به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ امروزه با پیشرفت تکنولوژی و همچنین پیدا شدن و افزایش گروههای تروریستی در جهان قوای مسلح هر کشور نیاز به داشتن تجهیزات نوین و بهروز در زمین، هوا و دریا دارد. از این رو شرکتهای سازنده ادوات نظامی برای این کار تمام تلاش خود را به کار بستهاند؛ اما کار بسیار پیچیده است چرا که یک اصل در میادین نبرد وجود دارد که آن هم بیشترین ضربه به دشمن با کمترین تلفات است.
این اصل باعث شد تا این شرکتها به سمت تولید سلاحهایی حرکت کنند که لزوما احتیاج به حضور نیروها در خط مقدم نباشد و نتیجه آن تولید انواع سلاحها با قابلیت کنترل از راهدور بود، اما در این میان توسعه این سیستم جدید در بخش هوایی بیشتر از سایر قسمتها مورد توجه قرار گرفت، چرا که با تولید هواپیماهای با این قابلیت که به اصطلاح به هواپیماهای بدون سرنشین معروف هستند توان رزمی کشورها بالا رفت، چون با این سیستم که تا حدودی کار هواپیماهای جنگی را انجام میدهند دیگر کمتر خلبانی در میدان نبرد آسیب میدید و از طرف دیگر هزینه تولید و نگهداری این هواپیماها به نسبت جتهای جنگنده پایینتر و به صرفهتر است؛ از این رو اکثر کشورهای جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران به تولید پهپاد روی آوردند.
کار تولید هواپیماهای بدون سرنشین به سالهای «جنگ تحمیلی» باز میگردد. در آن دوران که جتهای جنگی ایران به دلیل کارشکنی مستشاران غربی در زمان پیروزی انقلاب زمینگیر بودند، جوانان انقلابی ایران دست به کار تولید اولین پهپاد زدند، اما در آن زمان شاید کمتر کسی فکر میکرد که سالها بعد ایران بتواند سومین کشور سازنده پهپادهای مسلح جهان شود و پهپادی مانند «شاهد ۱۲۹» را بسازد؛ پهپادی که کیلومترها در آسمان پرواز کند و به کنترل مرزها بپردازد و هر هدفی که قصد تجاوز به خاک ایران را دارد، منهدم سازد.
«شاهد ۱۲۹» یک پهپاد شناسایی و عملیاتی است که بیش از ۸ متر طول و دمی شبیه استوانه دارد. این پهپاد ساخت نیروی «هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» است که دارای توانمندیهای بالقوه و بالفعل بسیاری است.
موتور «شاهد ۱۲۹» از نوع ملخی فشار دهنده با ملخ سه پره است و در انتهای بدنه قرار داده شده که این محل نصب به عملکرد بهینه سامانه الکترواپتیکی مستقر در دماغه کمک میکند و قدرت پرواز را افزایش خواهد داد. این موتور میتواند یکی از دو نوع پیستونی یا توربوپراپ باشد؛ که با توجه به سقف پرواز حدود ۲۴۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ پایی اعلام شده برای این پهپاد احتمال وجود موتور پیستونی در نمونههای فعلی تقویت میشود و اعلام وجود برنامههای افزایش سقف پرواز این هواپیما نیز امری است که قاعدتا با بهرهگیری از موتور توربوپراپ مقدور خواهد شد.
پهپاد «شاهد ۱۲۹» تا ۲۴ ساعت میتواند پرواز کند (مداومت پروازی ۲۴ ساعت است). این پهپاد میتواند با حمل ۸ بمب هوشمند «سدید» انواع اهداف سطحی را به دقت مورد اصابت قرار دهد.
یکی از مهمترین نکات پیرامون «شاهد ۱۲۹»، تنوع تسلیحات قابل حمل توسط آن است. یک نوع این تسلیحات موشکی مشابه موشکهای ضد زره «طوفان» که دارای خروجی پیشران در میانه بدنه و به سمت پهلوهای موشک است و نوع دیگر که به نظر میرسد خروجی موتور آن در انتها بوده بر مبنای تصاویر به نظر میرسد یکی از انواع موشکهای نمایش داده شده در پرتابگر دارای محفظه استوانهای زیر بال هواپیما نصب میشود. به عبارت بهتر پهپاد «شاهد ۱۲۹» دو نوع موشک «طوفان» و «سدید» را حمل میکند.
به دلیل مداومت پروازی و ویژگیهای «شاهد ۱۲۹» مانند توانایی پرواز در شرایط نامساعد جوی ماموریتهایی، چون رصد و شناسایی عملیاتی، انهدام مواضع دشمن و عکس برداری از مواضع و انتقال به مرکز فرماندهی برای تصمیم گیری نهایی و جنگال واگذار شده است. با توجه به این «شاهد ۱۲۹» با فناوری بومی ساخته شده میتواند هر هدفی را در مقیاس کوچک و متوسط با هدف گیری دقیق منهدم کند و به عنوان دست بلند سپاه پاسداران در رصد عملیات برون مرزی شناخته میشود؛ منظور از عملیات برون مرزی این است که در آبهای خلیج فارس و آبهای بینالمللی هیچ تحرکی از طرف ناوهای آمریکایی از نگاه تیزبین این پهپاد دور نخواهد ماند و تصویربرداری عملیاتی در مواقع لزوم انجام خواهد شد و دوربینهای عملیاتی این پهپاد به صورت ۲۴ ساعته و بدون وقفه آماده رصد و تصویربرداری است.
با توجه به ساخت چنین پرنده پیشرفتهای آن هم با دانش بومی نشان از توانایی بالای جوانان کشور دارد و میتواند توان رزمی یگانها را افزایش دهد، اما مهمتر از همه اینکه ساخت این سلاح نشان از توانایی نیروهای مسلح در ساخت تجهیزات پیشرفتهتر دارد.
گزارش از امین ملکیان
انتهای پیام/
دورود بر ایران
احسنت.