به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ به نقل از نشریه ساینس، دانشمندان موفق شدند «دی ان ای» گونه های منقرض شده انسان را بی آنکه به فسیل یا بقایای استخوانی دسترسی داشته باشند از رسوبات غارهای باستانی استخراج کنند.
براساس این گزارش، اگرچه اطلاعات ثبت شده فراوانی درباره تجمعات انسان عصر یخبندان (پلیستوسن) وجود دارد، اما کمیاب بودن فسیل انسان عصر یخبندان همواره مانعی در راه رسیدن به درکی صحیح از محل دقیق زندگی آنها به شمار می رفت و دانشمندان نمی توانستند به درستی مشخص کنند، کدام گونه از انسان های باستان در کدام محوطه باستانی زندگی می کرده است. اما به کمک غنی سازی هدفمند دی ان ای میتوکندریایی، دانشمندان نشان دادند رسوبات موجود در غارها منبعی غنی از دی ان ای پستانداران باستانی است و حتی در محوطه های باستانی و لایه های خاک که بقایای انسانی دیده نمی شود، آثاری از دی ان ای آنها کشف می شود.
فسیل، استخوان یا سایر بقایای انسان های باستانی کمیاب است و یافته های اخیر می تواند به دانشمندان کمک کند ساکنان محوطه هایی که آثاری از حضور انسان در آن وجود دارد، شناسایی کنند.
ماتیاس مایر، سرپرست تحقیقات در موسسه ماکس پلانک، در این باره گفت: می دانیم موادی در رسوبات است که دی ان ای به آنها می چسبد. بنابراین تصمیم گرفتیم بررسی کنیم آیا دی ان ای نخستینیان (هومینیدها) می تواند در رسوبات محوطه های باستانی دوام بیاورد.
دانشمندان هشتاد و پنج نمونه از هفت غار باستانی در روسیه و اروپا جمع آوری کردند که دوره زمانی از چهارده هزار تا پانصد و پنجاه هزار سال پیش را در برمی گرفت. آنها در آزمایشگاه ذرات دی ان ای میتوکوندریایی را جدا کردند و مشخص شد حتی رسوباتی که در دمای معمولی باقی مانده بود، حاوی دی ان ای هستند. مایر و تیمش موفق شدند دی ان ای دوازده گونه از پستانداران نظیرماموت پشمالو، کرگدن پشمالو، خرس غار و کفتارغار را شناسایی کنند.
به کمک غربالگری خودکار، دانشمندان دی ان ای انسان نئاندرتال را در هشت لایه باستان شناسی در چهار غار منطقه اوراسیا شناسایی کردند. در غار دنیسووا در روسیه، دی ان ای انسان های باستانی در لایه پلیستوسن میانی کشف شد. نتایج این تحقیقات دانشمندان را امیدوار می کند حضور گروه های انسانی را در مناطقی که هیچ بقایایی از اسکلت وجود ندارد، تشخیص دهند.
انتهای پیام/