بر اساس احکام شرعی، عوامل وجوب نماز آیات عبارت است از: کسوف خورشيد و خسوف ماه، زلزله و هر حادثه غيرعادى که باعث ترس بيشتر مردم شود؛ مانند بادهاى سياه يا سرخ و يا زرد که غيرعادى باشند، تاريکى شديد، فرو رفتن زمين و ريختن کوه، صيحه آسمانى و آتشى که گاهى در آسمان ظاهر مىشود.
مکلف میتواند از زمان شروع گرفتگی خورشید یا ماه، نماز آیات را بخواند و بنابر احتیاط واجب، باید به قدرى تأخیر نیاندازد که شروع به بازشدن کند، و اگر از آن وقت تا قبل از باز شدن کامل به تأخیر انداخت باید نماز را بدون نیت ادا و قضا بخواند.
نماز آیات را به چند شکل میتوان خواند؛
صورت اول: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعی که قبل از هر رکوعی حمد و سوره خوانده است انجام دهد، سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد برای رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را به جا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.
صورت دوم: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه، صحیح نیست) از سورهای را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگری از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگری از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سورهای که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود. سپس رکوع پنجم را به جا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، برای رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیهای از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد برای هر رکوعی به یک آیه از سورهای اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.
صورت سوم: یکی از رکعتها را به یکی از دو صورت و رکعت دیگر را به نحو دیگر به جا آورد.
صورت چهارم: سورهای را که آیهای از آن را در قیام پیش از رکوع اول خوانده، در قیام پیش از رکوع دوم یا سوم یا چهارم تکمیل نماید، که در این صورت واجب است بعد از سر برداشتن از رکوع، سوره حمد را در قیام بعدی اعاده نموده و یک سوره یا آیهای از آن را اگر پیش از رکوع سوم یا چهارم است، قرائت کند، و در این صورت واجب است که آن سوره را تا قبل از رکوع پنجم به آخر برساند.
چند نکته:
۱. خواندن نماز آیات به جماعت اشکال ندارد، بلکه مستحب است.
۲. در تقسیم سوره، «بسم الله الرحمن الرحیم» آیه به حساب نمیآید.
۳. در تقسیم سوره، تقسیم یک آیه به دو بخش اشکال ندارد، برای مثال جمله «لم یلد» یک بخش و جمله «ولم یولد» بخش دیگر باشد.
بیشتر بخوانید
بله بعد از هر رکوع باید بگیم سمع الله لمن حمد الله اکبر
و بین هر حمد و سوره یکبار به رکوع میروید
5 رکوع در رکعت اول // 5 رکوع در رکعت دوم
عالییییخیلی خوبببببببب
که چطور باید خوانده شود. ؟
روی این جمله دقت کنید .سوره توحید با احتساب بسم الله الرحمن الرحیم 5 ایه دارد و یکی از سوره هاییستکه میتوان در نماز ایات انرا خواند .فکر نمی کنید یه جای کار اشکال دارد ؟
طبق نظر رهبری و همچنین امام خمینی (ره) بسم الله الرحمن الرحیم جزئی از سوره حساب می شود. شما طبق فتوای کدام مرجع نوشته اید که احتساب بسمالله به عنوان یک آیه، صحیح نیست.
از نظر اکثر مراجع ( آیات عظام، امام خمینی، مکارم، نوری همدانی، فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی، شبیری زنجانی، جعفر سبحانی، محمد علی گرامی قمی) بسم الله الرحمن یک آیه حساب می شود . در نماز آیات با گفتن آن می تواند به رکوع برود . نماز آیات صحیح است .
عده ای از مراجع مانند آیت الله خامنه ای، سیستانی و تبریزی، بسم الله را به عنوان یک آیه صحیح نمی دانند . در نماز آیات معتقدند بعد از بسم الله یک آیه از سوره نیز خوانده شود، بعد به رکوع برود.
نیت میکنیم نماز آیات بخوانیم
تکبیر میگوییم(الله اکبر)
سوره حمد کامل میخوانیم
بعد میخوانیم سوره توحید به صورت ۵ قسمت زیر:
1- بسم الله الرحمن الرحیم قل هو الله احد
رکوع میرویم
2- الله الصمد
رکوع میرویم
3- لم یلد
رکوع میرویم
4- و لم یولد
رکوع میرویم
5- و لم یکن له کفوا احد
رکوع میرویم
دو سجده
رکعت دوم هم همینطور
چیزی که نوشتن کاملاً درسته.
لم یلد ولم یولد یک آیه حساب می شود ونمی شود آنها راجداکرد!؟!؟
حالا میدونم که پنجاه نفر کامنت میزارن که اون بالا هم همینو شرح داده
یعنی مقلد هر کسی هستید به فتوای همان را عمل کنید
ولی باید به روش کامل بخواند یعنی حمد و سوره ناس بعد رکوع انجام دهد و این کار را در یک رکعت پنج بار انجام دهد
برخی علما آیه تامه نمی دانند
به نظر مرجع عمل کنید
و آیه اول را همراه بسم الله بخوانند.
بعد شما ساعت 9 و 8دقیقه کامنت گذاشتید چجوری ادعا دارید که خواب بودید
قنوت مستحب است
اگرهم از زمانش گذشته بود که کلمه قضا را اضافه می کنیم.
لم یلد و لم یولد رو جدا دو آیه حساب کنی
لطفا نظر قطعی در مورد احکام فقهی ندهید
(دوم؛ بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه، صحیح نیست) از سورهای را قرائت کرده و رکوع کند،)
طبق فتوای آیت الله مکارم میشود "بسم الله الرحمن الرحیم" را هم جدا خواند
ممنون میشیم.
رکعت دوم بعداز قل هوالله آخر