تکرار ادعاهای واهی مقامات آمریکایی مبنی بر نقض حقوق بشر در ایران ضرورت بازخوانی انتقادی مفهوم حقوق بشر را باردیگر ایجاب می‌کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دولت ایالات متحده آمریکا که خود را آقای دنیا می‌داند و جهان را مزرعه خود می‌پندارد سالانه گزارشی را از عملکرد وضعیت حقوق بشر در کشورهای مختلف منتشر می‌سازد در همین راستا وزارت خارجه آمریکا در آخرین گزارش حقوق بشری خود درباره ایران در سال 2016، به تکرار ادعاهای بی‌اساس و همیشگی خود پرداخته است.

دولت آمریکا در حالی انگشت اتهام نقض حقوق بشر را بار دیگر به سمت ایران نشانه رفته است که رژیم جعلی صهیونیستی قطعنامه‌هایی که لابه‌لای سکوت‌های معنادار مجامع بین المللی، در محکومیت نقض حقوق بشر در فلسطین صادر می‌شود را همواره نادیده گرفته است و علاوه بر زیرپاگذاشتن تمام آنها همچنان به اشغالگری و نقض آشکار حقوق اولیه مردم فلسطین اصرار می‌ورزد و از حمایت‌های آشکار ایالات متحده بهره‌مند است. در همین راستا روزنامه گاردین در گزارشی دولت عربستان را به عروسکی خیمه شب بازی در دستان دولت انگلیس توصیف می‌کند و می‌نویسد: دولت انگلیس دیگر همپیمان آمریکا، از آغاز تجاوز عربستان علیه یمن در ماه مارس 2015 ، مبلغی معادل 3.3 میلیارد پوند تسلیحات به عربستان سعودی فروخته است که همین امر نیز در مقطعی صدای بسیاری از مدافعان حقوق بشر را در آورده بود.

البته نقض آشکار حقوق بشر در منطقه بویژه استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه از سوی تروریست‌های مورد حمایت آمریکا و عربستان از موارد بدیهی و اثبات شده در مجامع بین المللی است که نشان می‌دهد آمریکایی‌ها برای پیاده سازی نقشه سوریه بدون اسد، نقض هر حقوق بشری را برای خود جایز می‌دانند و درست در همین نقطه است که فاصله میان حرف تا عمل را می توان  به روشنی دریافت.

حقوق بشر آمریکایی علیه حقوق بشر

در این میان عربستان سعودی که موضوع نقض حقوق شهروندی در این کشور اظهر من الشمس است و مردم این سرزمین تا کنون رنگ یک صندوق انتخابات را  هم به چشم ندیده اند، به واسطه دلارهای نفتی خود توانسته است دهان مجامع بین المللی و مدعیان حقوق بشر را مهر کند و با خیالی آسوده به تجاوز و کشتار مردم بیگناه در یمن و بحرین ادامه دهد و از سویی دیگر با حمایت های مالی و معنوی از تروریست های تکفیری از آب گل آلود بحران در منطقه ماهی خود را صید کند.

در چنین شرایطی زمانی که از حقوق بشر سخنی به میان می‌آید با این پرسش رو برو خواهیم شد، کدام بشر؟ آیا مخالفان سیاست های نظام سلطه هم از نظر مجامع بین المللی بشر محسوب می شوند؟ 

حقوق بشر از دریچه تفکر غرب

واژه حقوق بشر در ادبیات سیاسی محبوب، در عمل مظلوم و همواره محل مناقشه بوده است. به عقیده بسیاری از اندیشمندان نمی‌توان تعریف واحدی از حقوق بشر ارائه داد. چرا که جوامع، متاثر از بنیان‌های فرهنگی، تاریخی و فلسفی متفاوتی می‌باشند از این رو پیچیدن نسخه ای واحد برای تمام جوامع، نمی تواند به نتیجه ای مطلوب ختم شود برهمین اساس، تعاریف موجود را می توان نوعی کلی گویی در باب احوالات انسان برشمرد که باتوجه به نوع تعریف از انسان و یک جهان بینی خاص مطرح شده است.

با این وجود "لین هانت" مدرس تاریخ اروپا در دانشگاه کالیفرنیا در تعریف حقوق بشر معتقد است این حقوق باید متناسب با طبیعت و ذات انسان و برای همه یکسان و قابل اجرا در هرجا باشد و در عین حال با تاکید بر وجهه سیاسی برای آن، نقطه بروز و تجلی آن را در درون جوامع می‌داند.  

در همین راستا نوع نگاه اومانیستی و انسان محوری در حقوق بشر غربی به وضوح قابل مشاهده است برای همین نیز هرجا که منافع اشخاص مطرح شود حقوق بشر رنگ می بازد و نقض آشکار آن عین رعایت حقوق بشر تلقی می‌شود. در تاریخ معاصر نیز موارد متعددی از نقض آشکار حقوق بشر از سوی مدعیان و پرچمدارنش یافت می شود که چرخش مواضع بشر دوستانه به کام منافع زیاده خواهانه و سلطه طلبانه توجیه پیدا کرده است. 

این نوع نگرش به انسان، بارها دستمایه تنگ نظری های ناسیونالیستی و فاشیستی هم قرار گرفته است بطوری که "ارنست رنان" خاورشناس شهیر فرانسوی  درجایی بشر را به دو دسته شرقی کارگر و اروپایی کارفرما تقسیم کرد که بر همین اساس طبیعت نژاد عامه را بیشتر می‌کند و نژاد کارفرما را کمتر. در جایی دیگر نیز "موریس تورز" فرانسوی که خود از رهبران برجسته نهضت کمونیست جهانی بشمار می رفت در توجیه استعمار فرانسه در الجزایر، ملت شمال آفریقا و الجزایر را اصلا ملت نمی داند و قومی می‌داند که باید در دامن مادر ماتریالیستم  و سرمایه داری رشد و تربیت شود تا شاید روزی تبدیل به یک ملت شود! اینها تنها نمونه ای از تعریف اندیشمندان غربی از انسان است، تعریفی که با توجه به آن ابتدا بشر را تفکیک و در مرحله بعد حقوق بشر را وضع می‌کنند و بعد هم توجیهی می شود برای دخالت و دست اندازی در سرنوشت ملتها. 

حقوق بشر در اسلام

علی رغم اقدامات و تبلیغات نظام سرمایه داری سلطه جو برای اسلام هراسی و انتشار تصویری مخدوش و بی رحم از اسلام در افکارعمومی، ذات و ماهیت تفکر اسلام بر کرامت انسانی تاکید دارد؛ «و لقد کرمنا بنی آدم و حملناهم فی البر و البحر و رزقناهم من الطیبات». از سوی دیگر برقراری عدالت اجتماعی و تحقق پایداری آن از مبانی حقوقی اسلام بشمار می رود. در همین خصوص آیت الله جوادی آملی نیز در مقاله ای با اشاره به غفلت از رابطه انسان و جهان در اعلامیه حقوق بشر، مکتبهای غیر الهی را به نقد می کشد و می‌گوید: انسان با برخی کارهایش رابطه خویش با جهان را تیره می‌کند و گاه نیز وضع جهان را به سامان می آورد اما غفلت از این تاثیر باعث آن شده که قانون گذاران بین المللی برای رفع آلودگی های مادی احساس مسئولیت کنند، اما بر آلودگی های حقیقی جهان چشم بر بندند «اعلامیه جهانی حقوق بشر» برای آلودگی محیط زیست و حتی اعماق دریاها دل می سوزاند - که البته این، به جای خود شایسته است، ولی تاثیر رفتار سوء انسان را در جهان نادیده می گیرد.

چهره پارادوکسیکال آمریکا در حقوق بشر

تاریخ هرگز سکوت آمریکا و مجامع بین المللی در حملات شیمیایی رژیم صدام حسین در دوران جنگ تحمیلی و حمایتهای مادی و معنوی از رژیم عراق در آن روزها و ترور دانشمندان هسته ای در سالهای اخیر را از یاد نخواهد برد، در همان سالها "بان کی مون" دبیرکل سابق سازمان ملل در پاسخ به اعتراض همسر یکی از شهدای هسته ای، تنها به تکرار واژه متاسفم بسنده کرد و در مقابل در جلسات بعدی سازمان ملل به محکوم کردن جمهوری اسلامی در نقض حقوق بشر مبادرت ورزید. 

بنظر می رسد در شرایط کنونی نگاه سیاسی و ابزاری به حقوق بشر و حمایت های مالی و نظامی از افراطگریان از سوی مدعیان حقوق بشر یکی از موانع اجرایی شدن و چالش های پیشروی حقوق بشر می باشد. تجریه نشان داده است که در  سازمان ملل و مجامع بین المللی تعریف از حقوق و بشر متناسب با منافع آمریکا و متحدانش تغییر می کند که همین امر موجب بروز رفتاری دوگانه از کشورهای غربی در قبال حقوق بشر شده است. 


حقوق بشر آمریکایی علیه حقوق بشر

پر واضح است  عملکرد متناقض مدعیان حقوق بشر در کشورهایی چون سوریه و عراق و افغانستان و حمایت های مالی و معنوی از سرکرده بزرگترین ناقض حقوق بشر یعنی عربستان سعودی حاکی از آن است که حقوق بشر مورد نظر آمریکا و کشورهای غربی تنها پوششی برای توجیه اقدامات ضد حقوق بشری است که سالهای سال مرتکب آن می شدند و می شوند و بزرگترین دشمن حقوق بشر چیزی نیست جز حقوق بشر آمریکایی.

گزارش از: محمدصادق کلبادی

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار