵۰ هکتار دیگر با این روش کشت شد.
گزارش از آتنا رستمی آله خیلی
انتهای پیام/ م