یک عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگوی با باشگاه خبرنگاران جوان:
یک عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگوی با باشگاه خبرنگاران جوان:
به گزارش خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، صنعت کشور در یک بازه زمانی خاص از شرایط نامناسبی رنج میبرد که تداوم این امر طی سالهای اخیر مسئولان را وادار به اتخاذ تدابیری کرده بود.
تعمیق رکود اقتصادی و منفی بودن رشد صنعت در سال ۹۴ به گونهای بود که اقتصاد کشور را دچار آسیبهای جدی کرده و به دنبال ورشکستگی کارخانجات، فضای کسب و کار با تنشهای جدی مواجه شده بود .
بررسی روند صنایع طی سالهای اخیر بیانگر این مسئله است که سوء مدیریت بزرگترین معضل اقتصاد کشور بوده به گونهای که اجرای طرح رونق در سال ۹۵ به منظور احیای صنایع رکودزده نیز دردی را دوا نکرد.
به منظور شفافتر شدن این موضوع و نیز وارسی وضعیت صنعت کشور در سال گذشته با احمد کیمیایی اسدی یکی از اعضای اتاق بازرگانی تهران به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.
وضعیت صنعت کشور را چگونه ارزیابی می کنید.
اسدی کیمیایی: به طور کلی و به علت تداوم رکود اقتصادی، تنها شاهد پیشرفت در صنایع مادر از جمله صنعت پتروشیمی که نهادههای صنایع پایین دستی را تولید میکنند، بوده ایم و مابقی کارخانجات به دلیل کمبود نقدینگی در آستانه ورشکستگی قرار گرفته اند و صنعت کشور در یک رکود چند ساله دست و پنجه نرم کند.
مراودات تجاری ما با کشورهای دنیا در این حوزه چگونه بوده است؟
اسدی کیمیایی: عمده واردات ما به دلیل مجاورت منطقهای از سوی کشورهایی مانند چین، امارات و ترکیه بوده و صادرات ما به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و امارات به دلیل مجاورت بوده، ولی به دلیل برخی از معضلات نتوانستیم در بازارهای اروپا ورود پیدا کنیم.
آیا در شناسایی کشورهای هدف به درستی عمل کرده ایم؟
اسدی کیمیایی: به دلیل وجود تحریمهای بین المللی مجبور به برقراری رابطه با این کشورها که اغلب ضعیف هستند، بوده ایم، اما شایان ذکر است که رابطه منطقی و قابل قبولی با شرکای محدود به صورت محسوس داشته ایم و امیدواریم با تدبیر دولت و همت بخش خصوصی نگاه دولت به دوردستها نیز معطوف شود.
آیا با اجرایی شدن برجام شاهد تغییری در روند صادرات و واردات کالاهای صنعتی بوده ایم؟
اسدی کیمیایی: تغییرات ملموسی در این حوزه پس از لغو تحریمهای بین المللی ایجاد نشده است و صادرات و واردات به صورت سنتی و با روند گشته انجام میشوند. علاوه بر این، وجود معضلات چند نرخی بودن ارز و ضعف در سیستم بانکی باعث روند کاهنده این امر شده است.
ورود هیئتهای تجاری تا چه میزان شرایط را برای همکاریهای دوجانبه در حوزه صنعت فراهم کرده است؟
اسدی کیمیایی: تا کنون ۲۰۰ هیئت تجاری وارد کشور شده اند که در این میان عمده قراردادها با صنایع بزرگ دولتی منعقد شده در حالی که سهم بخش خصوصی بسیار اندک بوده است.
علت عمده گرایش هیئتهای تجاری به سمت انعقاد قرارداد با صنایع بالادستی چه بوده و چرا تمایلی برای مشارکت با بخش خصوصی از سوی آنان شکل نگرفته است؟
اسدی کیمیایی: به علت توانایی بالا در صنایع بالادستی بوده، وجود قوانین دست و پاگیر و چند نرخی بودن ارز، شرایط را برای جذب سرمایه گذار خارجی سختتر کرده بود. همچنین در سالهای تحریم، بخش خصوصی شادابی و چابکی لازم را برای عقد قرارداد از دست داده بود.
علت منفی بودن رشد صنعت در سال ۹۵ چه بوده است؟
اسدی کیمیایی: فروش نازل نفت و تعمیق رکود اقتصادی بر بخش صنعتی سایه افکنده بود و سبب ورشکستگی برخی از کارخانجات، کمبود نقدینگی و افزایش معوقات بانکی شده بود، به همین علت در این سال نتوانستیم شاهد رشد اقتصادی در این حوزه پربازده کشور باشیم.
اجرایی شدن طرح رونق در سال گذشته تا چه میزان شرایط را برای افزایش راندمان بخش صنعت مهیا کرده بود؟
اسدی کیمیایی: تا کنون طرحهای زیادی از سوی دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده، اما مسئولان باید این نکته را در نظر داشته باشند که نبود بازار مناسب برای فروش تولیدات داخلی بزرگترین معضل صنعت کشور طی سالهای اخیر بوده و بر تزریق نقدینگی ارجحیت دارد.
خواسته خود از دولت را عنوان کنید.
اسدی کیمیایی: فراهم ساختن بازار مناسبی برای ارائه محصولات صنایع و تحریک تقاضا از جمله انتظارات فعالان بخش صنعتی بوده است. علاوه بر این موضوع روند کاهشی سرعت گردش پول مشکلاتی را به همراه داشته است که دولت میبایستی هر چه سریعتر این معضلات را مرتفع سازد.
اقدامات دولت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در سال گذشته چه بوده است؟
اسدی کیمیایی: تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی درهر استان از جمله اقدامات مهم دولت در سال اقتصاد مقاومتی بوده است. همچنین کاهش نرخ تورم که انضباط مالی را به سیستم بانکی بخشیده بود و نیز اقدامات مؤثری در راستای تسهیل کسب و کار، در زمره فعالیتهای دولت قرار دارد، اما هنوز از وجود معضلاتی در بخشهای مالیاتی، گمرک و تأمین اجتماعی رنج میبریم که امید است این معضلات به زودی رفع شوند.
انتهای پیام/