به
گزارش گروه استان های
باشگاه خبرنگاران
جوان از شیراز؛ در تاریخ نقل شده است که ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از 12 روز شادی و جشن به یاد دوازده ماه سال، در روز 13 فروردین به باغ و صحرا می رفتند و به تفریح می پرداختند.
جمال زیانی پژوهشگر فرهنگ عامه شیراز گفت: در روز طبیعت که به سیزده به در معروف است، مردم با انجام آداب و رسوم محلی خود همچون گره زدن و انداختن سبزه به آب، نوروز را به پایان می رساندند.
وی ادامه داد: مادر و دختر های خانواده از چند روز قبل برای این روز تدارک می دیدند و وسایل پخت و پز برای ناهار روز سیزده که اغلب آش رشته، کوفته هلو و تاس کباب بود را آماده می کردند.
زیانی بیان کرد: پسرها طناب مخصوص بستن آبرک(تاب) و وسایل بازی را آماده و برای روز سیزده نقشه می کشیدند و از شوق این روز خوابشان نمی برد.
وی افزود: صبح سیزدهم فروردین پتو ها و زیر انداز ها را برمی داشتند و هر یک بقچه ای (بسته) از خوراکی و وسایل بر سر می گذاشتند و راهی دشت و صحرا می شدند.
پژوهشگر فرهنگ عامه شیراز اظهار کرد: بعضی ها بچه های کوچک و وسایل را سوار چهارپایان می کردند(چرا که اتومبیل در شهر انگشت شمار و مخصوص اعیان بود).
زیانی تصریح کرد: کنار جوی آب و زیر سایه درختی فرش پهن می کردند و می نشستند. مردها با سنگ اجاق می ساختند و بچه ها مشغول جمع آوری خرده چوب برای روشن کردن آتش برای پختن ناهار می شدند.
وی اضافه کرد: یکی از جوانان زرنگ از درختی بالا می رفت و طناب آبرک را به شاخه محکمی گره می زد.
پژوهشگر فرهنگ عامه شیراز گفت: از بازی های آن روز به جز تاب خوردن، چلوک و مسه (الک دولک) و امثال آن بود.
زیانی افزود: دختر ها علف و سبزه بلندی پیدا می کردند و حبه ای قند در کنار آن می گذاشتند و در دل نیت می کردند و نیاز می خواستند، آن ها باور داشتند به تدریج که سبزه و علف رشد می کند و بزرگ می شود، گره آن هم باز می شود.
پایان روز سیزدهم نوروز، به معنای پایان جشن های نوروزی و شروع شدن سال جدید به طور رسمی در میان مردم است.
انتهای پیام/س