پایگاه اینترنتی فارن پالسی در گزارشی به موضوع طرح درخواست‌های سختگیرانه برخی کشورهای عربی از قطر برای خروج از بحران پرداخت.

آیا طرح درخواست‌های سختگیرانه از قطر برای حل بحران کنونی میان کشورهای عربی موثر خواهد بود؟به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی فارن پالسی در گزارشی تحت عنوان «طرح درخواستهای سختگیرانه از قطر جنگ دیپلماتیک را حل نمی کند» نوشت: سرانجام برای برون رفت از بن بست کنونی میان کشورهای عربی و قطر برخی تحرکاتی صورت گرفت، ولی ظاهرا این تحرکات در مسیری که مقامات آمریکایی امید آن را داشتند، نبوده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس اواخر روز پنجشنبه گزارش داد عربستان سعودی، امارات عربی متحده، بحرین و مصر فهرستی از درخواستهای سختگیرانه خود را از دوحه برای پایان دادن به بحران دیپلماتیک کنونی مطرح کرده اند. این درخواستها شامل تعطیلی شبکه ماهواره ای الجزیره، قطع روابط با ایران و اخوان المسلمین و گروه های تروریستی می شود. در این فهرست همچنین از قطر خواسته شده تا دوحه به لحاظ نظامی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج (فارس) متحد باشد.

دولت آمریکا امیدوار بود تا فهرست مطالبات از قطر به گونه ای باشد که به بحران در منطقه پایان دهد. ولی فهرست سیزده ماده ای در بردارنده مفادی است که اجرای آن مستلزم زیر و رو شدن کلی سیاست قطر خواهد بود، خواسته هایی که می تواند تاثیر معکوس داشته باشد.

وزارت امور خارجه آمریکا خواستار حل منطقی بحران دیپلماتیک شده است. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد از تهیه فهرستی در این باره اطلاع دارد. وی افزود ما از تلاش های میانجیگرایانه کویت حمایت می کنیم و امیدواریم این تلاش به حل بحران منجر شود. قطر می گوید حق دارد درباره تامین مالی نهادهای مدنی مانند شبکه الجزیره و نحوه تبیین و فرمول بندی سیاست خارجی خود تصمیم بگیرد.

مشعل بن حمد آل ثانی، سفیر قطر در آمریکا ساعاتی قبل از انتشار گزارش به نشریه فارن پالسی گفت: «ما کشور مستقلی هستیم. ما حق داریم درباره شیوه پیشبرد امور خود تصمیم بگیریم. ادعاهای آنها هیچ ربطی به مبارزه با تروریسم ندارد.» وی همچنین تاکید کرد به رغم ادعاهای همسایگان عرب، قطر از جنبش اخوان المسلمین حمایت نمی کند.

سفیر قطر در آمریکا تصریح کرد: «ما این چالش ها را درک می کنیم،‌ ما در نگرانی ها در این باره سهیم هستیم، ولی ما در نحوه برخورد با این چالش ها با آنها اختلاف نظر داریم.» وی افزود اخوان المسلمین در سراسر جهان عرب طرفدارانی دارد، آیا ما می توانیم پنجاه میلیون نفر را بگیریم و آنها را در فهرست افراد تروریستی قرار دهیم؟‌

سفیر قطر در آمریکا گفت: «من می توانم به شما بگویم چرا قطر با ایران رابطه دارد. ایران و قطر در بهره برداری از بزرگترین میدان گازی یگانه جهان در آبهای خلیج (فارس) شریک و سهیم هستند.» قطر از تامین کنندگان اصلی گاز طبیعی برای بسیاری از کشورهای همسایه و نیز کشورهای اروپایی به شمار می رود.

از زمان آغاز بحران در اوایل ژوئن، اوضاع رو به تنش بیشتر رفته است. امارات عربی متحده هر گونه همدردی مردم با قطر را ممنوع و آن را مشمول مجازات کرده است. عربستان سعودی 15000 شتر قطری را که در اراضی این کشور چرا می کردند از عربستان اخراج کرده است. مصر و عربستان و امارات و بحرین حریم هوایی خود را به روی خطوط هواپیمایی قطر بستند. صادرات مواد غذایی به قطر از خطوط مرزی متوقف شد.

واکنش های آمریکا به این مسئله گیج کننده و در هم بوده است. از طرفی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیام‌های توئیتری ظاهرا از اقدامات عربستان ضد قطر که میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه محسوب می شود حمایت کرد. از سوی دیگر وزارت امور خارجه آمریکا از کشورهای عرب منطقه خواست تا اوضاع را با آرامش حل کنند.

گفته می شود تهیه این فهرست مطالبات از قطر تقریبا سه هفته طول کشید. یوسف العطیبی، سفیر امارات در واشنگتن پیشتر گفته بود تهیه پیش نویس طرح مطالبات مدت زمان زیادی خواهد برد زیرا چهار کشور در ان دخیل هستند. وی گفت ترامپ بیشتر خواهان قطع تامین مالی گروه های تروریستی است ولی تیلرسون و جیمز ماتیس وزارت دفاع می خواهند عملیات از پایگاه هوایی العدید در قطر ادامه داشته باشد.

با این همه سفیر قطر در آمریکا گفت مقامات دوحه بر این باورند که سعودی ها، بحرینی ها و امارتی ها، تازه کارها در کاخ سفید را با طرح این ادعا که تمام این اقدامات ضد قطر به یافتن راهی بهتر برای مبارزه با تروریسم ختم می شود، گمراه کرده اند.

وی گفت: «دیگران آمریکا را گمراه کرده‌اند، آنها طوری وانمود کرده اند که گویی بروز این اختلافات در منطقه بر سر مبارزه با تروریسم است.»

بحرین، امارات عربی متحده و مصر هنوز به درخواستها برای اظهار نظر در این باره پاسخ نداده اند. مقامات قطری تاکید دارند که نگاهی حتی گذرا به فهرست مطالبات این کشورها از دوحه خود به خوبی نشان خواهد داد که آیا واقعا این کشورها درباره یافتن راهی برای برون رفت از بن بست دیپلماتیک کنونی جدی و صادق هستن یا خیر.

سفیر قطر در آمریکا تاکید کرد: «جامعه بین المللی خود می تواند به قضاوت و ارزیابی بنشیند که آیا این درخواستها منطقی هستند یا مسخره و مضحک.»

 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار