به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، براساس اصل ۱۳۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رییسجمهور موظف است وزیران پیشنهادی کابینه خود را برای گرفتن رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کند زیرا لزوم شروع فعالیت یک وزیر در کابینه دولت منوط به تایید از جانب رئیسجمهور و مجلس شورای اسلامی است.
اصل 87 قانون اساسی هم با اشاره به نحوه رای اعتماد به وزرا در مجلس هم میگوید؛ «رئيس جمهور برای هيئت وزيران پس از تشكيل و پيش از هر اقدام ديگر بايد از مجلس رای اعتماد بگيرد در دوران تصدی نيز در مورد مسائل مهم و مورد اختلاف میتواند از مجلس برای هيئت وزيران تقاضای رای اعتماد كند.»
همچنین طبق ماده 188 آئیننامه داخلی مجلس، رئيس جمهور ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحليف و يا بعد از استعفا يا سقوط دولت، كتبا اسامی وزرای پیشنهادی را به همراه شرح حال هر يك از وزيران و برنامه دولت تقدیم مجلس میکند و رئيس مجلس هم مكلف است در اولين فرصت در جلسه علنی وصول معرفی نامه وزيران را اعلام و پس از قرائت دستور تكثير آن را صادر کند.
شنبه (14 مرداد ماه) مراسم تحلیف رئیس جمهور برگزار شد و سه روز بعد از آن در روز سهشنبه (17 مرداد ماه) لیست وزرای پیشنهادی خود را از طریق نامهای به لاریجانی رئیس مجلس تقدیم کرد و اعلام وصول آن از سوی پزشکیان نایب رئیس اول مجلس که در غیاب لاریجانی اداره ساعاتی از جلسه را برعهده گرفته بود، در صحن علنی قرائت شد.
براساس آییننامه داخلی مجلس بعد از اعلام وصول، نمایندگان یک هفته فرصت دارند تا سوابق و برنامههای وزرای پیشنهادی را بررسی کنند و بعد از این زمان مشخص مجلس به صورت اختصاصی رای اعتماد را در دستور کار خود قرار میدهد. معمولاً زمان ارائه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی در صحن علنی مجلس چندین روز به طول میانجامد. با پيشنهاد رئيس و تصويب مجلس، جلسات بصورت صبح و بعد از ظهر برگزار خواهد شد و مجلس در اين جلسات نطق نخواهد داشت.
اصطلاح «رای اعتماد» معمولا در مجلس شورای اسلامی به کار گرفته میشود و به معنای تاکید و استوار ساختن رای یک نماینده به وزیر پیشنهادی دولت در صحن علنی مجلس است. البته گاهی وزیری در دوران 4 ساله دولت بنا بر دلایلی استیضاح و عزل میشود لذا رئیس جمهور موظف است در آن زمان نیز یک وزیر دیگر به مجلس معرفی کند و بار دیگر مراحل رای اعتماد درباره وی طی خواهد شد.
وکلای ملت هم از روز سهشنبه بعد از معرفی وزرای پیشنهادی کار بررسی برنامهها و سوابق آنها را در کمیسیونها و فراکسیونهای مجلس با حضور وزرا مورد بررسی قرار دادهاند.
بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس پیش از این در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، از دو شیفته شدن جلسات رای اعتماد به وزرا در صحن علنی خبر داده و اعلام کرده بود که این جلسات به صورت پیوسته حتی در روز پنجشنبه و شنبه نیز ادامه داشته و حداقل ۴ جلسه به طول میانجامد که احتمالا به روز پنجم هم کشیده شود.
رئیس جمهور به مدت دو ساعت و نیم فرصت دارد تا از کابینه پیشنهادی خود در مجلس دفاع کند و برای هر وزیر نیز نیم ساعت وقت دفاع دارد.
در اولین جلسه رای اعتماد به وزرا در صحن علنی مجلس، 5 نفر موافق و 5 نفر مخالف در مورد کلیات کابینه پیشنهادی دولت صحبت کرده و رایگیری در مورد کل انجام میشود سپس مخالفان و موافقان در مورد هر کدام از وزرا شروع به صحبت میکنند و در نهایت رای اعتماد جداگانه گرفته میشود.
این روزها شاهد ترافیک تردد وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم در مجلس شورای اسلامی هستیم، هر کدام از وزرا تلاش میکنند تا نمایندگان را نسبت به برنامههای کاری خود در دولت قانع کنند. بررسی وزرای پیشنهادی از سوی نمایندگان براساس قانون فردا (سهشنبه) به پایان میرسد و جلسه رای اعتماد به وزرا رسما با حضور رئیسجمهور آغاز میشود.
انتهای پیام/