به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد روشن معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم با اشاره به جزئیات لایحه «پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی» اظهار کرد: براساس پیشنهاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، لایحهای برای پیشگیری و مقابله با تقلب در تولید آثار علمی تدوین شد و بعد از اخذ نظرات کارشناسی اعضای هیات علمی و هم اندیشی در شهریورماه سال گذشته در دانشگاه بوعلی سینا همدان مورد بحث قرار گرفت و این لایحه پس از تصویب هیات وزیران به مجلس شورای اسلامی ارایه شد.
وی ادامه داد: پس از بررسی این لایحه در دو کمیسیون اصلی قضایی و حقوقی و آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، از جامعیت بیشتری برخوردار شد و در نهایت تهیه، عرضه و یا واگذاری آثاری از قبیل رساله، پایان نامه، مقاله، طرح پژوهشی، کتاب و هر گونه گزارشی که جنبه پژوهشی علمی و یا هنری داشته باشد و توسط هر یک از اشخاص حقیقی و حقوقی که به قصد بهره بردای و بهره مندی مادی و معنوی یا به عنوان حرفه یا شغل بخشی از اثر یا تمام آن را غیر مجاز استفاده کنند، در این لایحه جرم انگاری شد.
روشن افزود: مرتکب و یا مرتکبان چنین فعل مجرمانهای علاوه بر وجوهی که از این طریق از متقاضی دریافت کرده اند به همان میزان باید به صندوق دولت به عنوان جریمه پرداخت کنند. برای اینکه برخی از افراد در قالب یک موسسه اقدام به این کار میکردند و حتی در برخی میادین اصلی شهر و یا نزدیک دانشگاهها و مراکز علمی آن را تبلیغ هم میکنند، مقرر شد ضمن آنکه این مرتکبان مجازات شوند، برخورد با شدت عمل بیشتری نیز صورت گیرد.
وی بیان : در گذشته اگر مشاهده میشد که یک مرکزی چنین فعالیتی دارد و موسسه و یا شرکتی مبادرت به کپی برداری و یا فروش آثار دیگران به صورت غیرقانونی میکند، ماموران وزارتخانههای علوم و بهداشت فاقد ابزارهای قانونی لازم بودند که بتوانند با همکاری هم این مراکز را تعطیل کنند، اما خوشبختانه با تصویب این قانون بازرسان ما میتوانند تحت یک شرایطی به عنوان ضابط خاص نسبت به تعطیلی این موسسات و مراکز اقدام کنند.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم بیان کرد: این امکان قانونی که در اختیار این دو وزارتخانه قرار گرفته است باعث سرعت در اقدام و نتیجه بخش بودن آن خواهد بود، البته همانگونه که مرسوم است در تدوین پایان نامه و یا کتاب، نویسندگان و پژوهشگران میتوانند از خدمات مانند تایپ و برخی از خدمات آزمایشگاهی که خود آن موضوع پژوهش نیست و یا ترجمه، تکثیر و یا ویراستاری اثر، اقدام کنند و این نوع خدماتی که ارایه میشود جنبه مجرمانه ندارد، اما تاکید میکنم، اما اگر یک موضوع آزمایشگاهی موضوع پژوهش یک پژوهشگر باشد نمیتواند به عنوان خدمات از آن استفاده کند.
وی ادامه داد: در صورتی که از این آثار متقلبانه استفادهای صورت گیرد اعم از اینکه عضو هیات علمی دانشگاه، دانشجو و یا طلبه باشد آن امتیازاتی که به موجب ارایه آن اثر از آن برخوردار شده است همه آن امتیازات لغو و بلا اثر میشود و متناسب وضعیت فرد به این نوع تخلفات در هیاتهای انتظامی اساتید دانشگاهها و در شورای انضباطی دانشجویان و یا حسب مورد در دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی میشود.
روشن افزود: ما امیدواریم با تصویب این لایحه و تایید شورای نگهبان، بتوانیم گام اساسی در راستای صیانت از ساحت علم و عالم و متعلم برداریم البته این قانون یکی از متغیرهای اصلاح رفتار علمی و حرفهای در امر پژوهش است، ولی یکی از مهمترین متغیرها بود که ما فاقد آن بودیم
وی تصریح کرد: متغیرهای دیگری نیز وجود دارند که مربوط به استادان دانشگاه، دانشجویان و پژوهشگران، که لازم است سایر این مقدمات از سوی جامعه دانشگاهی و پژوهشگران، تمهید شود تا ما بتوانیم بیش از پیش محیطهای علمی را از رفتارهای غیرحرفهای و غیراخلاقی منزه کنیم.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم یادآور شد: گاهی یک تقلب میتواند به حیثیت علمی یک کشور لطمههای جبران ناپذیری وارد کند و ما تلاش میکنیم با توجه به اینکه این لایحه جنبه پیشگیری دارد، کشورمان را از وارد کردن خدشه به حیثیت علمی مصون نگاه داریم.
انتهای پیام/
خواهشن زودتر تکلیف ما دانشجویان را برای ثبت نام مشخص کنید.
این چه وضعی است دانشگاه آزاد میگه طبق قانون 67 ثبت نام کنید وزارت علوم میگه برخی کد رشته ها غیرمجازند و ما مدارکشون را تایید نمیکنیم.
یکی تکلیف را مشخص کند.
دانشگاه آزاد اگه راست میگه کارش درسته چرا از ارزیابی کدرشته محل ها توسط وزارت علوم فرار میکنه؟؟؟
قرار نیست چند سال ما درس بخوانیم و بعدا مدرک ما مثل مدارک تحصیلی فیلیپین و هند و هاوایی جعلی باشه.
صدا و سیما زودتر تکلیف را از شورای انقلاب فرهنگی وزارت علوم و مجلس مشخص کند.
چرا باید دانشجو چوب ندانم کاری یا سود جویی دانشگاه آزاد را بخورد.