برزک کاشان با تولید تولید شاه توت در سطح 20 هکتار از باغات این محصول، مرکز تولید مرغوب‌ترین شاه توت کشور است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان؛  شهر برزک در فاصله 45 کیلومتری جنوب غربی کاشان و در دامنه کوه‌های کرکس با آب و هوای معتدل و کوهستانی و طبیعت زیبا واقع‌شده است که چهار محصول گل محمدی ، شاه‌توت، آلو و گردو این شهر به ترتیب از محصولات شاخص و مرغوب آن می‌باشد و از شهرت خاصی برخوردار است.

شهردار برزک کاشان در این خصوص گفت:شهر برزک مرکز تولید مرغوب‌ترین شاه­ توت کشور برداشت منحصر به فرد این محصول را دارد.

مسعودرضا فلاح، با اشاره به اینکه هر ساله از اوایل تیرماه تا اواخر مرداد ماه بیش از یک­ هزار خانوار برزکی در حال جمع آوری این محصول منحصر به فرد می‌شوند گفت: شهر برزک علاوه بر تولید 80 درصدی گل محمدی، سهم عمده‌ای از تولید شاه­توت کشور را نیز بر عهده دارد.

وی،تصریح‌کرد:با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی و خاک غنی شهر برزک سطح زیر کشت این محصول طی سال‌های گذشته به بیش از 10 برابر افزایش یافته که با به ثمر نشستن تدریجی این درختان پیش­ بینی می‌شود برداشت این محصول امسال به بیش از 400 تن برسد.

به‌گفته‌ وی، شاه ­توت مرغوب شهر برزک،  علاوه بر تامین بازارهای استان اصفهان به استان‌های تهران، کرمانشاه و مرکزی نیز ارسال می‌شود.

شهردار برزک اظهارداشت: هر ساله گردشگران زیادی به بهانه فصل برداشت شاه­ توت برای تهیه این محصول به شهر برزک مسافرت و ضمن استفاده از طبیعت بکر این شهر از مکان های تفریحی و تاریخی این شهر نیز بازدید می‌کنند.

 

شاه توت؛سلطان میوه‌ها با کاربرد های دارویی / برزک کاشان، قطب تولید شاه توت کشور

 شاه‌توت غذای کامل و سلطان میوه‌ها

رئیس باغ گیاهشناسی کاشان، نیز در ادامه گفت:شاه توت میوه ایی است با ارزش غذایی منحصربفرد و یکی از سه گونه جنس توت محسوب می­شود.این گونه به دلیل ارزش غذایی و اهمیت کاربرد اندام­های مختلف آن در طب سُنتی، "سلطان میوه‌ها" نام گرفته‌شده‌است.

بتولی افزود: ارتفاع تاج این درخت بین چهار تا 10 متر می­رسد که درنمونه‌های کُهن‌سال، تا ارتفاع تا 20 متر نیز گزارش شده‌است.

به گفته وی، درخت شاه توت علاوه بر میوه ارزشمند آن، به واسطه وجود برگ های درشت به رنگ سبز تیره و چتر گُسترده، اغلب از سایه آن نیز استفاده‌ می شود.

وی، با تاکید بر اینکه جنس توت به‌عنوان یکی از درختانی محسوب می­شود که در بین ایرانیان مقدس و در عرف عامیانه به «درخت سید» معروف بوده‌است گفت:درختانی همچون توت سفید و شاه توت، بیشتر در کنار اماکن مقدس نظیر مساجد، امامزاده‌ها، تکیه‌ها و به ویژه اطراف چشمه‌سارها و مسیر جوی های اصلی آب کاشت ‌می‌شده‌است.

به گفته وی، بر اساس بررسی های انجام گرفته در مناطق مختلف کاشان، می­توان به پایه­ هائی از درختان کُهن­سال شاه­ توت در اطراف امامزاده بابا افضل‌الدین روستای مرق و امامزاده پیرداوود شهر قمصر اشاره‌کرد.

مسئول ایستگاه تحقیقات مناطق خشک و بیابانی کاشان، ،گفت: درخت شاه توت علاوه برتاج، پوشش متراکم، تنه‌ای با پوست قهوه‌ای، شاخه‌های جوان سبز روشن، برگ ها، متراکم و فشرده و دارای جوانه‌های ضخیم و بیضوی شکل روی ساقه آن است.

بتولی،با اشاره اینکه برگ‌های این درخت دارای پهنک، ساده و کنگره دار یا اره‌ای شکل به طول پنج تا 18 سانتی­متر و عرض هشت سانتی­متری است گفت: روی پهنک برگ سبز تیره و پشت آن سبز روشن است.

 

 شاه توت؛سلطان میوه‌ها با کاربرد های دارویی / برزک کاشان، قطب تولید شاه توت کشور

 

 شکوفائی گل های شاه‌توت در اردیبهشت‌ماه

بتولی، شکوفائی گل آذین شاه توت را در اردیبهشت‌ماه یادآورشد و گفت: زمان رسیدن میوه‌ آبدار، بستگی به متوسط درجه حرارت رویشگاه گیاه دارد که معمولا از اواسط خردادماه تا اواسط مردادماه ادامه داشته‌باشد.به عبارت دیگر، هر چه هوا گرم‌تر باشد میوه آن نیز زودتر می‌رسد.

وی،منشاء این گیاه را آسیای جنوب غربی از جمله ترکیه و عراق دانست و گفت:در برخی منابع علمی، ایران نیز منشاء و خاستگاه شاه­توتمعرفی شده‌است.

به گفته وی، روش تکثیر این گیاه از طریق بذر،پیوند، قلمه و شاخه خوابانیدن است که بهترین شیوه تکثیر آن از طریق پیوند است زیرا نهال­های حاصل از جوانه­زنی بذر، نسبت به تنش‌های محیطی حساس می‌باشد در حالی­که در نمونه­های پیوندی، به دلیل انتخاب پایه مقاوم در برابر تنش­های محیطی، از ماندگاری بیشتری برخوردار است.
 

قدمت یک­صدساله کشت شاه­توت در برزک

مجری باغ گیاه‌شناسی کاشان، گفت: شاه‌توت در بیشتر نقاط کوهستانی کاشان به‌صورت موردی بسته به علاقه و سلیقه کشاورزان آن منطقه در کنار سایر درختان مُثمر باغات میوه نظیر بادام، گردو، سیب، آلو، آلوچه، زردآلو و غیره کشت می‌شده است.

بتولی، اظهارداشت: شاه­توت بواسطه اینکه گیاهی پُرآب است، عموما در حاشیه جوی‌های اصلی مزارع کشت می‌شده است و معمولا توصیه‌می‌شود در نقاطی از کشور که دارای اقلیم معتدل،خنک و واجد بارندگی سالیانه بیش از 600 میلی­متر،باغات شاه­توت احداث شود.

وی تصریح‌کرد:بر اساس شواهد موجود، بیشترین سطح زیرکشت شاه­توت در نقاط کوهستانی کاشان، در شهر برزک متمرکز شده ‌است.

 

شاه توت؛سلطان میوه‌ها با کاربرد های دارویی / برزک کاشان، قطب تولید شاه توت کشور

 

 

 کاربردهای دارویی و درمانی شاه‌توت

رئیس باغ گیاه­شناسی کاشان، گفت: ریشه این گیاه به‌صورت دم‌کرده در درمان اسهال خونی در طب سُنتی قدیم استفاده می‎شده‌است و همچنین برای دفع کرم کدو و انگل‌های روده‌ای توصیه می‌شود.

بتولی،استفاده از دم‌نوش برگ‌های این گیاه را بدلیل اینکه سرشار از ترکیبات کربنات کلسیم است، به‌عنوان کاهش دهنده قند خون برای بیماران دیابتی توصیه‌کرد و گفت: ضُماد برگ ساییده شده شاه‌توت نیز همراه با روغن زیتون برای ترمیم زخم‌های پوستی بویژه سوختگی‌های ناشی از آتش و حرارت مناسب است.

وی،عصاره برگ شاه‌توت را دارای اثر ضد خارش بویژه برای گزش ناشی از نیش حشرات و قرمزی و سوزش آن دانست و گفت: جوشانده برگ آن برطرف کننده حالت تهوع است و بر خلاف توت سفید که برگ آن به‌عنوان غذای کرم ابریشم استفاده می‌شود، برگ­های شاه­ توت به دلیل مسهل بودن، برای نوغان توصیه نمی­شود.

بتولی با اشاره به اینکه شاه‌توت از لحاظ طب قدیم دارای طبیعت سرد و خشک است و به‌جهت داشتن تانِن، اثر قابض دارد گفت: میوه شاه­ توت باعث افزایش اشتها می­شود و در طب قدیم برای رفع زخم‌های روده استفاده‌می‌کردند.

به‌گفته‌وی، پژوهش­های اخیر نشان داده،شاه­توت دارای اثر تقویت­ کننده روی هیپوتالاموس مغز بوده، به این دلیل در قدرت حافظه و افزایش یادگیری موثر است.

بتولی، افزود:بدلیل اینکه شاه‌توت غذای کامل است،توصیه می شود با معده پُر مصرف نشود، چون باعث نفخ می­گردد و قبل از غذا بدلیل اشتهاآوردن بودن، مصرف شود.

وی، با اشاره به اثر ضدالتهابی شاه‌توت بویژه ضد التهاب دردهای مفاصل به ویژه بیماری آرتریت درماتوئید، موثر است افزود: هرگز شاه‌توت را روی ماست استفاده نشود،زیرا باعث اسهال می­گردد.

 شاه‌توت برای درمان کم‌خونی

مجری باغ گیاه‌شناسی کاشان، با تاکید بر اینکه میوه آبدار و رسیده شاه‌توت‌ بسیار مناسب برای افراد دارای کم‌خونی است گفت:پتاسیم موجود در میوه، باعث کنترل ضربان قلب و فشارخون می‌شود.

بتولی، بیشترین اهمیت کاربرد این گیاه را میوه آن دانست. میوه به رنگ قرمز تیره یا ارغوانی با مزه تُرش و شیرین و مطبوع عنوان‌کرد و گفت: خوردن میوه تازه، به‌صورت خام و پخته آن در تهیه مربا، شربت و ترشی مرسوم است.

به گفته وی، آب شاه­ توت به­عنوان افزودنی به صنایع غذائی، نظیر طعم­ دهنده و عطردهنده در بستنی‌ها و پخت انواع کیک‌ها استفاده می‌شود.

وی،با اشاره به‌اینکه شاه‌توت‌ها دارای کالری پایینی است و به‌ازای هر 100 گرم 43 انرژی تولید می‌شود گفت: شاه‌توت‌ منبع خوبی از انواع ویتامین‌هایA، B، C، E، Kو همچنین کمپلکس ویتامین BنظیرB6، نیاسین و ریبوفلاوین است.

به‌گفته‌وی، شاه‌توت‌ منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان، فولیک اسید و سرشار از املاح معدنی پتاسیم، منگنز، کلسیم، منیزیم و آهن می­ باشد.

 ویژگی‌های خوراکی شاه ­توت

رییس باغ گیاه­شناسی کاشان، استفاده از آب تازه و ‌تُرش مزه این میوه را باعث رفع عطش و به‌عنوان تصفیه‌کننده خون اعلام‌کرد و گفت: میوه نرسیده آن نیز دارای اثر قابض و ضد اسهال است ولی میوه رسیده آن چون اثر ملین دارد، توصیه نمود صبح ناشتا مصرف شود تا باعث رفع یبوست شود.

 بتولی، شاخصه برجسته این میوه شاه توت را ترکیب آنتی اکسیدانی آن تاکیدکرد و گفت:محققان انجمن تغذیه آمریکا بررسی کردند شاه‌توت در مقایسه با 40 میوه تازه دیگر، به عنوان اولین میوه‌ای است که از لحاظ فعالیت آنتی­اکسیدانی قوی معرفی نمودند به این دلیل به عنوان ضد سرطان بویژه سرطان پستان شناخته شده است.

وی،تصریح‌کرد:شاه‌توت از نظر فعالیت آنتی‌اکسیدانی یکی از بهترین خوراکی‌هاست که دارای فیتوکمیکال‌های قوی مانند آنتوسیانین است.

 خواص شاه­ توت فرآوری شده

به‌گفته‌وی، رنگ قرمز میوه آبدار شاه‌توت به لحاظ داشتن آنتوسیانین به عنوان رنگدانه‌ای است که از این رنگ طبیعی در قدیم برای رنگرزی نخ، ابریشم و پارچه استفاده می‌شده است.

بتولی،افزود: باوجودی که شاه‌توت میوه‌ای ترش و شیرین و دارای قند گلوکز و فروکتوزگزارش شده است ولی توصیه شده است بیماران دیابتی میوه خشک آن را جایگزین قند استفاده کنند.

وی افزود:شاه‌توت خشک همچنین جایگزین سماق می‌شود و قرقره آب شاه‌توت به جهت دارا بودن ویتامین C برای ورم گلو،حنجره و زخم‌ها و جوش‌های دهان (بویژه آفت دهان) موثراست.

به‌گفته‌وی، ویتامنA موجود در میوه آبدارشاه‌توت در شادابی و طراوت پوست موثراست و بخاطر داشتن تانن، در استحکام دیواره رگ­ها و جلوگیری از خونریزی و کنترل بیماری واریس بویژه در زنان تاثیرگذاراست.

مسئوول ایستگاه تحقیقات مناطق خشک و بیابانی کاشان، گفت: آب شاه توت همراه با ماست به عنوان ماست رنگی غنی شده با عصاره شاتوت استفاده می­شود و عصاره برگ آن برای درمان پارکینسون نیر مفیداست.

بتولی، با اشاره به رنگ ویژه میوه، برای برطرف نمودن رنگ در موقع خوردن میوه،چنانچه دست­ها را با برگ شاه­توت شسته شود، باعث از بین رفتن رنگ آن روی دست و لباس می­شود اظهارداشت:چون ماندگاری این میوه کم است بصورت تازه استفاده یا فریز شود یا آب آن گرفته شود یا مربا شود چون ویتامین C ماندگاری آن کم است.

گزارش از حرمت السادات متولی

انتهای پیام/س

  

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا افیونی زاده
۱۲:۳۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹
از کدام طریق میتوانم شاه توت از برزک تهیه کنم ...آیا به اصفهان ارسال میشود
United States of America
مسلم شاه مرادی
۰۱:۳۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
باسلام،نظرمن عالی بودبسیار استفاده کردم .متشکرم.