به دنبال میانجی گری چین، قرار است دور جدیدی از روابط میان افغانستان و پاکستان و تلاش برای عادی سازی این روابط آغاز شود.

هیأت هایی از پاکستان و افغانستان به زودی به کابل و اسلام آباد سفر می کنندبه گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، به دنبال سفر وزیر خارجه چین به افغانستان و پاکستان، ریاست جمهوری کشور می گوید که در جریان این سفر، توافقی به دست آمده که بر بنیاد آن فصل تازه یی از همکاری ها میان کابل و اسلام آباد به خصوص در مبارزه با تروریزم و کشانیدن پای طالبان به میز گفت‌وگوهای صلح، ایجاد خواهد شد. چین در این زمینه نقش تسهیل کننده خواهد داشت.

اما یک مسأله که در این میان جنجال برانگیز شده است، بحث تبادل اطلاعات استخباراتی میان دو کشور است. رحمت الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی، که پیش از این نیز با امضای توافقنامه همکاری های اطلاعاتی با پاکستان مخالف بود، در تماس با رسانه ها، تبادل اطلاعات استخباراتی میان کابل و اسلام آباد را به سود کشور نمی داند. نبیل می گوید که لانه های هراس افگنان در پاکستان روشن استند و نیازی به تبادل اطلاعات نیست.

شاه حسین مرتضوی، سرپرست دفتر سخنگوی رییس جمهور با آن که درباره توافق تبادل اطلاعات استخباراتی میان افغانستان و پاکستان پاسخ روشن نمی دهد، اما تأکید می ورزد که چین و امریکا باید اتهام های افغانستان و پاکستان بر یکدیگر را نظارت کنند.

این در حالی است که بر اساس آخرین گزارش ها، تبادل اطلاعات استخباراتی میان افغانستان پاکستان و نیز ایجاد گروه تماس همکاری‌های شانگهای - افغانستان برای پیشبرد گفت‌وگوهای صلح با طالبان، بخشی از توافق تازه میان سه کشور را می سازد.

وزارت خارجه نیز تأیید می کند که افغانستان پاکستان درباره تبادل اطلاعات استخباراتی به توافق رسیده اند.

شاه حسین مرتضوی نیز می گوید: " گروه های هراس افگن که دست به جنایت می زنند و آنان پایگاه دارند، زخمیان شان در آنجا درمان می شوند، اینان فعالیت شان متوقف شود و فهرست هایی که ما داده ایم، بررسی شوند. کشور چین که فعلا در نقش تسهیل کننده است و نیز امریکا که در نشست های چهارجانبه نظارت می کرد، اینان از ادعاهایی که صورت می گیرد، نظارت بیشتر و دقیق تر کنند تا ثابت شود که به راستی چی کسی صادقانه در پیکار با هراس افگنی کار می کند و چی کسی در حد شعار این حرف را مطرح می کند."

به گفته سرپرست دفتر سخنگوی رییس جمهور درباره توافق تبادل اطلاعات استخباراتی، "پس از آمدن هیأت پاکستان به کابل و هم چنان رفتن هیأت ما به پاکستان، انتظار داریم که بتوانیم به یک جمع بندی منظم دست بیابیم که بر محور آن، بتوانیم گام های خوب تری برداریم."

اما انوارالحق احدی، رییس جبهه نوین ملی افغانستان توافق دو کشور درباره تبادل اطلاعات استخباراتی را آنقدر یک انکشاف بزرگ نمی داند.

به گفته احدی، "این قسم تفاهم نامه ها میان دولت هایی امضا می شود که حداقل در بین شان اعتماد موجود باشدف این ها اگر به یکدیگر معلومات هم بدهند، احتمال دارد که معلومات نادرست بدهند و به نظر من آن قدر انکشاف بزرگ نیست."

در طول سال های گذشته به خصوص پس از روی کار آمدن حکومت وحدت ملی، بارها افغانستان تلاش کرده فصل جدیدی در روابط میان دو کشور ایجاد کند، اما هر بار این تلاش ها به بن بست رسیده است. دیده شود که این بار با میانجی گری چین، که همپیمان دیرین و استراتژیک پاکستان است، چه تغییر و تحول جدیدی به میان خواهد آمد؟!

 

انتهای پیام/

برای اطلاع از آخرین اخبار افغانستان به کانال تلگرامی ما بپیوندید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.