به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، وی با انتشار پیامی در توییتر به نقل قولی از اظهارات باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا که برچیدن برنامه هستهای ایران را جزء رویاهای دست نیافتنی مقامات این کشور خوانده بود، اشاره کرد و نوشت: مواضع مقامات آمریکایی در این موضوع، من را به یاد صحبتهای اوباما در مجمع «سابان» در دسامبر ۲۰۱۳ میاندازد که گفت: «شما بحثهایی را میشنوید که میگویند ما نمیتوانیم هیچ گونه غنی سازی را در خاک ایران قبول کنیم. هر کسی میتواند دنیای ایده آلی را تجسم کند که در آن ایران بگوید ما تمامی اجزاء و تاسیسات هستهای خود را نابود میکنیم و شما فقط نام آنها را ببرید. چیزهای بسیاری وجود دارند که من میتوانم تصور کنم و البته عالی خواهند بود. میتوانم دنیایی را تصور کنم که در آن کنگره هر لایحهای را که ارائه کنم، تصویب کند. اما آنان (ایران) به درجهای از چرخه (هسته ای) و دانش رسیده اند که ما قادر به از بین بردن آن نیستیم.»
غریبآبادی درحالی این اظهارات را مطرح کرد که آمریکا در واکنش به افزایش میزان ذخیره اورانیوم غنی شده ایران، بر احیای سیاست غنی سازی صفر در برابر جمهوری اسلامی تاکید کرده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا همچنین مدعی شده است که حکومت ایران با آتش بازی میکند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی که تعهدات ایران در قبال برنامه هستهای را رصد میکند، دیروز در بیانیهای عبور ایران از ذخایر اورانیوم غنی شده طبق توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را تأیید کرد.
این سازمان در بیانیهای اعلام کرد، «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای حکام اطلاع داده است که آژانس تأیید کرده در تاریخ اول ژوئیه امروز (دوشنبه) میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از سقف مجاز در توافق هستهای فراتر رفته است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام، روز سه شنبه با صدور بیانیه مشترکی از ایران خواستند تا به سقف مجاز ذخایر اورانیوم غنی شده در چارچوب برجام بازگردد.
در این بیانیه نسبت به اقدام ایران برای عبور از سقف ۳۰۰ کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده، عمیقاً ابراز نگرانی شده و آمده است: ما به طور پیوسته و روشن اعلام کردیم که تعهد ما به برجام، تابع پایبندی کامل ایران به این توافق است و لذا از تصمیم ایران که ابزار اساسی عدم اشاعه هستهای را زیر سئوال میبرد متاسف هستیم.
این بیانیه میافزاید: از ایران میخواهیم تا از این اقدام برگردد و از اتخاذ اقدامات بیشتری که برجام را تضعیف میکند، پرهیز کند. ما فوراً گامهای بعدی را ذیل شرایط برجام و در همکاری نزدیک با سایر اعضای برجام در نظر میگیریم.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان دیروز دوشنبه طی اظهاراتی گفت: ایران طبق برنامهاش از مرز ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کرده و این را هم از پیش اعلام کرده بودیم. مرحله بعد هم در مورد سقف ۳.۶۷ درصد است که آن را هم اجرا خواهیم کرد.
وی افزود: در نامه رئیس جمهوری صراحتاً بیان شده در صورتی که اروپاییها اقدامات لازم را برای اجرای تعهداتشان انجام بدهند، اقدامات ما قابل بازگشت است، ولی اگر اقدامات لازم را انجام ندهند ما بر اساس بند ۳۶ برجام این حق را از سال گذشته داشتهایم که اقدامات خودمان را انجام دهیم.
ظریف اضافه کرد: ماده ۳۶ کاملاً واضح است، حق ایران نیز در این ماده کاملاً مشخص شده است. این ماده در واقع ضمانت اجرای برجام است. اگر اروپاییها ادعا میکنند که برای برجام ارزش قائل هستند باید برای ضمانت اجراهایی که در داخل برجام دیده شده، ارزش قائل باشند و اقداماتی که ما داریم میکنیم دقیقاً در جهت حفاظت از برجام از طریق ضمانتهای اجرایی آن است.