![ترامپ: معامله با ایران و چین ممکن است](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339192_610.jpg)
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ احمدعلی اسدی سرپرست فصل سوم کاوش آبراهههای تختجمشید درخصوص شناسایی آبراهه جدید که به سمت جنوب و احتمالاً به سمت کاخ موسوم به H امتداد دارد، گفت: بررسی این آبراه به درک بهتر وضعیت کاخ H در دوره هخامنشی کمک خواهد کرد.
وی در خصوص فصل سوم کاوش آبراهههای تختجمشید گفت: در این فصل دو بخش از آبراههها شامل بخشی از آبراههها در زیر حیاط جنوبی کاخ تچر و بخشی نیز در شمال خاوری تختگاه و در حاشیه بنای موسوم به دروازه ناتمام در حال کاوش است.
احمدعلی اسدی با اشاره به کاوش در آبراه حیاط جنوبی کاخ تچر با جهتی خاوری - باختری در آخرین روزهای فصل دوم در سال ۱۳۹۳، گفت: در آن زمان دریچه مسدودشدهای در سمت شمالشرق حیاط تچر شناسایی شد که در دوره هخامنشی برای تخلیه آبهای سطحی حیاط کاربرد داشته است. در این فصل، کاوش از فاصله حدود نیممتری غربی دریچه مذکور آغاز شد و به سمت غرب تختگاه ادامه یافت.
وی با اشاره به مشخص شدن جزئیات و نکات جدیدی با ادامه کار در این آبراه، گفت: این جزئیات، بویژه در شناخت بهتر کارکرد و وضع ظاهری حیاط تچر در دوره هخامنشی و روند تحولاتی که پس از دوره هخامنشی در این محل رخ میدهد، اهمیت زیادی دارد.
به گفته این باستانشناس، آبراه دیگری که کاوش شده در شمال خاوری بنای موسوم به دروازه ناتمام قرار دارد.
وی اظهار کرد: این آبراه از سمت جنوب به زیر کاخ صدستون امتداد دارد، ولی از سمت شمال امتداد آن مشخص نیست. ویژگی این آبراه، ارتفاع زیاد نزدیک به ۸ متری آن است که تماماً در صخرههای کوه کنده شده است.
احمدعلی اسدی تصریح کرد: اگر امتداد شمالی این آبراه به شمال دیوار تختگاه برسد، اهمیت بسیار زیادی در شناسایی یک چرخش آب در زیر تختگاه تختجمشید خواهد داشت و در شناسایی منظر هخامنشی اطراف تختگاه تختجمشید دلایل مستندی به دست خواهد داد.
سرپرست فصل سوم کاوش آبراهههای تختجمشید از یافتههای شاخص آبراه تچر به تعداد زیادی از قطعهسنگهای کوچک و بزرگ نقش برجستهدار شامل خدمههایی در پلکانهای کاخ تچر و هدیش اشاره کرد و گفت: نقش چهار خدمه در دو سوی یکی از قطعه سنگها دیده میشود.
اسدی از دیگر اشیای به دست آمده به چند قطعه سنگ با نوشتههای میخی (بابلی)، دسته تزئینی شمشیر از سنگ لاجورد، قطعههایی از آجرهای لعابدار، سنگهای تراشخورده کنگرهدار مربوط به پلکانهای اطراف حیاط، ۱۴ مهره سنگی عقیق تزیینی و اشیای دیگری مربوط به دوره هخامنشی اشاره کرد.
وی به ایجاد کارگاهی دیگر در حاشیه دیوار جنوبی تختگاه تختجمشید اشاره کرد و گفت: این کارگاه با هدف شناسایی امتداد آبراهی که در فصل یکم کاوش در این محل شناسایی شده بود ایجاد شده است.
این باستانشناس گفت: با کاوش در این محل، بخش دیگری از دیوار تختگاه تختجمشید که با خاک کاوشهای آغازین این محل پوشیده شده بود آشکار شده است.
سرپرست فصل سوم کاوش آبراهههای تختجمشید هدف دیگر این کارگاه را ایجاد یک مسیر بازدید برای سنگنوشته دیوار جنوبی داریوش بزرگ اعلام کرد و افزود: به علت نبود مسیری مناسب برای بازدید از اثر، آگاهی چندانی از آن در اختیار بازدیدکنندگان تختجمشید قرار نمیگیرد.
کاوش فصل سوم آبراهههای تختجمشید بر اساس مجوز رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در حال انجام است.
انتهای پیام/ن