به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پرستاری، شغل پُراسترسی است که پرستاران را دائما در معرض تماس با بیماران قرار میدهد. به همین دلیل، حفظ سلامتی خود این افراد به اولویت اصلی در زندگیشان تبدیل میشود. اصول احتیاطی خاصی مانند استفاده از دستکش و ماسک همواره وجود داشتهاند، اما حفظ سلامتی پرستاران یعنی تامین سلامت جسمانی، تغذیهای و روانی آنان. برقراری تعادل بین کار و زندگی برای پرستاران واقعا کار سختی است، اما ارزش تلاش کردن را دارد. در ادامه با مهمترین نکات برای حفظ سلامتی پرستاران آشنا میشویم.
ورزش و تعریق پرستاران باید حداقل چند بار در هفته، پیادهرویهای ۲۰ دقیقهای انجام بدهند. تعریق بدن، یکی از راههای تسکین استرس است و سموم بدن را هم دفع میکند. بهعلاوه، پرستارانی که در پایان دوره میانسالی هستند، میتوانند از پیادهروی و ورزش برای حفظ تناسب اندام خودشان کمک بگیرند.
خواب کافی و با کیفیت شیفتهای کار طولانی و ساعات کاری پُراسترس میتوانند عوارض زیادی برای پرستاران داشته باشند، اما خواب کافی و با کیفیت میتواند این عوارض را کاهش بدهد. کمبود خواب، عامل مهمی است که خستگی پرستاران و خطاهای پزشکی را بیشتر میکند. رانندگی کردن بعد از پایان شیفت کاری هم مشکل دیگری است که سلامتی پرستاران خسته را به خطر میاندازد. برای داشتن خواب کافی و با کیفیت، پرستاران باید این نکات را رعایت کنند: خاموش کردن موبایل، ورزش بعد از بیدار شدن، پُرخوری نکردن قبل از خواب و عدم زیادهروی در مصرف کافئین.
سرگرمی و تفریح کار در جایگاه پرستار میتواند واقعا استرسزا باشد، چون بسیاری از نگرانیهای کاری و افکار ناخوشایند همراه با پرستاران به خانه میآیند و آنان را با حجم زیادی از استرس مواجه میکنند. به همین دلیل، متخصصان به پرستاران توصیه میکنند که در اوقات فراغت، این کارها را انجام بدهند: ملاقات با دوستان، گُلکاری و باغبانی، خواندن کتابهای جذاب و آرامبخش، حمام گرم یا برنامهریزی برای تعطیلات.
فرآیند سوگواری پرستاری یعنی مواجهه با بسیاری از امور و مسائل غمانگیز و ناراحتکننده مانند مرگ بیمارانی که چندین روز، هفته یا حتی ماه با آنان در ارتباط بودهاید. این اتفاقات میتوانند واقعا آزاردهنده واندوهزا باشند. بعضی از متخصصان به پرستارانی که با این قضیه مشکل دارند، توصیه میکنند که فرآیند سوگواری را همراه با سایر کارکنان یا اعضای خانواده بیمار بگذرانند. این کار واقعا میتوانند اندوه و ناراحتی پرستاران را کاهش بدهد. شرکت در مراسم تشییع جنازه یا ارسال کارتپستال به خانواده عزاداران نیز میتوانند راه مناسبی برای ابراز احساسات پرستاران باشد.
اقدامات احتیاطی ضروری پرستاران باید بدانند که همواره در معرض تماس با میکروبها قرار دارند. البته محافظت از محیطهای درمانی، یکی از اصول اولیه در بهداشت مدرن است، اما پرستاران هم باید شستوشوی مداوم دستها و انجام واکسیناسیونهای ضروری را جدی بگیرند.
حفظ تعادل بین زندگی و کار وقتگذرانی با دوستان و اعضای خانواده در روزهای تعطیل، یکی از کارهای مهمی است که پرستاران میتوانند برای برقراری تعادل بین زندگی و کار انجام بدهند. البته اطرافیان پرستاران هم باید دیدگاه مناسبی نسبت به شغل پرستاری داشته باشند. پرستاری، شغل ارزشمندی است که با انسانیت افراد سر و کار دارد، با تجربههای ویژه همراه است و البته بدون تردید از اضطراب و استرس خالی نیست.
قبل از رفتن به محل کار، وعده غذایی اصلی را مصرف کنید اگر شیفت کاری شما به نوبت بعد از ظهر اختصاص دارد، باید وعده غذایی اصلی قبل از آن (یعنی ناهار) را در اولین ساعات ظهر بخورید. افراد شاغلی هم که باید در شیفت شب کار کنند، باید وعده غذایی اصلی (یعنی شام) را حدود ساعت ۶ عصر خورده باشند. به همراه داشتن یک وعده غذایی کوچک و مقداری از میانوعدههای سالم نیز در طول شیفت کاری لازم است. به یاد داشته باشید که خوردن وعدههای غذایی حجیم و سنگین در طول شب میتواند مشکلاتی مانند سوزش سر معده، نفخ شدید و یبوست ایجاد کند. در ضمن، استفاده از این غذاها قبل از شیفت شب، خوابآلودگی و کسالت زیادی را بهوجود میآورد و مانع از عملکرد مطلوب در محل کار میشود. بنابراین، هرگز قبل از رفتن به محل کار و درحین ساعات کاری پُرخوری نکنید.
میانوعدههای سالم را خودتان آماده کنید پیدا کردن و دسترسی داشتن به میانوعدههای سالم در طول شیفتهای کاری عصرانه و شبانه میتواند واقعا سخت باشد. بسیاری از مراکز خرید مواد غذایی در ساعات شب بسته هستند و ماشینهای فروش خودکار نیز معمولا فقط میانوعدههای چرب و شور، یا نوشیدنیهای شیرین و پُرکالری را عرضه میکنند. به همین دلیل، ضرورت دارد که میانوعدههای سالم را از خانه همراه خودتان به محل کار ببرید. نمونههایی از میانوعدههای سالم عبارتاند از یک عدد سیب همراه با یک تکه پنیر، یا یک مُشت از مغزهای خام همراه با ماست کمچرب.
از مصرف مواد غذایی چرب، سرخشده و پُرادویه خودداری کنید مواد غذایی خاصی مانند همبرگر، مرغ سوخاری و غذاهای حاوی فلفلهای تُند میتوانند شما را به سوزش سر معده و سوءهاضمه مبتلا کنند. زیادهروی در مصرف چربیها نیز میتواند خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی را افزایش بدهد. افرادی که در شیفتهای کاری عصرانه و شبانه به فعالیت کاری خودشان میپردازند، هرگز نباید از این مواد غذایی استفاده کنند.
از خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین استفاده نکنید شکلاتبارها و نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند احساس افزایش ناگهانی انرژی را در شما بهوجود بیاورند، اما این احساس برای مدت زیادی پایدار نمیماند. حتی ممکن است که دقایقی بعد از مصرف این خوراکیها، با کمبود انرژی شدید مواجه شوید. بنابراین، برای حفظ هوشیاری و افزایش انرژی در شیفتهای کاری شبانه و عصرانه، لازم است که از میانوعدهها و نوشیدنیهای استاندارد و مغذّی استفاده کنید.
برای غذا خوردن وقت بگذارید هرگز برای غذا خوردن عجله نداشته باشید. همه افراد شاغل (خصوصا افرادی که مانند پرستاران کار شیفتی دارند)، باید از وقت استراحت خودشان استفاده کنند. پس، از هر لقمه غذای خودتان لذت ببرید و برای تمام کردن غذا اصلا عجله نکنید. در صورت امکان، بهتر است که میانوعدهها را همراه با همکاران دیگر بخورید.
آب مورد نیاز بدن را حفظ کنید برای جلوگیری از کمآبی بدن، باید مقدار زیادی مایعات بنوشید. این کار میتواند به حفظ هوشیاری شما کمک کند و احساس خستگی را در طول شیفت کاری کاهش بدهد. پس همیشه یک بطری آب کنار خودتان داشته باشید و قبل از بهوجود آمدن احساس تنشگی، چند جرعه آب بنوشید. شیر کمچرب، چای، چایهای گیاهی غیرشیرین، آبمیوههای طبیعی ۱۰۰ درصد و نوشیدنیهای مغذی، گزینههای سالم دیگر برای مصرف هستند.
مراقب کافئین باشید نوشیدن قهوه، چای و نوشیدنیهای کافئیندار دیگر میتواند به حفظ هوشیاری شما کمک کند. با اینحال، مصرف کافئین نباید به بیشتر از ۴۰۰ میلیگرم در طول روز برسد. این مقدار برابر است با مقدار کافئینی که در ۲ تا ۳ فنجان قهوه کوچک و معمولی وجود دارد. نکته مهم درباره کافئین، این است که میتواند تا ۸ ساعت در بدن باقی بماند. همین ویژگی روی خواب شما تاثیر منفی میگذارد. توجه داشته باشید که در فاصله ۴ ساعت مانده به خواب، باید از نوشیدنیهای بدون کافئین مانند چای گیاهی یا آب بهجای نوشیدنیهای کافئیندار استفاده کنید.
قبل از خواب، از میانوعده سبُک استفاده کنید به خواب رفتن در شرایطی که بیش از حد گرسنه یا بیش از حد سنگین باشید، واقعا سخت است. پس اگر بعد از پایان ساعات کاری هنوز هم احساس گرسنگی داشتید، از میانوعدههای سالم و کمحجم استفاده کنید. یک کاسه از غلات صبحانه همراه با شیر، یا یک تکه نان سبوسدار همراه با مربا میتواند میانوعده مناسبی برای شما باشد. اگر هم در زمان خواب، احساس سنگینی کردید، میانوعده را از برنامه غذایی روز بعد در ساعات کاری حذف کنید.
وزنتان را در محدوده سالم نگه دارید تغذیه سالم و سبک زندگی فعال، نقش مهمی در دستیابی به وزن سالم و حفظ آن ایفا میکنند. افرادی که وزن خودشان را در محدوده سالم نگه میدارند، از مزیتهای زیادی برخوردار میشوند. مهمترین مزیتها عبارتاند از کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، بیماری دیابت و بعضی از انواع سرطانها.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری
انتهای پیام/