به گزارش
گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از رویترز؛ "جان کربی"، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در واکنش به انتشار گزارشهایی مبنی بر موافقت پنج بعلاوه یک با صادرات اورانیوم طبیعی به ایران اظهار داشت: هرگونه اورانیوم طبیعی که وارد ایران شود، براساس شروط توافقنامه (برجام) به مدت 25 سال، همچنان مشمول راستی آزمایی پیشرفته و تدابیر شفاف سازی برجام می شود.
جان کربی در ادامه نشست خبری خود به پرسشی درباره توافقنامه هسته ای ایران پاسخ داد.
خبرنگار گفت: شما احتمالا گزارش همکارم را در وین درباره "کمیته تهیه و خرید" در پنج بعلاوه یک و موافقت آن با انتقال 116 تن اورانیوم طبیعی به ایران، مشاهده کردید.
افراد به این خبر نگاه می کنند و از خود می پرسند که چرا با اینگونه محموله ها موافقت می شود؟ آیا می دانید که این محموله برای چیست و چرا تصویب شد؟
جان کربی در پاسخ گفت: فکر می کنم شما بدانید که من نمی توانم درباره پیشنهادهای خاصی صحبت کنم که به محرمانگی کارگروه "تهیه و خرید" مربوط می شود. در اینجا محدودیت وجود دارد؛ اما با این وجود و به صورت کلی تر، برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) به ایران اجازه می دهد اورانیوم طبیعی را وارد کند. چنین معاملاتی در طول روند کار برای دستیابی به توافق، همیشه پیش بینی شدند. اورانیوم طبیعی یک کالای مورد داد و ستد بین المللی است. این ماده به شکل طبیعیاش، قابل استفاده در ساخت سلاح هسته ای نیست. ایران می تواند از هرگونه اورانیومی که بدست می آورد براساس دیگر محدودیت های برجام استفاده کند. پس همه محدودیت های برجام پابرجا هستند.
برای مثال شما می دانید که آنها نمی توانند بیش از 300 کیلوگرم از مواد غنی شده داشته باشند و نیز این کشور نمی تواند این مواد را بیش از 3.6 یا 3.7 درصد غنی کند. پس بار دیگر می گویم که اورانیوم طبیعی در شکل طبیعی اش قابل استفاده(در سلاح هسته ای ) نیست.
جان کربی افزود: هرگونه اورارنیوم طبیعی که به ایران منتقل شود، براساس شروط این توافقنامه در مدت بیست و پنج سال، همچنان مشمول راستی آزمایی پیشرفته و تدابیر شفاف سازی برجام می شود.
خبرنگار گفت: اگر این (اورانیوم ) قابل استفاده نیست. چرا آنها باید این ماده را بخواهند؟
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پاسخ داد: آنها مجاز هستند که اورانیوم طبیعی را وارد کنند. من نمی توانم این گزارش ها را که شما اشاره کردید تائید کنم. هیچ منع و ممنوعیتی در زمینه بکاربردن اورانیوم وجود ندارد. آنها همچنان به همه محدودیت های توافقنامه ایران پایبند هستند. این مسئله تغییر نمی کند. ما همچنان قویترین رژیم بازرسی را درحال اجرا داریم. من بدون اینکه این تهیه و خرید را تائید کنم، شما را به مقامات ایران ارجاع می دهم که بگویند چه انگیزه ای ممکن است داشته باشند تا این اورانیوم طبیعی را به کشورشان ببرند؟ اگر کشوری می خواهد برنامه غیرنظامی تولید برق داشته باشد، باید دید که شاید به محصولی این چنینی نیاز وجود داشته باشد. من نمی توانم به طور خاص در این باره صحبت کنم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: سامانه بازرسی قوی وجود دارد تا مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود.
در توافقنامه گفته شده است که ایران هرگز به توانایی تسلیحات هسته ای دست نخواهد یافت. من قصد ندارم دست به گمانه زنی کنم که بیست و پنج سال دیگر چه خواهد شد؟ فکر هم نمی کنم که چنین کاری مفید باشد.
خبرنگار گفت: شاید ازمنظر شما کار مفیدی نباشد اما اگر به این موضوع از دید دیگر کشورهای منطقه مثل کشورهای عرب خلیج فارس، نگاه کنید!
جان کربی گفت: هیچ ممنوعیتی برای وارد کردن این مواد به شکل طبیعی وجود ندارد. این ماده قابل استفاده در تسلیحات نیست. سامانه بازرسی بسیار قوی برای مدت زمان طولانی پابرجا است. ایران براساس توافقنامه گفت که آنها هرگز دنبال توانایی تسلیحات هسته ا ی نمی روند.
جان کربی گفت: اطمینان داریم که توافقنامه باعث می شود منطقه امن تر شود، همپیمانان و شرکای ما امن تر شوند. توافقنامه مانع از دستیای ایران به توانایی تسلیحات هسته ای می شود.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: نمی توانم گزارش های رسانه ای درباره موضوع انتقال اورانیوم طبیعی را تائید کنم.
انتهای پیام/