گرمای هوا باعث بروز بسیاری از بحران ها در زمینه آب و برق شده که با کمی انصاف و تامل می توان فهمید چاره دارد و همت خود ما را می طلبد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، «قطعی و کاهش فشار آب»، «نوسان برق»، «گرمازدگی»، «خروج قطار از ریل» «آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع» و ... تنها بخشی از سرتیتر اخباری است که این روز‌ها به روند گرمای هوا در برخی استان‌های کشور پیوند زده می‌شود.

اما چند روز گذشته برخی استان‌های کشور شاهد بارندگی تابستانی بودند تا شاید تب تابستان کمی فروکش کند، اما به نظر می‌رسد طی روز‌های پیش رو بازهم شاهد گرمای هوا در کشور خواهیم بود.

امیر سرکرده کارشناس سازمان هواشناسی در این رابطه از افزایش تدریجی گرما در اکثر مناطق کشور تا پایان هفته خبر داده است .

همچنین در ادامه اعلام کرده بود: روند کند افزایش دما از امروز آغاز شده و تا پایان هفته ادامه می‌یابد.

کارشناس هواشناسی با بیان اینکه فعالیت سامانه بارشی که از چند روز پیش کشور را تحت تأثیر قرار داده بود همچنان ادامه دارد، گفت: بارش‌ها بیشتر در ساعات بعدازظهر خواهد بود.

سرکرده اضافه کرد: امروز نیز بارش‌های کمتری در ارتفاعات البرز مرکزی، استان مازندران، جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان، همچنین شرق هرمزگان را شاهد خواهیم بود که این بارش‌ها موقتی و پراکنده است.

 شرجی و گرما در راه ایلام

در استان ایلام که این روز‌ها با افزایش دما مصرف برق رکورددار است، متولیان از ورود موج جدید گرما از روز یکشنبه هفته جاری خبر داده و گفته‌اند: دمای هوا دو تا چهار درجه گرم‌تر خواهد شد.

طی ماه اخیر هوای استان ایلام به‌شدت گرم شده و دمای هوا در شهر‌های گرمسیری استان ازجمله مهران و دهلران به ۵، ۲ درجه سانتی‌گراد هم رسید.

چند روزی بود که هوای استان ایلام خنک شده بود که دوباره هواشناسی استان اعلام کرد موج جدید هوای گرم وارد استان می‌شود.

هواشناسی استان ایلام اعلام کرد: دمای هوای استان ایلام از روز یکشنبه هفته جاری بین ۳ تا ۴ درجه سانتی‌گراد گرم‌تر شده و افزایش می‌یابد.

در این گزارش آمده است این سامانه روز سه‌شنبه به اوج فعالیت گرمایشی خود می‌رسد، ولی از روز چهارشنبه به‌تدریج از شدت گرمای هوا کاسته می‌شود.

طبق گفته کارشناسان، پیش‌بینی می‌شود به دلیل رطوبت بالا، هوای دو شهرستان مهران و دهلران شرجی شود.

گرمای هوا نصب لوازم کاهنده مصرف آب را الزامی می‌کند.

اما گرمای هوا در استان‌های مختلف ازجمله استان تهران باعث افزایش مصرف آب شده است به‌طوری‌که صادق یونسلو مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران هم در گفتگویی با صدا و سیما گفته است: با همکاری مرکز تحقیقات ساختمان و نظام‌مهندسی برای اصلاح مبحث ساختمان اقدام کردیم تا مصرف در تأسیسات آب، کنترل شود که این کار انجام شد و قرار است پس از تدوین ابلاغ شود.

وی اضافه کرد: همه سازندگان که برای گرفتن پروانه به شهرداری مراجعه می‌کنند باید به نظام‌مهندسی برای انتخاب مهندس ناظر تأسیسات نیز مراجعه کنند تا تأسیسات آب و لوازم کاهنده در ساختمان نصب شود و در غیر این صورت شرکت آبفا به آن‌ها انشعاب نمی‌دهد.

وی یادآور شد: در شهر تهران ۳ میلیون کولر آبی وجود دارد که مصرف آن‌ها روزانه به ۴، ۵، ۰ میلیون لیتر بالغ می‌شود و اگر میزان مصرف را محاسبه کنیم در پیک مصرف آب رقم زیادی به مصرف اضافه می‌شود.

مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران به شهروندان تهرانی توصیه کرد: به نشتی کولر توجه کنند و برای کم شدن مصرف آب برای کولرهای خود سایبان تهیه کنند.

یونسلو افزود: استفاده از شیرهای اهرمی می‌تواند ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف آب را کاهش دهد؛ در سردوش‌های معمولی حمام در هر دقیقه ۲۰ لیتر آب مصرف می‌شود درحالی‌که با استفاده از سردوش‌های کاهنده، مصرف به ۶ لیتر می‌رسد یعنی ۱۴۰ لیتر صرفه‌جویی می‌شود.

وی تصریح کرد: از سرشیرها می‌توان در همه شیرهای نصب شده در منزل استفاده کرد که ۵۰ درصد مصرف را کاهش می‌دهد.

خوزستان؛ گرما و گردوغبار

پیش‌بینی‌های هواشناسی برای خوزستان نیز حاکی از آن است که وزش بادهای شدید از اواخر یکشنبه، به برخاستن گردوغبار در نواحی ساحلی به‌ویژه آبادان و خرمشهر منجر می‌شود تا گرما و گردوغبار در تشدید وضعیت نامناسب آب و هوایی هم‌دست شوند؛ همین امر باعث شده تا دستگاه‌های مختلف نسبت به بروز مسائل مختلف هشدارهای لازم را به مردم بدهند.

بنا بر اعلام هواشناسی خوزستان به دلیل سرعت‌بالای باد، آب‌های ساحلی خوزستان تا حدودی متلاطم خواهد شد و بنابراین سرنشینان قایق‌های صیادی باید بیشتر احتیاط کنند. همچنین به علت استقرار الگوی تابستانه در مناطق ساحلی خوزستان، نقشه‌های هواشناسی مؤید تشدید گرما از روزهای آینده است.

مرکز بهداشت خوزستان از ساکنان مناطق ساحلی خوزستان خواسته است که برای پیشگیری از گرمازدگی، حتی‌الامکان از قرار گرفتن در نور مستقیم آفتاب خودداری کنند.

شرکت توزیع برق خوزستان هم در اطلاعیه‌ای از ساکنان مناطق جنوبی خوزستان خواست در مصرف برق صرفه‌جویی و در مواقع پیک مصرف از استفاده از وسایل پرمصرف خودداری کنند تا دچار خاموشی برق نشوند. این شرکت از افزایش ۱۱درصدی مصرف برق در مناطق ساحلی به دلیل شدت گرما و استفاده فراگیر از کولرهای گازی خبر داده است.

بنابراین گزارش، در پی شدت یافتن گرما و افزایش دما تا ۵۳درجه سانتی‌گراد بالای صفر، مناطق ساحلی و دریایی خوزستان تا حدودی خالی از گردشگر شده است.

کاهش ساعات فعالیت ادارات در خوزستان

همچنین پیش‌بینی افزایش دمای هوا در خوزستان باعث شد که مدیریت بحران این استان ساعات کاری ادارات را کاهش دهد تا نسبت به کاهش مصرف برق و جلوگیری از بروز قطعی برق اقدام شود.

مدیریت بحران استانداری خوزستان در این رابطه با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: باعنایت به پیش‌بینی وقوع دمای بالا و با توجه به درخواست شرکت برق، زمان اتمام کار همه ادارات و بانک‌ها و دستگاه‌های اجرایی استان (به‌جز مراکز خدماتی، عملیاتی و درمانی) تا پایان هفته (از روز یکشنبه تا روز چهارشنبه بیست و پنجم تا بیست و هشتم تیرماه) ساعت ۱۳ است.

در دو هفته قبل نیز ساعت کاری دستگاه‌های دولتی در استان خوزستان به علت موارد پیش‌گفته تا ساعت ۱۳ اعلام‌شده بود.

گرما و خروج دوباره قطار از ریل

اما همه مشکلات ناشی از گرما مربوط به افزایش مصرف آب و برق نمی‌شود؛ در خوزستان، قطار مسافربری خرمشهر - تهران برای دومین نوبت در هفته جاری از ریل خارج شد تا ریل‌های فلزی قطار از شدت گرمای هوا بی‌نصیب نمانند و در مقابل گرما تن به انبساط بدهند.

بر اساس این گزارش، در نوبت اول قطار این مسیر به علت گرمای شدید و سست شدن ریل به علت گرما از  مسیر خارج شد که خوشبختانه آسیبی به کسی وارد نشد.


در حادثه جمعه ۲۳ تیرماه نیز یک واگن قطار از ریل خارج شد ولی خوشبختانه این حادثه نیز تلفات جانی در پی نداشته است.

گرما در قزوین تشدید می‌شود

گزارش‌ها حاکی از آن است که قزوین نیز از تشدید شرایط گرمایی بی‌نصیب نمانده و طی امروز دمای هوا در قزوین از روند افزایشی برخوردار خواهد بود.

کارشناس هواشناسی قزوین در این رابطه گفت: روز شنبه دمای هوای استان به‌طور میانگین ۲ تا ۳ درجه افزایش یافت و برای یکشنبه هم در ساعات بعدازظهر وزش باد پیش‌بینی می‌شود.

طاهرخانی یادآور شد:  نوسانات دمایی شهر قزوین بین ۱۷ و ۳۲ درجه است.

افزایش عقرب گزیدگی در ریگان

گرمای هوا تقریباً همه جنبه‌های زندگی روزمره مردم ازجمله سلامت آن‌ها را هدف قرار داده است، تا جایی که در استان کرمان مسئولان از افزایش آمار عقرب گزیدگی با افزایش گرما خبر داده‌اند.

گرمای هوا تقریباً همه جنبه‌های زندگی روزمره مردم ازجمله سلامت آن‌ها را هدف قرار داده است، تا جایی که در استان کرمان مسئولان از افزایش آمار عقرب گزیدگی با افزایش گرما خبر داده‌اندامین باقری فرماندار ریگان در خصوص وضعیت ریگان بعد از توفان شدید شن که روز جمعه در این شهرستان به وقوع پیوست، اظهار کرد: هوای ریگان همچنان غبارآلود است و این در حالی است که هواشناسی هوایی بدون ریزگردها را در روزهای آینده در این شهرستان پیش‌بینی کرده بود.

وی افزود: در پی توفان شدید شن در شهرستان ریگان برق چند روستا قطع شد که تاکنون فقط یک روستا با مشکل قطعی برق مواجه است که امیدواریم یک ساعت دیگر رفع شود.

فرماندار ریگان با اشاره به گرمی هوا و افزایش عقرب گزیدگی در این شهرستان، گفت: روز جمعه چهار مورد به علت عقرب گزیدگی به درمانگاه مراجعه کرده‌اند.

موج گرما و شرجی به بوشهر هم می‌رسد

موج تشدید گرما در استان‌های مختلف کشور به بوشهر هم می‌رسد، به‌طوری‌که مسئولان پیش‌بینی کرده‌اند در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه دمای هوا در بوشهر به ۵۰ درجه سلسیوس برسد.

نادر شفیع خدایی مدیرکل هواشناسی استان بوشهر در این رابطه اظهار داشت: بررسی نقشه‌های هواشناسی نشان‌دهنده تداوم وزش جریانات جنوبی گرم و مرطوب است که انتظار می‌رود در اواسط امروز بر سرعت وزش این جریانات افزوده شود.

وی اضافه کرد: با استقرار یک الگوی تابستانه بر جو استان دمای هوا و همچنین رطوبت هوا طی روزهای آینده به‌طور محسوسی افزایش می‌یابد.

مدیرکل هواشناسی استان بوشهر اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود دمای هوا در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در برخی نقاط استان به آستانه ۵۰ درجه سلسیوس و یا بیشتر برسد و در نقاط ساحلی علاوه بر افزایش دما، رطوبت هوا نیز به‌طور فراوانی افزایش یابد.

شفیع‌خدایی با اشاره به شرایط گرمای هوا و افزایش شرجی و رطوبت، بیان کرد: توصیه می‌شود تدابیر لازم برای مصرف بهینه آب و برق اندیشیده شود.

هرمزگان؛ «قمری»ها گرمازده شدند

گرمای هوا تا آنجا پیش رفته که اثر خود را بر حیات‌وحش هم گذاشته است، قمری‌ها در جاسک تاب گرما را نیاورده و دچار گرمازدگی شدند تا «گرما» مرگ کبوترها را به ارمغان بیاورد.

علی رنجبر رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان جاسک با اشاره به اینکه در بررسی‌های کارشناسی مشخص شد نوعی از کبوترسانان به اسم قمری در جاسک دچار مرگ شده‌اند که حدس اولیه در اثر گرمازدگی است، افزود: گونه قمری از پرندگان حساس هست و علت مرگ این نوع را می‌توان گرمازدگی حدس زد، ولی تا مشخص شدن دقیق جواب نمونه‌های آزمایشگاهی نمی‌توان دلیل قطعی مرگ این پرندگان را اعلام کرد.

وی اظهار کرد: کارشناسان محیط‌زیست و دامپزشکی نمونه‌برداری‌های لازم را برای بررسی در آزمایشگاه‌های مرکز استان انجام داده‌اند.

رنجبر تصریح کرد: آمار دقیقی از تعداد تلفات این پرندگان در دست نیست ولی با توجه به وسعت منطقه تعداد قمری‌های مرده زیاد است.

رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان جاسک خاطرنشان کرد: بیش‌ترین ناحیه مرگ این پرنده در کنار و نزدیکی آب بوده است.

به گفته‌ اهالی منطقه مرگ‌ومیر این پرنده از دو هفته قبل شروع‌شده است. این پدیده در ۶ روستای کروچ، بند بست، اسپیتل، ککی، کنتکی و هون دهستان گابریک اتفاق افتاده است که گابریک در ۵۵ کیلومتری شرق شهر جاسک قرار دارد.

کرمانشاه ۵ درجه گرم‌تر می‌شود

روند صعودی گرمای هوا در کشور به کرمانشاه هم می‌رسد تا کارشناسان هواشناسی این استان از افزایش ۳ تا ۵ درجه‌ای دمای هوا خبر دهند.

پروانه صفری مسئول روابط عمومی هواشناسی استان کرمانشاه در خصوص آخرین پیش‌بینی صورت گرفته از وضعیت هوای استان کرمانشاه گفت: بر اساس آخرین تحلیل از داده‌های هواشناسی، از شنبه تا روز چهارشنبه، پشته‌ای از هوای گرم و پایدار، مجدداً در جو منطقه تقویت می‌شود.

وی افزود: افزایش تدریجی دمای هوا، در بعضی ساعات وزش باد، رشد ابر و احتمالاً غبار رقیق، به‌ویژه در نواحی مرزی، مهم‌ترین اثرات این وضعیت در سطح استان خواهد بود.

مسئول روابط عمومی هواشناسی استان کرمانشاه گفت: پیش‌بینی می‌شود؛ افزایش دمای هوا تا پایان هفته بین ۳ تا ۵ درجه سلسیوس در نقاط مختلف استان روی دهد.

 صفری ادامه داد: در دو روز پایانی هفته موجی کم ارتفاع که با تقویت میدان‌های باد غربی همراه می‌شود، از جو استان عبور کرده شرایط را برای نفوذ غبار در نواحی مرزی کم‌وبیش فراهم می‌کند.

گرمای هوا و بحران آب

گرمای هوا بحران آب را هم تشدید کرده تا جایی که شاهد هشدارهای متعدد مدیران حوزه آب در استان‌های مختلف بودیم تا با صرفه‌جویی در مصرف آب در بخش‌های صنعت، کشاورزی و شرب با شرایط قطعی آب در شهرها و روستاها مواجه نباشیم.

رضا میرزایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان لرستان، با اشاره به اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب اظهار داشت: آب جایگزین ندارد و سرمایه‌ای متعلق به نسل‌های آینده است و وظیفه‌داریم با مدیریت صحیح در حراست و حفاظت آن بکوشیم و آن را به نسل‌های آینده برسانیم.

در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش کشور بحران کم‌آبی بوده که با ۲۰درصد صرفه‌جویی در مصرف آب بخش کشاورزی قابل‌حل استوی افزود: باید توهم فراوانی آب را از سر بیرون کرد و واقعیت‌های آبی کشور را دید و بر اساس واقعیت‌ها برنامه‌ریزی کرد.

میرزایی با اشاره به اینکه بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۹۲ درصد از آب تولیدی کشور در بخش کشاورزی باراندمان کمتر از ۳۵ درصد مصرف می‌شود، گفت: ساختار مصرف آب در کشور بسیار نامتناسب است و با میانگین جهانی آن‌که حدود ۷۰ درصد بخش کشاورزی، ۲۲ درصد بخش صنعت و ۸ درصد برای مصرف شرب است، فاصله زیادی دارد.

وی تصریح کرد: باید به سمت کشاورزی مدرن پیش برویم و با استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری، راندمان آبیاری را افزایش داد و از مصرف بی‌رویه آب در حوزه کشاورزی جلوگیری کرد.

وی یادآور شد: در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش کشور بحران کم‌آبی بوده که با ۲۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف آب بخش کشاورزی قابل‌حل است.

روند افزایشی گرمای هوا در نقاط مختلف کشور و اثر آن بر فعالیت‌های مردم و محیط‌زیست، هشداری است تا بشر بیش از هر زمان دیگری بر الگوی مصرف آب، فعالیت‌های تخریب‌کننده محیط‌زیست و جنگل‌ها، توسعه صنعتی بدون در نظر گرفتن آسیب‌های زیستی، گسترش شهرنشینی و استفاده از وسایل نقلیه شخصی و درنهایت افزایش گرمای جو زمین دقت نظر داشته باشد؛ محیط زیستی که قرار است پناهگاه نسل‌های آینده باشد باید بیش از این موردتوجه بشر قرار گیرد.

منبع: مهر

انتهای پیام/ب

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.