با اتمام طرح کلان ملی «ساخت سیستم پروتز عصبی پاراواک» در مرکز بالینی بیماران ضایعات نخاعی بیمارستان رفیده کاربردی می‌شود تا خدمات توانبخشی به بیماران دچار ضایعات نخاعی ارائه شود.

راه‌اندازی مرکز بالینی بیماران ضایعات نخاعی/ «پاراواک» به کمک توان‌یابان می‌آیدبه گزارش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پروتز عصبی حرکتی پاراواک یک سیستم میکروالکترونیکی با کنترل تراشه ریزپردازنده‌ای است که بر مبنای سیستم عصبی مرکزی انسان، حرکت را در عضو ایجاد و کنترل می‌کند. این سیستم قابلیت برنامه‌ریزی حرکتی دارد، و با توجه به حرکت مورد نظر، میزان انقباض را در طول حرکت کنترل خواهد کرد. سیستم پاراواک با بکارگیری مدل‌های ریاضی از سیستم‌های اسکلتی- عضلانی و استراتژی‌های کنترلی، میزان انقباض عضلات فلج را در طول حرکت کنترل می‌کند.
 
سیستم عصبی پاراواک برای ایجاد حرکت‌های ایستادن، گام برداشتن، و نشستن بعضی از افراد دچار ضایعه نخاعی کامل در سطح کمر بکار می‌رود و تا کنون بر روی تعدادی محدود افراد پاراپلژیک مورد ارزیابی قرار گرفته شده است بطوریکه این افراد، قادر به ایستادن و بطور محدود قادر به گام برداشتن شده اند. علاوه بر کاربردهای حرکتی، سیستم پاراواک دارای کاربردهای درمانی بوده و از پوکی استخوان، آتروفی عضلانی، و زخم بستر جلوگیری می‌کند و باعث بهبود در وضعیت قلبی-عروقی، عملکرد سیستم گوارش بیمار می‌شود.
 
 سیستم عصبی پاراواک برای ایجاد حرکت‌های ایستادن، گام برداشتن و نشستن بعضی از افراد دچار ضایعه نخاعی کامل در سطح کمر بکار می‌رود و تاکنون بر روی تعدادی محدود افراد «پاراپلژیک» (فلج کامل در عضلات) مورد ارزیابی قرار گرفته است؛ بطوری که این افراد، قادر به ایستادن و بطور محدود قادر به گام برداشتن شده‌اند.
 
علاوه بر کاربردهای حرکتی، سیستم پاراواک دارای کاربردهای درمانی بوده و از پوکی استخوان، آتروفی عضلانی و زخم بستر جلوگیری می‌کند و باعث بهبود در وضعیت قلبی-عروقی و عملکرد سیستم گوارش بیمار می‌شود.
 
پاراواک که در پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی دانشگاه علم و صنعت طراحی و پیاده سازی شده، یک نوع اسکلت‌های رباتیکی است. این ربات‌ها بر روی عضو از کار افتاده قرار می‌گیرند و موجب حرکت در عضو مورد نظر می‌شود.
 
عباس عرفانیان، مجری طرح ملی فناوری طراحی و ساخت پروتز عصبی، در این باره گفت: یکی از روش‌ها برای رفع مشکلات حرکتی در افراد مبتلا به ضایعه نخاعی، قطع نخاع، صدمات مغزی و افراد مبتلا به فلج مغزی MS، CP و سکته‌های مغزی (stroke)، مهندسی عصبی است که پی بردن به سازوکار عملکرد سیستم‌های عصبی حسی و حرکتی با استفاده از روش‌های مهندسی و ارائه مدل‌های ریاضی از سیستم عصبی در سطوح مختلف از جمله اهداف این حوزه به شمار می‌رود.
 
وی اساس فناوری مورد استفاده در مهندسی عصبی را فناوری «عصبی» دانست و یادآور شد: هدف این فناوری، طراحی و ساخت ابزار میکروالکترونیکی عصبی با کنترل تراشه‌های ریز پردازنده‌هایی (تراشه‌های عصبی) است که با ارتباط مستقیم با سیستم عصبی مرکزی و یا اعصاب محیطی، کنترل خارجــی ارگان‌های بدن را به عهده می‌گیرد.  
 
مجری طرح، از طراحی و ساخت یک سیستم عصبی منحصر بفرد تحت عنوان پاراواک (ParaWalk) پس از ۲۰ سال تحقیقات خبر داد و اظهار کرد: سیستم عصبی ساخته شده از سوی تیم تحقیقاتی، برای ایجاد و کنترل حرکت در افراد دچار ضایعه نخاعی کاربرد دارد.
 
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۲۰۰ مقاله در داخل و خارج از کشور توسط پژوهشگران پژوهشکده مهندسی و فناوری عصبی در راستای پروتزهای عصبی به چاپ رسیده است، عنوان کرد: سیستم پاراواک از سوی یکی از شرکت‎های دانش بنیان نوپا تولید شده و این شرکت آمادگی کامل تولید آن را به تعداد بالا دارد.
 
مجری این طرح کلان ملی، پروتز عصبی حرکتی پاراواک را یک سیستم میکروالکترونیکی با کنترل تراشه ریزپردازنده دانست که بر مبنای سیستم عصبی مرکزی انسان، حرکت را در عضو ایجاد و کنترل می‌کند. این سیستم قابلیت برنامه‌ریزی حرکتی را دارد و با توجه به حرکت مورد نظر، میزان انقباض را در طول حرکت کنترل می‌کند.
 
عرفانیان با تاکید بر اینکه سیستم پاراواک با بکارگیری مدل‌های ریاضی از سیستم‌های اسکلتی- عضلانی و استراتژی‌های کنترلی، میزان انقباض عضلات فلج را در طول حرکت کنترل می‌کند، اضافه کرد: این فناوری تاکنون در انحصار کشور آمریکا بوده است و تن‌ها یک نمونه تایید شده از پروتزهای عصبی گام برداشتن تحت عنوان Parastep در دنیا وجود داشته که در آمریکا تولید شده و مورد تایید FDA قرار گرفته بود و در بیش از ۴۰ مرکز پزشکی در این کشور مورد استفاده قرار دارد.
 
وی ادامه داد: سیستم پاراواک ساخته شده از لحاظ کارایی و کیفیت ایجاد حرکت بر روی بیماران ضایعه نخاعی با سیستم آمریکایی مقایسه شده و کیفیت برتر پاراواک به اثبات رسیده است که گزارش آن در سال ۲۰۱۳ در مجله Medical Engineering & Physics به چاپ رسیده است.
 
به گفته این محقق، تاکنون ۵ نمونه از این سیستم توسط شرکت ساخته شده که در بیمارستان توانبخشی «رفیده» مورد بهره‌برداری قرار گرفته است و با راه اندازی مرکز بالینی بیماران ضایعه نخاعی از این سیستم برای توانمندسازی افراد مبتلا به ضایعات حرکتی بهره برداری خواهد شد.
 
این فناوری تاکنون در انحصار آمریکا بوده و فقط یک نمونه تایید شده از پروتزهای عصبی گام برداشتن تحت عنوان Parastep در دنیا وجود داشته که در آمریکا تولید و مورد تایید FDA قرار گرفته و در بیش از ۴۰ مرکز پزشکی در این کشور مورد استفاده قرار دارد. سیستم پاراواک ساخته شده از لحاظ کارائی و کیفیت ایجاد حرکت بر روی بیماران ضایعه نخاعی با سیستم آمریکائی مقایسه شده و کیفیت برتر پاراواک به اثبات رسیده است که گزارش آن در سال ۲۰۱۳ در مجله Medical Engineering & Physics به چاپ رسیده است.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سمیه
۲۱:۰۳ ۲۷ آذر ۱۳۹۸
سلام خسته نباشید همسر بنده مدت هشت سال تصادف کردن وپس از هوشیاری دچار عدم تعادل شدن ایا برای همسر بنده هم مناسب هست این وسیله
Iran (Islamic Republic of)
سمیه
۲۱:۰۳ ۲۷ آذر ۱۳۹۸
سلام خسته نباشید همسر بنده مدت هشت سال تصادف کردن وپس از هوشیاری دچار عدم تعادل شدن ایا برای همسر بنده هم مناسب هست این وسیله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۵ ۱۲ آذر ۱۳۹۸
سلام خسته نباشین.من خودم از مهرههای t1 t2 t3 t4 c7 اسیب دیدم ایا این دستگاه واسه من هم کارایی داره یا نه منونم راهنمای کنین
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۲۳:۵۷ ۱۴ مرداد ۱۳۹۶
باسلام وخسته نباشید.برادرمن دوسال پیش دراثرواژگونی اتومبیل دچارضایعه نخاعی ازمهره هایt12وl1شده وفعلا باکمک واکرخودراجابه جا می کندولی متاسفانه هیچ حسی درپاهای خود ندارد.آیااین دستگاه می تواند برای بازیابی مجدداوکمک کند.
Iran (Islamic Republic of)
معصومه شهریاری
۲۱:۵۶ ۱۴ مرداد ۱۳۹۶
باسلام وخسته نباشیدخدمت شماعزیزان....برادرمن۱۲سال قبل براثرتصادف دچارضایعه نخاعی درناحیه t6وt7شده وپاهاش بی حرکته میخواستم ببینم این دستگاه واسه داداشم جواب میده وهمچنین درمورداین موضوع که باعث کنترل ادرارومدفوعش هم میشه یانه توضیح بدین ممنون میشم....باتشکرفراوان ازتیم پزشکی دلسوزوزحمتکش ...
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۱۸:۴۳ ۰۹ مرداد ۱۳۹۶
سلام خسته نباشید ببخشید خواهر من هم ۱۳ سالهدر سانحه تصادف دچار ضایعه نخاعی از کمر و مهرهای t12و t13 له شدن .جواب میده این دستگاه؟
Iran (Islamic Republic of)
زهرابابایی
۲۲:۰۶ ۰۵ مرداد ۱۳۹۶
باعرض سلام و خداقوت....خدا پشت وپناهتون
همسر من طی حادثه ای دچار ضایعه نخاعی از ناحیه گردن هستن...مهره های c6-c7 پروتزعصبی برای ایشون هم قابل اجراس؟