به گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد سعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست خبری با اشاره به اینکه شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در راستای ارتقا کیفیت محلات اقدامات بسیاری مناسبی انجام داده است، اظهار کرد: در 110 شهر سکونتگاه غیررسمی، 495 شهر بافت های فرسوده میانی، 168 شهر بافت تاریخی و 140 هزار شهر بافت نوکارآمد داریم .
وی در ادامه افزود: در حاضر 1100 سکونتگاه غیررسمی و حاشیه نشینی در 110 شهر داریم که برآورد می شود جمعیت این محلات به 11 میلیون نفر برسد و این میزان سکونتگاه رسمی در 61 هزار هکتار قرار دارد. همچنین حدود 8 میلیون نفر ساکن محدوده های تاریخی و میانی هستند که این میزان جمعیت در 600 محله تاریخی در مساحتی بالغ بر 24 هزار هکتار قرار دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: یک هزار محله بافت میانی در 55 هکتار قرار دارد که به این ترتیب می توان گفت در 543 شهر حجم بازآَفرینی انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه یک سوم مساحت شهر و یک سوم جمعیت شهری بدمسکن هستند، گفت: در این مناطق حادترین مشکلات از جمله ایمنی، برخورد با آسیب های اجتماعی و بحران هویت وجود دارد که اکثر ساکنان بافت های ناکارآمد با این مسائل درگیر هستند.
ایزدی تصریح کرد: مهمترین اقدام در طی سالهای گذشته سند ملی احیا، بهسازی و نوسازی شهر بود که در این سند نتوانستیم شیوه مواجه برای رفع مسئله را تهیه کنیم.
مدیر عامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران اظهار کرد: برای اولین بار در کشور شیوه مواجه به بافت های تاریخی را نیز تهیه کرده که طبق آن اصول مواجه برای حفاظت و بازآفرینی تاریخی را نیز تهیه کردهایم.
ایزدی یکی دیگر از گامهای کلیدی برای این بخش را تشکیل ستاد ملی بازآفرینی شهری در سال 94 عنوان کرد و گفت: در این ستاد نمایندگان 20 دستگاه اجرایی از جمله شهرداری قوه قضاییه و قوه مقننه حضور دارند که تا به امروز 930 جلسه ستاد شهری و 32 جلسه ملی با حضور وزیر راه و شهرسازی برگزار شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: تهیه محدوده محلات و اولویت بندی برای اقدامات مشترک نیز از دیگر برنامه های این بخش به شمار میرود.
ایزدی افزود: درگذشته منابع دولتی سازمان عمران و بهسازی حدود 37 میلیارد تومان بوده اما در حال حاضر ما دارای 9 ردیف تملک سرمایه و عمرانی با اعتباری بالغ بر 640 میلیارد تومان شده ایم.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران اظهار کرد: دولت از این میزان اعتبارات به شکل صحیح در نظام بودجه ریزی استفاده کرده و خوشبختانه با حمایت نمایندگان نیز در 4 شهر مشهد، قم، شیراز و سیستان و بلوچستان توانسته ایم، ردیف مجزا دریافت کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: برای اولین بار توانستیم اقدام به تدوین دستورالعمل توسعهگر کنیم به طوریکه با همکاری بانک مرکزی و بانک مسکن یک هزار میلیارد تومان از محل منابع مسکن مهر تسهیلات به انبوه سازان اختصاص دهیم، همچنین آیین نامه نحوه تدوین منابع مالی برای ورود توسعه گران به بافت های میانی شهر نیز فردا به تصویب می رسد.
ایزدی با بیان اینکه ما باید سعی کنیم نظام ساخت و ساز را تخصصی کنیم، گفت: در این بخش ما صلاحیت و نحوه ارزیابی را قرار دادهایم و برای ورود به بافت های فرسوده تنها انبوه سازانی می توانند وارد این بخش شوند که مجوزهای لازم را از وزارت راه و شهرسازی دریافت کنند.
وی افزود: متأسفانه انبوه سازان در طول سال گذشته مسیر درستی را برای ساخت و ساز انتخاب نکرده اند، به همین منظور ما در حال حاضر حدود 3 میلیون واحد خالی از سکنه داریم که به همین منظور مجموعه ای از شرایط را فراهم کرده ایم که انبوه سازان بتوانند دراین بخش سرمایه گذاری کنند.
مدیر عامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران با اشاره به اینکه برای انبوه سازان دو مدل طراحی را کرده ایم، گفت: یکی از این مدلها مشارکت و اعطای تسهیلات و امتیازات برای ورود انبوه سازان به بافت های فرسوده است و مدل دیگر اعطای زمین صفر به آنها در بافت های تاریخی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: نهاد دیگر که می تواند زمینه سرمایهگذاری برای تسهیلگران را فراهم کند، دفاتر خدمات نوسازی و بهسازی است که در این دفاتر مردم خود برای نوسازی بافت های فرسوده بسیج می شوند.
وی توضیح داد: در حال حاضر یکی از ابزارهای دولت حمایت از بخش هدایت زمین است و ما در این دولت سعی کرده ایم با حمایت از بخش خصوصی ورود سرمایه گذاران را به این بخش تسهیل کنیم.
مدیر عامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران یادآور شد: در گذشته دولت رقیب اصلی بخش خصوصی بود اما ما در این دولت سعی کردیم حامی انبوه سازان و بخش خصوصی باشیم و در حال حاضر یکی از اقداماتی که نشانگر حمایت ما از بخش خصوصی است نوسازی همت آباد اصفهان است.
معاون وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: ساکنان همت آباد اصفهان در گذشته از کمبود ایمنی و بحران هویت رنج می بردند اما توانستیم با اعطای تسهیلات و پرداخت وام ودیعه مسکن بخشی از مشکلات این محدوده را برطرف کنیم.
در ادامه هوشنگ عشایری عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری ایران با اشاره به اینکه ابتدای سال 93 ستاد ملی بازآفرینی تشکیل شد، گفت: در سال 92 میزان پروژه های شرکت عمران حدود 40 پروژه با رقمی معادل 37 میلیارد تومان بوده اما در سال 96 و با پایان دولت یازدهم این تعداد پروژه به 680 طرح با رقمی معادل 640 میلیارد تومان رسید.
عشایری اظهار کرد: در حال حاضر در 168 شهر در بیش از 52 محله بازآفرینی صورت گرفته که از این تعداد پروژه بخش های مربوط به پروژه های سخت افزاری و نرم افزاری بوده که در بخش سخت افزاری حدود 704 پروژه به مرحله اجرایی رسیده است. همچنین 61 پروژه آموزشی در مساحتی بالغ بر 642 هزار متر مربع انجام شده است.
وی در ادامه افزود: 39 درمانگاه با مساحتی بالغ بر 263 هزار مترمربع، 36سالن ورزشی، 19 کتابخانه، 32 سرای محله و 48 پروژه مجتمع تجاری و 28 پروژه فضای سبز در مساحتی بالغ بر 137 هزار متر مربع انجام شده است.
عضو هیات مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری ایران بیان کرد: در 227 پروژه بافت های تاریخی بهسازی معابر صورت گرفته و 34 پروژه شبکه انتقال آب، 21 پروژه شبکه برق و روشنایی ونیز 140 پروژه مسکونی در محلات مختلف کشور طی سالهای گذشته انجام شده است.
عشایری با اشاره به اینکه 120 خانه از محله های تاریخی را در شهرهای مختلف تملک و مرمت کرده ایم گفت: این واحدهای با اختیار نهادهای عمومی قرار داده ایم همچنین زمین های متعددی را در بافت های تاریخی قرار دارد که ما آمادگی کامل برای بهسازی آنها داریم.
عشایری توضیح داد: قرار نیست در بافت های تاریخی به علت محدودیت طرح های ساختمانی به صورت تراکم ساخته شود بلکه ما سعی کرده ایم با همکاری شهرداری اجازه ساخت بیش از 3 طبقه را ندهیم زیرا در بافت های میانی ما با حجم تراکم ساختمانی و بی انضباطی شهری روبرو شده ایم، بنابراین محدودیت هایی را در این بخش اجرایی کرده ایم.
وی با اشاره به کمبودهای موجود بخش های آموزشی بهداشتی و امنیتی در تأکید کرد: در حال حاضر اکثر سرمایه گذاران معیاری را برای قیمت زمین در نظر میگیرند که سعی کردهایم در این بخش از طرح زمین صفر استفاده کنیم، به این صورت که زمینی را در این بافت ها در اختیار توسعهگران و سرمایهگذاران قرار داده و تمامی زمینهای تشویقی را نیز برای سرمایهگذاران تضمین میکنیم .
متمول معاون ساماندهی و بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه پایین بودن نرخ سرمایهگذاری زمینه ساز ایجاد رکود در بازار مسکن شده است، گفت: این رکود باعث شده که جریان سرمایه گذاری به سمت بازار مسکن حرکت نکند و میزان ریسک پذیری در این بازار به 15 درصد و فاصله طبقاتی در این بخش نیز به 1.2 درصد رسیده است.
وی در ادامه افزود: طی دهه های گذشته به دلیل پایین بودن جریان سرمایهگذاری رکود در بافتهای ناکارآمد تشکیل شده و همین موضوع باعث شده که نرخ بازدهی سرمایه گذاری نیز کاهش یابد.
متمول تصریح کرد: این سیاست باعث شده که در بلند مدت سرمایه گذاران به فرسوده سازی روی بیاورند و هزینه های سرمایه گذاری در قالب هزینه های مالیاتی و عوارض و نیز هزینه های ساخت و ساز صرف شود.
وی افزود: طبق گزارشی که بانک جهانی در خصوص کشور ایران منتشر کرده است، مجوز ساخت و ساز در ایران حدود 99 روز طول میکشد و این مدت زمان نیز یکی از مهمترین دلایل رکود در حوزه ساخت و ساز به شمار می رود.
معاون ساماندهی و بازآفرینی شهری با اشاره به اینکه باید مدل جدیدی از نوسازی مسکن را در کشور طراحی کنیم، گفت: این مدل باعث افزایش ضریب اهرمی در بخش ساخت و ساز می شود.
متمول با اشاره به اینکه یکی از افتخارات بازار مسکن آن است که بیش از 99 درصد این بازار در اختیار بخش خصوصی است ،گفت: متأسفانه سامان نیافتن این بازار باعث شده که این افتخار تبدیل به یک معضل شود و باوجود آنکه توسعه گران را حمایت کرده ایم، هنوز این بازار سامان پیدا نکرده است.
وی با اشاره به اینکه حساب امانی تا به امروز عملکرد مناسب و اثرگذاری نداشته است، گفت: باوجود آنکه حساب امانی مورد حمایت قرار گرفته است، اما هنوز یک اطمینانی در این بخش وجود دارد و بسیاری از سرمایه گذاران نمیتوانند، ریسک آن را قبول کنند.
متمول در ادامه به صندوق پس انداز یکم اشاره کرد و گفت: با رایزنی هایی که صورت گرفته توانستهایم نرخ تسهیلات این صندوق را برای بافت های فرسوده به 8 درصد برسانیم ، همچنین در بخش صندوق پس انداز نیز میزان پرداخت تسهیلات تا سقف 60 میلیون تومان از سوی تمامی بانکها فراهم کردهایم.
معاون ساماندهی و بازآفرینی شهری یادآور شد: با استفاده از ابزارهای مختلف ما سعی داریم قدرت خرید مسکن را در میان متقاضیان افزایش دهیم به طوریکه با پرداخت تسهیلات 160 میلیون تومانی، قدرت خرید مسکن را تا 60 درصد در بافت های فرسوده افزایش داده ایم.
وی با اشاره به اینکه سازمان برنامه و بودجه در پرداخت تسهیلات بدعهدی کرده است، گفت: تا به امروز باید 900ذهزار فقره تسهیلات در بافت ها پرداخت می شد اما تنها سیستم بانکی یک نهم آن را قبول کرده و از این میزان تنها 64 هزار فقره تسهیلات پرداخت شده ، همچنین نظام بانکی پرداخت تسهیلات تنها 1140 هزار واحد مسکونی را متقبل شده است.
متمول در خصوص پرداخت بدهی های دولت به شهرداری نیز تصریح کرد: دولت برخی بدهیهایی را در حوزه های عوارض و پروانه ساخت داشته که در طی چند ماه اخیر ما توانستهایم حدود 50 میلیارد از آن را پرداخت کنیم و همچنین آمادگی پرداخت تا سقف 800 میلیارد تومان را نیز داریم.
معاون ساماندهی و بازآفرینی شهری همچنین از ابزارهای متنوعی در حوزه بازار مسکن نیز خبر داد و گفت: با رایزنیهای انجام شده با بانک مرکزی دوره انتظار پرداخت تسهیلات خرید مسکن را از 12 ماه به 8 ماه و دوره بازپرداخت تسهیلات را نیز از 12 سال به 15 سال افزایش دهیم، همچنین در حوزه بافت های ناکارآمد نیز تعداد تسهیلات ساخت را به 160 میلیون تومان افزایش داد.
انتهای پیام/