به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان؛ مرکز استان اصفهان، با پهنهای حدود 250 كیلومترمربع، در دل فلات ایران قرار گرفته و دارای آب و هوای نیمه خشك و معتدل است، به طوری كه متوسط درجه حرارت سالانه این شهر حدود 16 درجه سانتیگراد و متوسط بارندگی سالانه این شهر در حدود 13 میلیمتر می باشد.
به طور کلی، اصفهان شهر کم آبی است ولی به واسطه وجود رودخانه زاینده رود، کشاورزی در این استان توان رشد پیدا کرده است.
اصفهان به لحاظ واقع شدن در مركز جغرافیایی ایران و با داشتن آب و هوایی معتدل و خاكی حاصلخیز و آب كافی زاینده رود (زنده رود)، از دیرباز به عنوان مكانی برای سكونت، مورد توجه بوده است.
در زمان اولین حكمرانان صفوی در قرن دهم هجری، اصفهان از مراكز مهم تجارت، فرهنگ و صنعت محسوب شد و در اوایل قرن یازدهم (1006 ه.ق.) پایتخت شاه عباس از قزوین به اصفهان انتقال یافت و قریب یك قرن و نیم این شهر پایتخت سلسله صفویه بوده و به همین واسطه از شهرت جهانی برخوردار شد.
مطرح شدن اصفهان به عنوان قطب اصلی گردشگری کشور و پیچیدن آوازه این شهر در دنیا در سال 205 به اوج رسید در آن سال اصفهان به عنوان نخستین پایتخت فرهنگی کشورهای اسلامی انتخاب شد و حضور کشورهای اسلامی در اصفهان تاثیر بسزایی در معرفی قابلیت ها ی این شهر داشت .
صنایع دستی معروف اصفهان همچون قلم کاری، خاتم کاری، ترمه و... نیز گردشگران را مجذوب خود می کرد و همواره میدان نقش جهان اصفهان به عنوان محور و مرکزیت فروش این اجناس در نزد گردشگران شهرت یافته بود.
در میان شیرینی های اصفهان گز و پولکی اصفهان از همه معروفتر هستند؛ مهمترین غذای محلی اصفهان از نظر آنوبانینی؛ که بسیار مورد توجه مسافران و گردشگران است "بریانی" (بریونی) نام دارد که خوراکی گوشتی و بسیار چرب بوده و در بیشتر نقاط شهر می توان آن را تهیه کرد. عمده آثار باستانی اصفهان مربوط به دوره صفویه و مهمترین مناطق گردشگری آن در حاشیه زاینده رود قرار دارد.
عمارت عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام (مسجد شاه)، کلیسای وانک، منار جنبان، کاخ چهل ستون، کاخ هشت بهشت، چهار باغ، آتشگاه،گورستان قدیمی تخته فولاد،بازار تاریخی اصفهان، میدان نقش جهان، باغ پرندگان، پل خواجو، پل شهرستان، سی و سه پل (پل الله وردی خان) و... از مهمترین نقاط دیدنی و تاریخی شهر اصفهان می باشند که تاثیر بسزایی در شناسایی ظرفیت های این شهر به دنیا دارد .
در راستای تعامل سازنده با جهان که از زمان آغاز به کار دولت یازدهم کلید خورد، بسیاری از گردشگران خارجی سفر خود را به ایران و به ویژه استان اصفهان آغاز کردند تا حدی که در مدت سه سال گذشته تاکنون ورود گردشگران خارجی به اصفهان 500 درصد رشد داشته است.
بر این اساس جهش ورود گردشگران به ویژه گردشگران خارجی به ایران و از جمله استان اصفهان با حمایت دولت های مهم کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی، بسترساز رونق صنعت گردشگری در این استان شده است.
این روند باید تا نقطه توسعه یافتگی این صنعت، از طریق تداوم رویکرد تعاملی و تامین زیرساخت های مورد نیاز ادامه یابد و گریزگاهی را برای رهایی از اقتصاد نفتی ایجاد کند.
همچنین مطرح شدن گردشگری به عنوان محور پیشرفت و توسعه اقتصادی در کنار افزایش سرعت تقاضا بیشتر از عرضه، نیازمند عزم ملی در حذف موانع است.
براین اساس ضرورت دارد تا زیر ساخت های گردشگری در استان اصفهان از جمله مراکز اقامتی، حمل و نقل و راه ها واحدهای پذیرایی بین راهی، دفاتر خدمات مسافرتی، تعداد شرکتهای مسافرتی و فرصت های سرمایه گذاری در جذب و حمایت از سرمایه گذاری این بخش مورد توجه و تقویت قرار گیرد.
نباید این مهم فراموش شود که نظارت بر هزینه های اقامت وارائه خدمات، لازمه جذب و توسعه گردشگری دراستانی است که علاوه برجذابیت های تاریخی و طبیعی، فرهنگ و تمدن آن نیز برانگیزاننده رغبت و تمایل در گردشگران است.
یکی از راهنمایان گردشگری در اصفهان گفت: افزایش هزینه های ایاب وذهاب، غذا و هزینه های اقامت در هتلها و مراکز اقامتی به شدت هزینه های سفر را در ایران افزایش داده و این مانع بزرگی در توسعه صنعت گردشگری کشور است.
احمدرضا دهاقانی افزود: گاهی برداشت گردشگران چنین است که سفر به یک کشور همجوار ارزان تر از سفر داخلی است.
وی اظهار کرد: دولت در راستای کاهش یا افزایش هزینه های سفر نقش مهمی دارد و هزینه های کشور ایران را نمی توان با دیگر کشورها مقایسه کرد زیراهزینه سفر بر اساس درآمد هر شهروند محاسبه می شود.
وی یادآوری کرد: بطور معمول باید با توسعه یافتن زیرساخت ها، هزینه های سفر نیز کاهش یابد و زمان سفر نیز محدود به ایام نوروز و یا فصل تابستان نمی شود.
این راهنمای گردشگری افزود: شاید بتوان یکی از دلایل افزایش هزینه های اقامت در هتل ها را علاوه بر پرداخت انواع عوارض و مالیات، خالی بودن ظرفیت بیشتر این اماکن در طول ماه های بسیاری از سال دانست.
در طول سه سال گذشته ترافیک اتوبوس های حامل گردشگران خارجی در اطراف مکان های تاریخی اصفهان دیده می شد اما کمبود هتل و محل اقامت این گردشگران نیز به خوبی محسوس بود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان اراده جمعی را لازمه رونق صنعت گردشگری در استان دانست و گفت: باید تمامی دستگاه ها توان خود را برای تقویت این این صنعت در استانی که مملو از جاذبه های فرهنگی است بکار گیرند.
محسن یارمحمدیان گفت: بدون وجود اراده جمعی در تمامی سازمان ها و نهادهای مسئول نمی توان از یک نهاد مانند اداره کل میراث فرهنگی، انتظار تحقق بخشیدن به هدفی بزرگ را داشت.
فریدون الهیاری مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان نیز اضافه کرد: ساخت 63 هتل با درجه های مختلف کیفی در استان اصفهان در دستور کار قرار دارد که امیدواریم با احداث آنها ظرفیت اقامتی استان اصفهان متناسب با ظرفیت های جاذبه های آن افزایش یابد.
وی گفت : در سال گذشته 320 هزار گردشگر خارجی از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری استان اصفهان بازدید کردند.
رفت و آمد های گردشگران خارجی در بخش مقامات بلند پایه جهان به اصفهان نیز دیده می شد به طوری که استاندار اصفهان به طور متوسط در ماه با یک یا دو مقام بلند پایه دیدار و گفتگو می کرد که این گفتگو ها خود زمینه برای توسعه روابط اقتصادی بین اصفهان و دیگر کشور در زمینه ی اقتصادی می شد.
در سال 95، گردشگران خارجی بیشتر از کشورهای آلمان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، انگلستان و سپس چین و کشورهای جنوب شرقی آسیا و در نهایت کشورهای مسلمان حوزه جنوب غرب آسیا به استان اصفهان سفر کرده اند که برای پایدار نمودن چنین وضعیتی در اصفهان با انجام کار کارشناسانه و دقیق می توان نقاط ضعف استان را شناسایی و بر طرف کرد تا هنرمندان حرفه های مختلف صنایع دستی اصفهان نیز بتوانند از این موقعیت استفاده نمایند .
گزارش از سید امیر مهدی ساب چیان
انتهاس پیام/س