احمد رئیس زاده قائم مقام اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار
حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بااشاره به آتش سوزی های مراتع در جنوب کشور اظهار داشت:از ابتدای سال 47فقره آتش سوزی در مراتع و مناطق حفاظت شده خوزستان اتفاق افتاده است.
وی افزود:آتش سوزی بیشتر در شهرستان های دزفول ،اهواز،دشت آزادگان،مسجد سلیمان،ایذه اتفاق افتاده است.
رئیس زاده با اشاره به نقش عامل انسانی در آتش سوزی های اخیر گفت:آتش سوزی در دشت ها و بیشه ها به علت روشن کردن آتش از سوی افرادی است که برای تفریح به این مکان ها می روند و بدون اطمینان از خاموش شدن آتش، آن را رها می کنند که با کوچکترین وزش باد، آتش شعله ور می شود.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی درارتباط با آمار آتش سوزی در مناطق مختلف خوزستان گفت:بیشترین آتش سوزی در دشت آزادگان با مساحت 30هکتار در منطقه «ام الدبیس» اتفاق افتاده بود.
وی افزود:از 47 فقره آتش سوزی، 10فقره جنگل های طبیعی، 10 فقره جنگل های دشت کاشت ، 12فقره دشت و بیشه ،15 فقره مراتع دچار آتش سوزی شدند.
رئیس زاده آتش سوزی ها را عامل اصلی آسیب به زیستگاه حیات وحش در منطقه دانست و گفت:آتش سوزی ها در مکان هایی رخ داده که به زیستگاه حیات وحش از جمله پرندگان ،روباه ،شغال،گراز و گونه های گیاهی در جنگل های طبیعی از جمله بلوط،کله خان ،کاشت ها، کهور ،شورگز نزدیک بوده است.
وی با بیان اینکه به طور کل بالای 500 هکتار جنگل دچار حریق شده، اما درصد سوختگی از 10تا 70 درصد متفاوت است افزود: یک نوع آتش سوزی سطحی است وکمتر به تنه وتاج سرایت می کند. البته در بیشه ها آتش ممکن است به تنه هم خسارت بزند، به طور کل آتش سوزی در جنگل های طبیعی سطحی است و به تاج نمی رسد، به همین دلیل تاج درخت خسارت چندانی نمی بیند.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی ادامه داد:آتش سوزی های کشت زارها هم از لحاظ قانونی علمی ممنوع است.
وی در ادامه افزود:در چندسال اخیر سازمان جهاد کشاورزی با دایر کردن کلاس های آموزشی-ترویجی توانسته سطح آتش سوزی مزارع را کم کند،ولی بااین حال در بعضی مناطق شاهد آتش زدن مزارع هستیم که این باعث می شود آتش به مراتع و جنگل ها نیز سرایت کند.
رئیس زاده بااشاره به کشت حفاظتی تاکید کرد:شخم زدن در دنیا منسوخ شده و کشت حفاظتی جایگزین آن شده است.بطوریکه بدون شخم زدن مجدد، با استفاده از دستگاه می توان کشت بعدی را انجام داد.
وی توصیه هایی برای فرهنگ سازی کشت حفاظتی در بین مردم داشت وگفت:کلاس های آموزشی- ترویجی ،آموزش از طریق رسانه ها ،تسهیلاتی جهت اجرای کشت حفاظتی ،تامین ماشین آلات متناسب برای کشت بعدی از جمله مواردی است که با بکار گیری آن دیگر نیازی به آتش زدن کاه برای کشت بعدی نیست.
قائم مقام اداره کل منابع طبیعی با تاکید بر اینکه برخورد با متخلفان و جرایم آن ها در حیطه جهاد کشاورزی است گفت:کشاورزانی که نکات و توصیه های ترویجی و علمی را رعایت نکنند از سهمیه کشاورزی آن ها کاسته یا به طور کامل قطع می شود که از جمله این سهمیه ها می توان به سم،کود،بذر اشاره کرد.
رئیس زاده در پایان گفت:در خوزستان شهر دزفول 6 هزار هکتار کشت حفاظتی بدون آتش زدن کاه وکلی و یا شخم زدن زمین صورت گرفته که کمتر باعث گردوغبار وفرسایش می شود.
انتهای پیام/