نشنال اینترست نوشت: بررسی موارد زیر نشان میدهد دستاوردهای این سفر آنگونه که در واشنگتن وانمود میشود چندان بزرگ و باشکوه نبوده است.
1- آیا تغییری در شگرد گذشته به وجود آمده است؟
به طور خلاصه باید گفت این سفر با توجه به پیچیدگیهای آن خوب برنامهریزی شده بود. به ندرت مسافرتهای رؤسای جمهور آمریکا به منطقه غرب آسیا- منطقهای که ایدهها و طرحهای آمریکا معمولا در آن راه به جایی نمیبرند- با پذیرایی و استقبال گرمی مشابه استقبال از ترامپ در عربستان سعودی و اسرائیل مواجه می شوند. ولی حتی بدون توجه به افشاگریهای نفسگیر درباره جرد کوشنر، روسیه و کانالهای مخفی پشت پرده، این سفر در منحرف ساختن افکار عمومی از ناملایماتی که دولت در داخل با آنها روبروست کم و بیش موفق عمل کرده است.
عموما رؤسای جمهور در دوران رویارویی با مشکلات داخلی، از سیاست خارجی برای نمایش قدرت بهرهبرداری می کنند.
در ادامه این گزارش آمده است: با توجه به جهانی بیرحمی که هم اکنون آمریکا با آن روبروست، این سفرهای قهرمانانه کوتاه مدت خارجی نمیتواند رئیس جمهور را نجات دهد. از کره شمالی گرفته تا سوریه و برخورد با پوتین، هیچ گزینه روشنی برای دست زدن به یک دیپلماسی متحول کننده وجود ندارد. در واقع برخی از این چالشها مشکلاتی را به مشکلات ترامپ در خانه (آمریکا) اضافه کرده است.
2- دستاورد واقعی ترامپ در سفر به عربستان سعودی چه بود؟
جای تعجبی نداشت که ترامپ نخستین سفرش را به عربستان سعودی تاریخی لقب دهد. ولی وقتی بیشتر در این مسئله کنکاش میکنید خواهید دید بسیاری از این دستاوردها زیر سئوال قرار دارد. در واقع کاخ سفید برخی اقلام تسلیحاتی را که اوباما پیشتر با فروش آن به ریاض موافقت کرده بود، در قراردادهای ترامپ با عربستان لحاظ کرده است. ترامپ با کوبیدن بر طبل اشتغالزایی ادعا میکرد که سعودیها در قالب یک صندوق سرمایهگذاری بیست میلیارد دلاری با گروه «بلک استون»، در آمریکا شغل ایجاد می کنند.
این در حالیست که سعودیهای تا بن دندان مسلح، به این همه سلاح آمریکا نیازی ندارند. افزون بر آن بعید است سعودیها از این تسلیحات برای ایجاد ناتوی عربی استفاده کنند؛ چرا که عربستان و متحدان عرب سنی آنان اساسا چیزی را بتوان بر اساس آن چنین ایدهای را محقق کرد، در اختیار ندارند. نکته این کار فقط آن بود که همه این پولها قرار است به جیب پیمانکاران دفاعی آمریکایی ریخته شود.
در ادامه این مطلب آمده است: رئیس جمهور آمریکا با دستی پر از وعدههای عربستان سعودی برای مبارزه با تهدید تروریسم افراط گرایی به واشنگتن بازگشت -پدیدهای که خود سعودیها در قدرتمند ساختن و تقویت آن نقش مهمی ایفا می کنند. بعید است خاندان دربار پادشاهی عربستان بخواهند از تعالیم افراطگرایانه این دستگاه و تامین مالی تروریستها دست بردارند.
ترامپ در حالیکه تلاش می کرد تا موضوع مشارکت سعودیها و برخی از متحدان عرب سنی آن را در کمک به تروریستهای تکفیری پنهان سازد، سعی داشت تا آنان را به مقابله با ایران ترغیب کند. این کار تنها چراغ سبزی به حکام سعودی برای سرکوب مخالفان داخلی به شمار میرود.
نشنال اینترست در پایان نوشت: به عبارت دیگر، آنچه ترامپ در ریاض انجام داد نه از سر نقطه قوت، بلکه از سر نقطه ضعف بود.