به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان،
بیزنساینسایدر در گزارشی نوشت: هیچوقت به طور دقیق معلوم نیست که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در مورد یک موضوع مشخص چگونه فکر میکند. با این حال به نظر میرسد ترامپ درباره ایران رویکردی سختگیرانه دارد.
ترامپ از زمان برگزاری کمپینهای انتخاباتی سال 2016 بارها توافق هستهای ایران و کشورهای پنج به علاوه یک را «یکی از بدترین توافقهایی که تاکنون به امضا رسیده» توصیف کرده و مدام ادعا میکند ایران حامی تروریسم است.
با اینکه ترامپ و «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا از لغو توافق هستهای ایران دست نگه داشتند، اما ترامپ همچنان لحن خصمانه خود نسبت به ایران را حفظ کرده و تلاش میکند این کشور را تحت فشار قرار دهد.
ترامپ اخیراً در سفر به عربستان سعودی و در جمع سران کشورهای عرب خواستار اتحاد این کشورها در مقابل تهران شد و در این خصوص ادعا کرد: «ایران، چندین دهه آتش تنشهای فرقهای و تروریسم را برافروخته است». این در حالیست که تحلیلگران میگویند این ادعا درباره مخاطبان ترامپ در این نشست صحت دارد.
ترامپ در این جلسه از سران کشورهای عرب خواست تا زمانی که به گفته او ایران از همکاری برای ایجاد صلح در منطقه امتناع میکند برای منزوی کردن آن تلاش کنند.
رئیسجمهور آمریکا از زمان ورود به کاخ سفید تلاش کرده مهرههایی را در کاخ سفید، پنتاگون و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به کار گیرد که ایران را به سمت منزوی شدن سوق دهند و حتی در صورت لزوم با این کشور برخورد کنند.
طبق گزارش واشنگتنپست، تعداد مقامات نظامی مشغول به کار یا بازنشستهای که در شورای امنیت ملی ترامپ سِمت دارند پنج برابر تعداد آنها در دولت «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق آمریکا است. به گفته برخی تحلیلگران وجود مهرههای نظامی در شورای امنیت ملی آمریکا یکی از تفاوتهای فاحش دولت ترامپ با دولت اوباما است.
رئیس جمهور آمریکا به همراه تیم امنیت ملی و مشاورانش
گفته میشود تمرکز بر تجربه نظامی در شورای امنیت ملی احتمالاً به دلیل کاهش تعداد مقامات دیپلماتیک در این شورا باشد و به نظر میرسد دور اندیشی در سیاستهای دولت را از بین میبرد.
«اندرو باکویچ» یک سرهنگ بازنشسته و استاد تاریخ در دانشگاه بوستون در مصاحبه با واشنگتنپست گفت: «لازم است یک شخص برجسته بیطرفانه به این باتجربههای نظامی بیندیشد و از آنها انتقاد کند. مسلماً برای آنها دشوار است که فکر کنند راهی را که در جنگها در پیش گرفتهاند ممکن است اشتباه باشد».
«کولین کاهل» یکی از مقامات سابق پنتاگون و کاخ سفید در مصاحبه با واشنگتنپست گفت این مقامات [اعضای نظامی عضو شورای امنیت ملی آمریکا] که تجارب خود را از جنگ عراق در اواخر دهه 2000 میلادی به دست آوردهاند ممکن است جهانبینی محدودی داشته باشند. به گفته کاهل این مقامات ممکن است به تواناییهای خود غره شوند و تنشهای بیشتری را به وجود بیاورند.
از میان این اعضا، «هربرت ریموند مکمستر» مشاور امنیت ملی ترامپ باور دارد ایران پشت حمله به نیروهای آمریکایی در عراق بوده است. «درک هاروی» مدیر ارشد شورای امنیت ملی در امور خاورمیانه به عنوان مقامی تندرو در امور ایران شناخته شده است. «اِزرا کوهن-واتینک» مدیر ارشد اطلاعاتی شورای امنیت ملی آمریکا نیز گفته قصد دارد از جاسوسهای آمریکا برای سرنگونی دولت ایران استفاده کند.
هربرت مکمستر در عمارت اعیانی ترامپ در فلوریدا
عالیرتبهترین مقام پنتاگون نیز همین سیاست و دیدگاه را دارد. «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا که بازنشسته سپاه تفنگداران آمریکا است نخستین واحد دریایی این کشور در زمان تجاوز به عراق (سال 2003) و عملیاتهای این بخش را فرماندهی میکرد.
جیمز متیس در زمان خدمتش به عنوان ژنرال نیروی دریایی آمریکا
در آن زمان متیس که فکر میکرد نیروهای ایرانی پشت حملات به نیروهای آمریکایی هستند برای تلافی این موضوع حمله هوایی به قلمرو ایران را در سر داشت. با اینکه دولت اوباما جلوی چنین برنامهای را گرفت متیس همچنان موضع خصمانه خود نسبت به ایران را حفظ کرده است.
اوباما از متیس که اواخر سال 2010 به فرماندهی ستاد مرکزی ارتش آمریکا منصوب شد پرسید اولویتهای او چه هستند. متیس پاسخ داد: «ایران، ایران و ایران!»
بر اساس گزارش نیویورکر در آن زمان متیس گفت توافق هستهای ایران را تایید نمیکند. او تهران را خطرناکترین مهره در منطقه توصیف کرد و گفت: «ایران بیشتر یک جنبش انقلابی است تا یک کشور»
متیس همچنین در سال 2016 درباره آنچه در خاورمیانه پیش روی آمریکا است گفت: «آینده هولناک است و برای هیچ کدام از ما خوشایند نخواهد بود».
با انتصاب «مایک پمپئو» که از مخالفان سرسخت توافق هستهای ایران است به ریاست سازمان جاسوسی سیا به نظر میرسد این سازمان نیز موضعی ضد ایران در پیش گرفته است و به جاسوسی و انجام عملیات پنهانی بیشتری علیه تهران پرداخته است.
مایک پمپئو در جلسه استماع برای تأیید صلاحیتش در مجلس سنا
براساس گزارش نیویورکتایمز، پمپئو یک فرد کارکشته را برای عملیاتهای جاسوسی مربوط به ایران در نظر گرفته است. «مایکل دیآندریا» یک مقام اطلاعاتی باتجربه است که با لقب «شاهزاده تاریکی» شناخته میشود و به این سمت گماشته شده است.
دیآندریا که گفته میشود به خاطر ازدواج با یک زن مسلمان به دین اسلام گرویده است به دلیل تلاشهایش برای تضعیف گروه تروریستی القاعده مورد توجه دولت آمریکا قرار گرفته است.
«رابرت اتینجر» یکی از وکلای حقوقی سیا که در برنامه پهپادی این سازمان نقش داشت در مصاحبه با تایمز گفت: «خیلی هم اشتباه نیست که گماشته شدن دیآندریا به این سمت را گامی برای در پیش گرفتن سیاست سختگیرانه نسبت به ایران در نظر بگیریم. او میتواند یک برنامه خصمانه را هوشمندانه مدیریت کند».
به نظر میرسد علاوه بر جنگطلبی ترامپ نسبت به ایران، تأثیر سیاستهای داخلی او بر فرآیند تصمیمگیریهای خارجیاش احتمال افزایش درگیریها را زیاد کند.
البته ممکن است مقامات نظامی شورای امنیت ملی آمریکا مواضع دولت را متعادل کنند و باعث بیشتر شدن ملاحظات این دولت در تصمیمگیریهای خارجی شوند. همچنانکه جیمز متیس نیز پیش از این گفته بود دیپلماسی قوی باعث پیشگیری از وقوع جنگ میشود و اقدام نظامی فقط وقتی موفق است که به عنوان جزئی از یک استراتژی کامل سیاسی به کار رود.
«پیتر فیور» استاد دانشگاه دوک که یکی از مقامات دولت دوم جرج دابلیو بوش بود در مصاحبه با واشنگتنپست گفت: «به نظر میرسد فکر پشت این [حرف متیس] اشتباه است. آنچه تجربه نشان میدهد این است که ارتش بیشتر مخالف استفاده از نیروی نظامی است... ولی زمانی که نوبت به استفاده از آن میشود آن را به طور نامحدود و بدون محدودیت بکار میگیرد».
انتهای پیام/