احمد قویدل مدیر عامل کانون هموفیلی ایران در گفت و گو با
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص کمبود فاکتور 9 بیماران هموفیلی اظهار داشت:از آنجا که یک قلم از داروهای بیماران هموفیلی ( فاکتور 9)، از یک منبع تامین میشود تقریبا سه سال است که گرفتار مشکلات مختلف مانند کمبودهای ادواری شده است.
وی افزود: بخشی از داروهای افراد مبتلا به هموفیلی از پلاسمای ایرانی تولید میشود که این پلاسما توسط سازمان انتقال خون و شرکتهایی که در زمینه جمعآوری پلاسما فعالیت میکنند، جمع آوری شده و در کشور آلمان تبدیل به فاکتور 8 و 9 میشود و سپس به داخل ایران باز میگردد.
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران با بیان اینکه از لحاظ حجم این مقدار پلاسما برای تهیه فاکتور 9 بیماران هموفیلی ایرانی کافی است، عنوان کرد: در چند سال اخیر روند جمع آوری پلاسما و تبدیل آن به فاکتور 9 به دلایل مختلفی همچون تعویق در فرستادن پلاسما و تاخیر در تحویل دارو توسط کارخانه دچار اختلال شده و این کمبودهای ادواری مشکلات جدی را به همراه داشته است.
قویدل تاکید کرد: متاسفانه دریافت داروی فاکتور 9 حدود یک ماه به تعویق افتاده و این تاخیر سبب خونریزی و در نهایت معلولیت بیماران هموفیلی میشود و این روند به طور مرتب در حال تکرار است.
وی تصریح کرد: سازمان غذا و دارو باید در خصوص کمبود فاکتور 9 در مبتلایان به هموفیلی چارهای بیندیشد.
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران عنوان کرد: بنابر آماری که پایان هر سال در مورد تعداد داروهایی که در دسترس بیماران هموفیلی قرار می گیرد، منتشر میشود در خصوص فاکتور 9 واقعی نیست چون همیشه در دسترس نبوده ولی در حوزههای دیگر مانند فاکتور 7، 8 و مربوط به بیماری "وان ویلبراند( فون ویلبراند)" این کمبود وجود ندارد.