بر طبق ماده 1082 قانون مدنی زن به مجرد عقد مالک مهر (به فتح میم) یا همان مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی در آن داشته باشد پرداخت مهریه در سند ازدواج یا عند المطالبه است یا عند الاستطاعه که در هر دو مورد زن استحقاق مطالبه تمام مهریه را از شوهر دارد و فقط در مهریه عند الاستطاعه زن باید استطاعت مالی شوهر را برای پرداخت مهریه اثبات کند و به این منزله نیست که زن مستحق دریافت مهریه نیست. در مهریه عند المطالبه نیز با مطالبه زن (دادن دادخواست مهریه) اگر مرد توان یک جای مهریه را نداشته باشد می تواند دادخواست اعسار از پرداخت دفعیمهریه را تقدیم دادگاه کند و تقاضای تقسیط مهریه کند که در این صورت نیز با پذیرش اعسار شوهر، مهریه تقسیط می شود و البته این هم به منزله عدم استحقاق زن در مهریه نیست.
اگر زن دوشیزه (باکره) باشد در طول زندگی مشترک و تا قبل از طلاق می تواند مطالبه همه مهریه را کند فقط بر طبق ماده 1092 قانون مدنی:«هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند . » پس در طلاق، زن باکره مستحق نصف مهریه می باشد. ممکن است زنی در زندگی مشترک و بعد از عقد نکاح، با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی ذمه مرد را در اصطلاح حقوقی ابراء کند و یا این که مهریه را به شوهر ببخشد که همه این ها ارتباطی به عدم استحقاق زن در مهریه ندارد بلکه زن با اختیار خود حقی را که در مهریه داشته صرف نظر کرده است.
در طلاق توافقی یا طلاق از طرف زوجه نیز که به صورت طلاق خلع می باشد زن چیزی از مهریه را در قبال طلاق اصطلاحا بذل می کند که در این جا نیز زن با اختیار از مقداری از مهریه در قبال طلاق صرف نظر می کند که باز هم ارتباطی به عدم استحقاق مهریه به زوجه (زن) ندارد.
اما اگر زن ناشزه باشد بدین معنی که از مرد (شوهر) تمکین نکند و یا این که بیمار باشد و یا حتی مرتکب جرمی شده باشد و یا خیانت کند و مرتکب رابطه نامشروع شود، ارتباطی به مهریه او ندارد و همه این موارد مطلقا مانع دریافت و استحقاق زن نسبت به مهریه نیست و از اشتباهات رایج بین بعضی از مردم است که می پندارند رابطه نامشروع زن و یا ناشزه بودن او مهریه را از بین نمی برد.
اما مواردی که به زن مهریه تعلق نمی گیرد به شرح ذیل است:
1- بر طبق ماده 1089 قانون مدنی هر گاه عقد ازدواج (دائم یا موقت) بین زوجین به دلیلی باطل بوده باشد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن حق مهر ندارد.
2- به استناد ماده 1101 قانون مدنی هر گاه به دلیلی نکاح بین زوجین، فسخ گردد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود تنها استثناء آن فسخ به دلیل عنن بودن مرد است یعنی مردی که توانایی عمل زناشویی نداشته باشد که در این صورت با فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر خواهد بود.
3- در هنگام طلاق دختر باکره نیز توضیح داده شد که مهریه او نصف خواهد شد.
من در خارج از كشور زندگى ميكنم و شش سال با همسرم زندگى كردم ولى متاسفانه به دليل دخالت بيش از حد و دهن بينيه همسرم ما از هم جدا شديم ، متاسفانه من اينجا بيماريه أم إس گرفتم از استرس زياد و دكتر گفت اين بيمارس قديميه ولى من نميدونستم و هيچ پرونده پزشكى من ايران ندارم كه بيمار بودم، و همسرم و خانوادش به من گفتن تو مريض بودى و به ما نگفتى ، گفتن مهرت رو ببخش ، منو برد سفارت من امضا كردم و مهرم رو بخشيدم ، الان ما حدوده هشت ساله از هم جدا هستيم ولى هنوز طلاق ايرانيه منو نداده ، و سند ازدواج رو به كلك از ما گرفتن و ديگه پس ندادن ، ميخوام بدونم ايا مهرم رو ميتونم بگيرم البته اگر بخواد تهديدم كنه ، وگرنه من دنبال مهر نيستم چون استرس حالم رو بد ميكنه فقط براى اطلاع ميخوام در جريان بأشم،
سپاس از راهنماييهاى شما?
تشکر ا راهنمایی تان
الان میتونم مهریه ام را پس بگیرم و اینکه تمام اون مدارکی که دفتر اسناد به شوهرم داد الان دست خودمه
منو همسرم رفتیم دفترخونه و مهریمو به صورت رسمی بخشیدم و حالا هردو از این کارمون بعد از چند سال پشیمونیم ایا راهی هست که دوباره بتونیم به حالت اول برگردونیم و مهریه تو زندگیمون باشه؟
ببخشید ی سوال!
اگه دختر بعد از عقد بره مهریشو اجرا بزاره مرده چ جوری میتونه مهریهش رو نده و طلاقش بده؟