به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ خوشبختی فرزندان جز آرزوهای هر پدر و مادری است. اما گاهی والدین با وجود تلاشهای بسیار در تربیت فرزندان، با شکست مواجه میشوند یا به عبارتی نمیدانند که چه سبک فرزندپروری را باید به کار گیرند. در این مطلب به بررسی معایب سبک فرزندپروری هلیکوپتری میپردازیم و در انتها بهترین سبک فرزندپروری را به والدین معرفی میکنیم.
شکوفه اویارحسینی کارشناس ارشد مشاوره خانواده در گفت و گو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره سبک فرزندپروری هلیکوپتری اظهار کرد: این سبک فرزندپروری در خانوادههای درهم تنیده مشاهده میشود که در این خانوادهها والدین به شدت حمایتگر هستند و مسئولیت فرزندان را به عهده میگیرند به طوری که انگار نخهای نامرئی بین والدین به خصوص مادر و سایر اعضای خانواده (معمولاً فرزند اول و آخر) متصل شده است، بنابراین این فرزندان وابستگی شدیدی به والدین خود دارند.
وی بیان کرد: در خانوادههای در هم تنیده فرزندان حل مسئله، مدیریت بحران و مسئولیتپذیری را یاد نمیگیرند، همچنین به علت اینکه والدین در این خانوادهها پیوسته گلایه میکنند، پرخاشگری بین آنها و فرزندانشان به وفور مشاهده میشود.
این کارشناس ارشد مشاوره خانواده عنوان کرد: سبکی از فرزندپروری مناسب است که فاقد وابستگی و طردشدگی کامل باشد، به عبارتی در این سبک صمیمیت پرورش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه در سبک فرزندپروری ایدهآل والدین در راس هرم و فرزندان در قاعده آن قرار میگیرند، تاکید کرد: در این سبک مرزهای بین والدین و فرزندان به خوبی ترسیم شده و در خانواده قوانین شفافی وجود دارد.
اویارحسینی تصریح کرد: در سبک فرزندپروری ایدهآل فرزندان از ۲ سالگی به تدریج متناسب با مراحل رشدی مستقل میشوند و با کسب استقلال، عشق و علاقه والدین به آنها افزایش پیدا میکند، این در حالی است که در خانوادههای طرد کننده فرزندان مستقل میشوند، ولی محبتی از سوی والدین دریافت نمیکنند.
وی یادآور شد: در خانوادههای سالم و به هنجار فرزندان به تدریج در زندگی با چالشها و مشکلات روبرو میشوند، ولی خانوادههای درهم تنیده، عشق و محبت به فرزندانشان را با خدمات پیوند میدهند؛ بنابراین فرزندان این خانوادهها در اجتماع فاقد کارایی لازم هستند.
در ادامه تستی را مطرح میکنیم که به کمک آن میتوانید به سبک فرزندپروری خود پی ببرید.
آیا شما یک پدر و مادر هلیکوپتری هستید؟
۱. اگر فرزندتان در یک امتحان نمره پایینی بگیرد، آیا شما با معلمش تماس میگیرید تا علت کم شدن نمره او را متوجه شوید؟
۲. اگر فرزندتان شب را در بیرون از خانه با دوستانش سپری کند، آیا در تماممدت منتظر بازگشت وی مانده و نگران هستید؟
۳. آیا بهطور مرتب اتاق فرزندتان را تمیز میکنید؟
۴. آیا همیشه در انجام تکالیف فرزندتان به وی کمک میکنید و حتی گاهی اوقات به جایش تکالیف را انجام میدهید؟
۵. اگر کودکتان در مدرسه با دوستانش مشکل پیدا کند، سریع گوشی تلفن را برداشته و با منزل آنها تماس میگیرید؟
۶. زمانی که حوصله فرزندتان سر میرود، شما برای وی سرگرمی پیدا میکنید؟
۷. با بروز کوچکترین درگیری بین فرزندتان با همکلاسیهایش در مدرسه، سریعاً به معلمش اطلاع میدهید؟
۸. در همه اماکن مثل سایه دنبال فرزندتان هستید و همیشه کارهای وی را زیر نظر دارید؟
۹. هر روز کیف فرزندتان را آماده میکنید و هنگام رفتن به اردو تمام لوازم مورد نیازش را جمعآوری و مهیا میکنید؟
۱۰. در بسیاری از مواقع وظایفی را که به عهده فرزندتان گذاشته میشود شما انجام میدهید؟
اگر از میان سؤالات بالا به ۵ تا ۷ سؤال پاسخ مثبت دادید باید گفت: نظارت شما روی کودکتان کمی بیش از حد مجاز است، اما در عین حال فرصتهایی را هم به آنها میدهید تا خودشان وظایف و مسئولیتهایشان را انجام دهند.
اگر به ۷ سؤال یا بیشتر پاسخ مثبت دادید، متاسفانه باید گفت که شما یکی از والدینی هستید که به جای فرزندتان زندگی میکنید. کودکان شما هیچ فرصتی برای تجربه زندگی ندارند و اگر به این روش ادامه دهید شاید مجبور شوید تا آخر عمر بار مسئولیتها و اشتباهات آنها را به دوش بکشید.
گزارش از پگاه آقایی
انتهای پیام/
محبت به فرزندان و خدمت به فرزندان نیاز روحی دو طرف و همچنین مستلزم مراقبتها و تعلیم و تربیت است. مسئله ای که در اینجا مهم است باید بتدریج مواجه شدن با مسائل و حل درست مسئله را به کودکان آموخت گرچه در سنین اولیه بیشتر مراقبت دارد و همواره این مراقبت لازم است اما بتدریج مراقبتها کمتر لازم می شود و البته پرورش و آموزش شخصیت و عقلانیت و شناخت و دانش فرزند از مسائلی است که درست پرداختن به آن در تعالی فرزندان و جامعه مفید است.