به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر،ابراهیم عصفوری
فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر صبح دوشنبه در همایش پیشگیری از سرطان در بوشهر اظهار داشت: ما در دنیا بین چیزی به نام جبر و اختیار هستیم و نه جبر کامل و نه اختیار کامل؛ بر اساس همین استنباط ساده میتوان از برخی سرطانها پیشگیری کرد که راهکار خاص خود را دارد.
وی اضافه کرد: در همه دنیا با رعایت مساعدتهایی که بین سازمانهای دولتی و غیر دولتی، دانشگاهها و سازمانهای مردمنهاد برقرار میشود برای پیشگیری از بروز برخی سرطانهای قابل پیشگیری اقدام میشود.
فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان افزود: سرطان چیزی نیست جز یک رشد بیش از حد و بی معنا از یک قسمت زنده بدن؛ ولی هنگامی که یک قسمت از بدن بدون این که نیازی باشد رشد بیش از حد انجام می دهند و در وظیفه سایر اعضای بدن اختلال به وجود میآورند این توده یک توده سرطانی است، مانند سرطانهای سقف دهان، کلیه است.
درمان ۴۰ درصدی سرطان
وی ادامه داد: تا سال۲۰۲۰ میلادی چیزی حدود ۲۴ میلیون نفر مبتلا به سرطان میشوند که از این تعداد نزدیک به ۱۵ میلیون آنان خواهند مرد؛ پس بنابراین احتمال فوت سرطان تقریبا ۶۰ درصد است و توقع است که ۴۰ درصد بقیه با علم جدید درمان شوند.
عصفوری با بیان اینکه مداوای سرطان یک کار گروهی است، اضافه کرد: همانطور که در لوگوی المپیک مشاهده میکنید که ۵ حلقه است که هر حلقه یک رنگ خاص دارد و در پرچم کشورهای دنیا یکی از این رنگها را میتوان دید و باید کار جمعی انجام شود، در درمان بیماری سرطان هم کار باید جمعی انجام شود که این کار با محوریت یک تخصص خاص است که به آن مدیکال آنکولوژی یا طبیب سرطان میگویند.
وی بیان کرد: طبیب سرطان در مرکزیت مداوای بیماران است و از کمک جراح سرطان در برخی سرطانها و متخصص پرتودرمانی حسب نیاز استفاده میکند. بدیهی است در پیشگیری از سرطان تعداد این حلقهها خیلی بیشتر است و ممکن است سازمانهایی را درگیر کند که شاید هیچ ارتباطی ظاهرا به امر پزشکی ندارند؛ مثل شهرداری، اداره ارشاد، صدا وسیما و . . . که آنها نیز باید به سهم خودشان درگیر این موضوع باشند.
تشریح شکلگیری بخش سرطان در بوشهر
فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان خاطرنشان کرد: تا سال ۱۳۸۶ استان بوشهر هیچگونه سرویس سرطانشناسی نداشت و متاسفانه بیماران ناچار بودند در یک پیگیری کاملا بینظم به سایر استانها مراجعه کنند اما در سال۸۶ با حضور دکتر روانبد سرویس خون شناسی استان در بیمارستان نیروی هوایی در یک بخش اجارهای با امکانات بسیار کم شروع به کار کرد. سال ۹۰ که من نیز به آن اضافه شدم و در سال ۹۳ تعداد ۱۰ تخت و ۳ تخت ایزوله دارد و امسال هم دکتر رکابپور به جمع ما پیوست. در سال ۹۳ یک پزشک برای ۹۱۴ هزار نفر برای جمعیت استان بود.
وی اضافه کرد: در استان بوشهر سرطان خون بیشترین آمار را دارد و سرطان روده و گوارش یکی از شایعترین سرطانها معرفی شده که شامل سرطان معده و همچنین سرطان دستگاه ادراری تناسلی از خانمها روی آقایان که منظور عمدتا همان سرطان مثانه است. تعدادی هم از سرطانهای متفرقه مثل استخوان و دهان و پوست هستند که خیلی چشمگیر نیستند.
عصفوری بیان کرد: دو سرطانی که در اینجا بر آن تاکید شده، سرطان لوله گوارش است که عمدتا سرطان روده بزرگ است که ما اگر دست به دست هم بدهیم میتوانیم از این دو سرطان پیشگیری کنیم. در سراسر نقاط کشور و استان همین است و همان طوری که گفتیم حدود ۴۰ درصد قابل پیشگیری است. اگر به تقریب ۲۰۰ نفر مبتلا به سرطان پستان داشته باشیم تقریبا ۸۰ نفر آن را میتوان پیشگیری کرد و با استفاده از روشهای پیشگیری مثل ماموگرافی از سنین خاص به بالا و با تشخیص زودهنگام بیماری، به جای ۱۹۸ نفر ۴۰ نفر میتوانستند پیشگیری شوند.
نقش ورزش در مقابله با سرطان
وی با بیان اینکه اگر کسی سرطان بگیرد و خوب شود آیا میتوانیم کاری کنیم که این سرطان برنگردد، گفت: مثلا اگر بعد از سرطان روده بزرگ ورزش کنیم تا ۴۵ درصد از احتمال بازگشت آن کم میشود و اگر ورزشهای منظم انجام دهند این احتمال کمتر می شود و بدون این که شما هیچ هزینهای بکنید ورزش انجام دهید و اگر بانوانی که گرفتار سرطان شوند با ورزش خطر بازگشت سرطان آنها تا ۳۵ درصد کاهش مییابد.
عصفوری با بیان این سوال که آیا همه سرطانها قابل پیشگیری است، ادامه داد: با علم حال حاضر همه سرطانها قابل پیشگیری نیست. بعضی سرطانها قابل پیشگیری است مانند سرطان پستان و روده بزرگ.
وی با بیان این سوال که چرا تعداد مبتلایان آن زیاد است؟ افزود: میتوان گفت چون الگوهای زندگی ما درست نیست؛ نوع زندگی در شهرهای آلوده، خوردن غذاهایی که سبزیجات و یا میوهها در خاکهایی که آلودگی صنعتی یا رادیواکتیو دارند.
نقش چاقی و سیگار در سرطان
فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان با اشاره به اینکه طول عمر انسان احتمالا حدود ۸۰ سال است، گفت: طبق فیزیولوژی اگر انسانی زیر ۸۰ سال بمیرد، احتمالا مقصر نه خداست و نه طبیعت، بلکه مقصر خودش است. این نشان دهنده این است که ۴۰ درصد سرطانها با علم فعلی قابل پیشگیری است و ۲۰ درصد آنها به خاطر استعمال دخانیات است. البته عوامل دیگری هم هستند مثل سوختگی، عوامل عفونی، ارث، نوع تغذیه یا مصرف برخی داروها.
وی اظهار داشت: یک نفر ممکن است خودش سیگار نکشد ولی همسر او سیگاری باشد، ممکن است به خاطر دود سیگار همسرش تا ۲۵ درصد خانم این فرد مبتلا به سرطان شود. چاقی نیز موجب سرطانهای خاص مانند پروستات می شود. عامل دیگر مشروبات الکلی است؛ خود مشروبات الکلی باعث هفت سرطان مانند پانکراس، روده بزرگ، پستان، دهان و کبد میشود.
تغذیه نامناسب و بیتحرکی عامل سرطان
عصفوری تصریح کرد: عامل دیگر غذاهای فرآوری شده مثل فست فودها است؛ دیگر عامل بی تحرکی است. اشعه آفتاب برای بدن بسیار مفید است به خصوص برای تولید ویتامین D؛ البته به صورت متعادل و در جایی مثل بوشهر قبل از ساعت ۱۰صبح و۴ بعد از ظهر به بعد.
وی اضافه کرد: بعضی عفونتها به ایجاد سرطان کمک میکنند مثل هپاتیت، پیشگیری از سرطان به کمک واکسیناسیون عوامل عفونتزا انجام میشود؛ عامل دیگر رفتارهای اخلاقی قابل قبول است که مثلا سراغ تریاک نرویم.
فوق تخصص بیماریهای خون و سرطان گفت: برای پیشگیری از سرطان هنگامی که سرطان زود تشخیص داده شود امید به شفای بیمار برای همیشه بسیار زیاد است و در سرطان روده بزرگ با آندوسکوپی روده بزرگ و سرطان پستان با انجام به موقع ماموگرافی صورت میگیرد.
انتهای پیام/ ث