فاطمه فرهمند خصال روانشناس بالینی در گفت و گو با
خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ در خصوص علل بروز طلاقهای زود هنگام بیان کرد: عوامل روانی، اقتصادی، اجتماعی و حقوقی در بروز طلاقهای زودهنگام دخیل هستند که در بعد روانشناختی ۴ عنصر همتایی، خود پنداری فردی، بلوغ عقلی و احساسی و بلوغ جنسی موجب طلاق میشوند.
وی اظهار داشت: در عنصر همتایی و همسانی هر چقدر فاصلههای اجتماعی، فرهنگی، شغلی، زبانی، مذهبی و دینی زوجین با یکدیگر بیشتر باشد احتمال بروز طلاق افزایش پیدا میکند بسیار مشاهده میکنیم که زوجین پس از ازدواج در جستجوی محل زندگی یا تثبیت شغل به اختلاف نظر بر میخورند همچنین گاهی دختر و پسر که در دو شهر متفاوت در دوران مجردی زندگی میکردند به دلیل شوق و اشتیاق فراوان با یکدیگر ازدواج کرده و پس از ازدواج همین بعد مسافت در زندگی آنها مشکل ساز شده است.
این روانشناس بالینی افزود: خود پنداری به معنای تصوری است که فرد از خودش دارد و به عبارتی ارزشیابی کلی فرد و خودش است در صورتی که فرد از خود پنداری ضعیف سازمان یافتهای برخوردار باشد، دچار نا پایداری و تزلزل شخصیت میشود و کوچکترین تعارض در ابتدای زندگی مشترک میتواند پایههای سست چنین شخصیتی را دچار لغزش کند.
فرهمند خصال در خصوص فردی که توانایی مقابله با چالشها و تعارضات زندگی مشترک را نداشته باشد، تاکید کرد: چنین شخصی با کمترین اختلاف نظر و یا دخالت اطرافیان اظهار پشیمانی میکند و در صدد جدایی بر میآید زوجین بسیاری هستند که دارای شخصیت و خود شکل نیافته وابستهای هستند که پس از ازدواج تحت تاثیر تلقین و دخالتهای اطرافیان دست به جدایی میزنند که دود چنین عملی تا سالها چشم خود و اطرافیانشان را میسوزاند.
وی عنوان کرد: تاثیر بلوغ عقلی بر مقوله ازدواج امری پر واضح است ازدواجهای در سنین پایین که طرفین به رشد عقلی کافی نرسیده اند و توانایی و مهارت کافی در اداره زندگی مشترک و روابط بین فردی را پیدا نکردهاند به طور کلی منجر به جدایی زود هنگام میشود در خصوص تاثیر بلوغ هیجانی در رضایت زناشویی تحقیقات متعددی انجام شده است.
این روانشناس بالینی تصریح کرد: این موارد نشان میدهد که هم بستگی معنا داری بین هوش هیجانی و رضایت زناشویی وجود دارد کمبودهای موجود بر تواناییهای عاطفی و هیجانی فرد اثرات نا مطلوبی بر زندگی مشترک میگذارد و در صورتی که فرد مهارتهای شخصی را به خوبی فرا نگرفته باشد نمیتواند در مقابله با فشارهای ناگهانی محیطی مقاومت کند توانایی خود مهار گردی و تنظیم هیجانات فرد را قادر میکند که در موقعیتهای دشوار و در تعامل با همسرش موفق عمل کند.
وی یادآور شد: بلوغ جنسی اهمیت بسزایی در رضایت زناشویی دارد بسیار مشاهده میشود که زوجین حتی تاریخ ازدواج شان را با هم تعیین میکنند، ولی راجع به مسائل زناشویی با هم صحبت نمیکنند.
بلوغ جنسی تنها با مقوله ای، بلوغ فیزیکی و رشد صفات ثانونیه مربوط نمیشود بلکه به معنای آگهی و دانش نسبت به امر زناشویی و نحوه برقراری ارتباط سالم و موثر است که متاسفانه به علت نبود آموزشهای لازم در این زمینه یکی از نقاطی است که زوجین در آن بسیار با مشکل مواجه هستند، همچنین به علت صحبت نکردن در این خصوص و آگهی نداشتن در این زمینه ما میبینیم زوجینی را که پس از عقد و ازدواج به دلیل نرسیدن به بلوغ جنسی زندگی مشترک آنها از هم فرو میپاشد.
انتهای پیام/