به گزارش گروه
اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در نشست مشترک مدیران ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار با نمایندگان خانه ملت، در خصوص مسائلی همچون حقوق سهامداران، حمایت نمایندگان مجلس از بازار سرمایه، عملکرد مثبت سازمان طی یک سال گذشته و مشکلات بورس بحث و گفتگو شد و دکتر شاپور محمدی به ایراد سخن پرداخت.
در ابتدای این جلسه که با محور تجزیه و تحللیل بازار سرمایه کشور انجام شد دکتر شاپور محمدی ضمن خیر مقدم به نمایندگان خانه ملت و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس و با قدردانی از توجه کمیسیون اقتصادی به مسائل بورس گفت: تعامل و همکاری سازمان بورس و کمیسیون اقتصادی مجلس زمینه تقویت بازار سرمایه را فراهم می کند.
ثبات و توسعه ، اولین رکن بازار سرمایه
رییس سازمان بورس به نیازهای امروز بازار سرمایه کشور اشاره کرد و گفت: قانون در همه عرصه ها از جمله بازار سرمایه اولین رکن ثبات و توسعه است و تعامل مجلس و سازمان بورس در تدوین و تصویب قوانین مربوط به بازار سرمایه اولین گام اصلاح مشکلات است و ما مصمم هستیم با مجلس نهایت همکاری را داشته باشیم.
محمدی با تاکید به حقوق خانواده 55 میلیونی بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه کشور متعلق به 55 میلیون سهامدار است.
سخنگوی سازمان بورس ادامه داد: امروز بازار سرمایه شامل 10 میلیون کد سهامداری و نزدیک 45 میلیون برگ سهام عدالت است و در نتیجه با جمعیتی 55 میلیونی روبرو هستیم. بهر حال مالکین سهام عدالت، سهامدار نزدیک به 60 شرکت بورسی و بانک های کشور هستند و برخی دیگر از شرکت هایی که ذیل مجموعه سهام عدالت قرار دارند ممکن است به بورس وارد شوند، لذا باید در تمام تصمیمات اخذ شده حق و حقوق جمعیت 55 میلیونی در نظر گرفته شود.
محمدی از نمایندگان خانه ملت خواست رسیدگی به دغدغه های سهامداران و فعالین بازار سرمایه را در دستور کار خود قرار دهند و ادامه داد: موضوع مطالبات شرکت های بورسی و همچنین عرضه اوراق بدهی متناسب با ظرفیت های بازار سرمایه از دغدغه های فعلی بازار سرمایه است و امید واریم نمایندگان مجلس تسهیل پرداخت مطالبات شرکت های بورسی و تعاونی را در اولویت قرار دهند و در تصویب قوانین حوزه اوراق بدهی ظرفیت بازار سرمایه در نظر گرفته شود.
رییس سازمان بورس، نرخ خوراک پتروشیمی ها را یکی دیگر از موضوعات بازار سرمایه دانست و گفت: هرساله تعیین قیمت خوراک پتروشیمی ها به یکی از دغدغه های بازار سرمایه تبدیل شده است. امسال با وزارت نفت توافق هایی برای اعلام منطقی این نرخ صورت گرفته و امیدواریم بین مجلس و دولت تعامل لازم در این خصوص صورت گیرد.
دکتر محمدی با بیان اینکه کاهش سود بانکی ضرورت توسعه اقتصادی کشور است گفت: تورم 9 درصد با سود بانکی همخوانی ندارد. هیچ شرکت و بنگاه اقتصادی نمی تواند این شکاف را پوشش دهد. سودآوری و تولید تحت تاثیر نرخ بهره قرار گرفته و این روند به توسعه اقتصادی و بازار سرمایه آسیب می زند بنابر این نرخ سود بانکی باید مورد توجه قرار گیرد.
سخنگوی سازمان بورس تاکید کرد: ما به قوانین مدون نیاز داریم. بر همین اساس سازمان بورس لایحه ای را در چارچوب اقتصاد مقاومتی و توسعه بازار سرمایه تنظیم کرده که به کمیسیون اقتصادی و مجلس تقدیم خواهد شد.
دکتر محمدی به اقدامات اخیر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: یکی از اولین اقدامات انجام شده سازمان بورس در چند ماه گذشته کاهش حداکثری مشکلات سامانه معاملات بود. ما در سامانه معاملات شاهد مشکلاتی بودیم که امروز بخش زیادی از آنها برطرف شد و نیز تلاش گسترده ای برای بروز رسانی این سامانه آغاز شده و مشکلات آن در سال آینده به حداقل ممکن خواهد رسید.
رییس سازمان بورس به توسعه ابزارهای مالی که یکی دیگر از خواسته های فعالین بازار سرمایه است اشاره کرد و گفت: توسعه ابزار های مالی نوین همواره مورد توجه سازمان بورس قرار دارد. یکی از این ابزارها که در تعادل و ثبات بازار سرمایه نقش بسزایی داشت"اختیار خرید و فروش" بود که خوشبختانه امروز عملیاتی شده و در حال تکمیل است.
سخنگوی سازمان بورس یکی از مهمترین اقدامات اخیر را عملیاتی شدن "بوک بیلدینگ" دانست و با اشاره به اینکه برای اجرایی شدن این گزینه تلاش بسیاری صورت گرفت، بیان داشت: این روش ثبت سفارش داد و ستد منصفانه و شفاف بازار سرمایه را به همراه دارد و از بروز رفتارهای هیجانی در کشف قیمتها جلوگیری خواهد کرد.
محمدی به افشای اجباری فروش و تولید ماهانه شرکت های بورسی اشاره کرد و گفت: این اقدام در راستای افزایش شفافیت بازار سرمایه صورت گرفت.
تعیین تکلیف نماد های بسته از مهمترین مسائل بازار سرمایه است
رییس سازمان بورس تعیین تکلیف نماد های بسته را یکی از مهمترین مسائل بازار سرمایه دانست و گفت: 30 نماد متوقف، بازگشایی شده و سایر نماد ها نیز به زودی تعیین تکلیف می شود و در پی آن هستیم که قوانین بازگشایی و توقف نماد ها را اصلاح کنیم.
سخنگوی سازمان بورس به راه اندازی مرکز مطالعات مالی اسلامی در قم اشاره کرد و گفت: این مرکز بازوی اجرایی کمیته فقهی سازمان است.
عمده تقاضاها از طرف غیردولتی هاست
در ادامه این نشست ، حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس تهران با اشاره به اقبال مردم به بازار سرمایه گفت: امسال پرونده های پذیرشی که در بورس اوراق بهادار باز است زیاد شده و به هیچ وجه با سال های گذشته قابل مقایسه نیست .
وی افزود: ما الان بیش از 40 پرونده پذیرش داریم که در بورس در حال انجام است و یکی از آنها هم شرکت دارویی برکت است که امکان دارد همین روزها آگهی شود و سهام آن از طریق بورس اوراق بهادار تهران عرضه شود .
قالیباف اصل با بیان اینکه در سال های گذشته عمده پذیرش هایی که شرکت ها در بورس داشتند، شرکت های بزرگ اصل 44 بودند که در راستای خصوصی سازی در بازار سرمایه پذیرفته می شدند ، گفت: اتفاق خوبی که امسال رقم خورده، این است که عمده تقاضاها از طرف غیردولتی هاست.
قالیباف اصل سپس با ذکر آماری درخصوص بازار سهام و اوراق بدهی اظهار داشت: الان در بورس اوراق بهادار تهران، 330 هزار میلیارد تومان را بخش سهام تشکیل می دهد و نزدیک به 12 هزار میلیارد تومان مربوط به اوراق بدهی است.
34درصد بازار فراورده های بورس انرژی صادراتی است
در این دیدار، مدیرعامل بورس انرژی نیز ضمن تقدیر از مجلس دهم و حمایت های دلسوزانه کمیسیون های تخصصی از بازار سرمایه گفت: از بدو تاسیس بورس انرژی 83 هزار میلیارد ریال معامله در آن انجام شده که 34 درصد بازار فراورده های ما صادراتی است و این نشان از پتانسیل بالای این بورس برای صادرات و حضور در بازار های بین المللی دارد .
علی حسینی افزود: هم اکنون در بازار فراورده ها 44 عرضه کننده از جمله پتروشیمی ها و پالایشگاه ها داریم ؛ ضمن اینکه 560 مشتری داخلی و بین المللی، خریدار محصولات عرضه شده در بورس انرژی هستند.
وی همچنین با اشاره به فعالیت 59 کارگزاری و 76 ایستگاه معاملاتی اظهار داشت: البته سهم شرکت ملی نفت در ارزش معاملاتی بورس 2 و چهاردهم درصد، سهم شرکت ملی پخش 4 درصد و سهم شرکت ملی گاز ایران 24 صدم درصد است که این نشان می دهد، هنوز دستگاه های دولتی آن طور که باید و شاید در رونق و توسعه این بخش استراتژیک فعال نشده اند و نیاز به کار بیشتر در این حوزه وجود دارد.
رشد 5 درصدی شاخص فرابورس
در این مراسم همچنین امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران نیز با اشاره به ارزش 100 هزار میلیارد تومانی فرابورس گفت: 80 هزار میلیارد تومان آن مربوط به بازار سهام و 20 هزار میلیارد باقی مانده مربوط به بازار بدهی می شود .
وی با بیان اینکه 108 کارگزاری در فرابورس عضویت دارند، گفت: 1300 شعبه کارگزاری و 1300 شعبه بانکی در فرابورس خدمات معاملات را در کل کشور انجام می دهند.
هامونی اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون34 هزار میلیارد تومان معاملات فرابورس بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، 17 درصد رشد داشته است .
مدیرعامل فرابورس ایران، متوسط ارزش روزانه معاملات در این بازار را هم 70 هزار میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: شاخص فرابورس از ابتدای سال تاکنون 5 درصد رشد داشته و به عدد 845 واحد رسیده است.
توسعه ابزارهای معاملاتی در دستور کار بورس کالا
حامد سلطان نژاد، مدیرعامل بورس کالا عنوان کرد: توسعه ابزارهای معاملاتی برای همه محصولات و بازارها، تقویت ارتباط با بورسهای خارجی، پیگیری سیاستهای معاملاتی تازه و مدرن در بازارهای معاملاتی و گسترش آن در دستور کار بورس کالا قرار دارد.
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: طی 10 ماه گذشته تا کنون ارزش معاملات بازار نقد بورس کالای ایران بیش از 30800 میلیارد تومان بوده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 25 درصدی را تجربه کرده و این نتیجه تلاش همکاران در بورس کالا، سازمان بورس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی است.
وی ادامه داد: تقریبا همه محصولات پتروشیمی ها، محصولات معدنی، ورق های فولادی، سنگ آهن، مس و امثال آن در رینگ صادراتی و همچنین محصولات کشاورزی در بورس کالا داد و ستد می شود.
سلطان نژاد افزود: محصولات پتروشیمی از نظر حجمی 14 درصد و ارزشی 31 درصد، صنعتی و معدنی از نظر حجمی 37 درصد و ارزشی 42 درصد، محصولات نفتی حجمی 37 درصد و ارزشی 17 درصد، کشاورزی از نظر حجمی 10 درصد و ارزشی 8 درصد و بازار OTC 2 درصد از حجم و ارزش را در بورس کالا به خود اختصاص داده اند.
حمایت مجلس برای تقویت بازار سرمایه
نماینده مردم کرمان در مجلس با بیان اینکه باید معاملات نفت در اقتصاد شفاف شود افزود: در حال حاضر معاملات بزرگی در بازار ارز انجام می شود بنابراین باید این معاملات شفاف شود.
وی با اشاره به ضرورت تشکیل بورس ارز افزود: در اقتصاد کشور حباب نقدینگی وجود دارد که باید به آن توجه جدی شود همچنین باید وضعیت سهام عدالت از بلاتکلیفی خارج شود.
در این نشست الیاس حضرتی نماینده مردم تهران در مجلس گفت: در حال حاضر، هم در سازمان بورس و هم در کمیسیون اقتصادی نیروهای متخصص و با تجربه ای در خصوص موضوعات مربوط به بورس حضور دارند که این یک فرصت برای تقویت بازار سرمایه کشور است و اگر ضعف قانونی در این رابطه وجود دارد فرصت فراهم شده است تا ملاحظات لازم برای تقویت بورس صورت گیرد.
حسن نژاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم کنترل ونظارت در بازار سرمایه گفتد: تا کنون اقدامات مدیریتی خوبی در بورس انجام شده است.
نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: باید بازار بورس یک بازار مستحکم باشد البته حمایت های لازم نیز در این رابطه صورت خواهد گرفت.
زهرا سعیدی مبارکه ، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اهمیت بازار سرمایه گفت: از تلاش های انجام شده در بازار سرمایه قدردانی می شود و حمایت های لازم برای تقویت این بازار صورت خواهد گرفت.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: باید اقدامات عملی موثری برای سوق نقدینگی های سرگردان در جامعه به سوی بازار سرمایه صورت گیرد تا از رونق بازار سوداگران در بخش هایی مانند ارز و مسکن جلوگیری شود.
سیدناصر موسوی لارگانی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تبریک دهه فجر گفت: بخشی از نوسانات بازار سرمایه ناشی از عدم ثبات مدیریتی است که این باعث تشویش خاطر مردم و سرمایه گذاران شده است.
اسماعیلی نماینده مردم نور در مجلس شورای اسلامی افزود: به کارگیری مدیران جوان و تخصصی در سازمان بورس باعث می شود زمینه برای تقویت این بازار فراهم شود.
کبیری نماینده مردم خوی در مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: باید به موضوع نظارت در سازمان بورس توجه جدی شود و همچنین میزان تاثیر اعمال نظارت بر شرکت های دولتی روشن شود.
سیدفرید موسوی نماینده مردم تهران در مجلس در این نشست گفت: سازمان بورس باید به بحث سیاست گذاری های کلان در اقتصاد توجه کند و این سیاستگذاری ها را تقویت کند.
موسوی افزود: رودربایسی در مسائل اقتصادی باید کنار گذاشته شود و نباید اتفاقی مانند پلاسکو در اقتصاد کشور رخ دهد.
گفتنی است مدیران عامل بورس انرژی، شرکت بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالا و فرابورس در این جلسه گزارش عملکردی را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه دادند.
مشوق ها برای ورود به بازار سرمایه
در پایان این نشست محمدرضا پورابراهیمی داورانی با قدردانی از تلاش های صورت گرفته در سازمان بورس گفت: در حال حاضر هم در سازمان بورس و هم در کمیسیون اقتصادی نیروهای متخصص و با تجربه ای حضور دارند که می تواند به عنوان یک فرصت قلمداد شود.
رییس کمیسون اقتصادی مجلس با بیان اینکه باید به بازارهای دنیا دسترسی پیدا کرد افزود: اینکه سازمان بورس در حال تهیه لایحه ای در خصوص بورس است نکته مهمی است و باید در این لایحه اصلاحات مربوط به قانون بورس لحاظ و همچنین به مشوق هایی برای ورود به بازار سرمایه و حمایت از سهامداران و استفاده از ابزارهای مشتقه توجه شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اقدامات مهم اخیر سازمان بورس افزود: کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی این آمادگی را دارد حمایت های لازم را برای تقویت بازار سرمایه انجام دهد.
انتهای پیام/