به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛ گمرک
پل ارتباطی میان سیاستهای مالی و بازرگانی و مهمترین سازمان اثرگذار در
روند تجارت بین المللی از اهمیت و حساسیت ویژه ای برخوردار است به همین
منظور اجرای این سیاستها مستلزم گمرکی کارآمد و مؤثر است.
گمرک در ایران به عنوان یکی از با سابقه ترین سازمانهای دولتی و همچنین مرزبان اقتصادی کشور، نقش مهمی در اجرای سیاست ها و خط مشی های اقتصادی ـ بازرگانی کشور دارد، بنابراین باید به توسعه و زمینه سازی رشد آنها توجه ویژه ای شود.
نقش مهم گمرکات در توسعه
حسن حیدرخانی تحلیلگر مسایل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛با بیان اینکه گمرک ها در تبدیل قابلیت ها و زیر ساخت های اقتصادی و بازرگانی آذربایجان غربی به فرصت های توسعه نقش مهمی دارند، اظهار کرد: گمرک ها در گذشته فقط برای واردات کاربرد داشته اما در طول برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور برنامه های ویژه ای در زمینه رونق این مکان ها و تجهیز آنها به ابزار پیشرفته شده است.
حسن حیدرخانی ادامه داد: وجود 9 گمرک که در نوار مرزی شمال و غرب آذربایجان غربی هستند در کنار فعالیت بازارچه های مرزی افق های روشنی را در زمینه صادرات و توسعه روابط اقتصادی بین المللی ایجاد کرده که با اجرای سیاست و برنامه های مربوط به تقویت صادرات کالاهای غیر نفتی در سالهای گذشته شاهدیم ارزش کل صادرات از مبادی مرزی استان همواره سیر صعودی داشته است.
وی با بیان اینکه عمده کالاهای صادراتی استان شامل کنسانتره، آبمیوه، محصولات غذایی، سیب، انگور و کشمش است، گفت: این اقلام نیمی از ارزش کل صادرات استان را به خود اختصاص داده اند.
صادارات 264میلیون دلاری
ناظر گمرکات آذربایجان غربی نیز با اشاره به آمار 264 میلیون دلاری صادرات از گمرکات استان در 7 ماهه سال 95، تشریح کرد: در این مدت، ارزش وزنی صادرات بالغ بر یکمیلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، به لحاظ وزنی 9 درصد رشد اما ازنظر ارزش، 11 درصد کاهش داشته است.
پرویز تقوی ادامه داد:همچنین ارزش واردات از گمرک های استان به میزان 317 هزار تن و به ارزش 540 میلیون دلار بوده که به لحاظ ارزش، 37 درصد نسبت به مدت مشابه سال 94، افزایشیافته است.
تشریح مشکلات گمرکات
وی با تشریح مسائل و مشکلات گمرکات و بازارچههای مرزی استان و تشکیل صفهای طولانی در برخی از گمرکات، اظهار کرد: عمده مشکلاتی که ما در گمرک ها با انها درگیر هستیم در زمینه نحوه پرداخت وجوه حقوق ورودی، مشکلات ناشی از اخذ شناسه به دلیل تعیین سقف 500 میلیون ریال برای دستگاههای POS تعبیهشده در گمرکات استان، نبود شعبه بانکی و دستگاه خودپرداز در گمرک رازی، فقدان راهاندازی دستگاه X_RAY در مبادی ورودی گمرکات را اهم مسائل و مشکلات گمرکات استان است.
ناظر گمرکات استان با خواستار شدن انجام مساعدتهای لازم بوسیله هر یک از دستگاههای مربوطه برای حل این محدودیتها، گفت: طی جلسه ای که چندی پیش در این زمینه تشکیل شده بود سازمان ذی ربط، راهکارهای پیشنهادی خود را در رابطه با مسائل مطروحه ارائه کردند و مقرر شد مسائل و مشکلات حوزه گمرکات به همراه راهکارهای پیشنهادشده، بهصورت متقن و به همراه مستندات قانونی، جهت پیگیری و اقدامات بعدی، بوسیله گمرکات استان تهیه و جهت طرح در جلسه بعدی، به دبیرخانه شورا جهت پیگیری، ارسالشود.
تغییر با شتاب جهانی
تقوی با اشاره به روند رو به شتاب جهانی شدن و تحولات اخیر در سطح ملی و بین المللی در زمینه مناسبات تجاری، توضیح داد: تمام این موارد لزوم حرکت به سمت گمرک الکترونیک بیش از پیش کرده است تا همگام با حرکت شتابان و روبه رشد اقتصادی و ارتباطات جهانی، متناسب با برنامه های توسعه و همچنین سند چشم انداز بیست ساله کشور در راستای تأمین رضایتمندی گام برداریم.