در ابتدای مراسم شیزری مدیر کل توسعه و ترویج گفت: صنایع دستی و هنرهای سنتی بارزترین تجلی و تبلور محسوس اندیشه و زیباییشناسی ایرانی و اسلامی است که در طول سدههای متوالی شکل گرفته. این هنر کهن و سنتی از طریق آموزش استاد و شاگردی انتقال یافته و همچنین از طریق آداب معنوی به ثبت رسیده است.
شیزری مدیر کل توسعه و ترویج صنایع دستی عنوان کرد: تولید و مصرف هنرهای سنتی میتواند به عنوان عامل موثر در خودکفایی اقتصادی مطرح باشد. امروزه حدود دو میلیون نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این حوزه شاغل هستند.
در ادامه بهمن نامور مطلق رئیس صنایع دستی و هنرهای سنتی عنوان کرد: هنر همراه خود نور، امید و زایش میآورد. زیبایی جهان بدون هنرمندان معنا ندارد و نیاز به هنرمند داریم که دائم ما را از نو روشن کند. هنرمند با خلق هنر نه تنها اثر خود را خلق میکند بلکه قبل از آن خود را در اثر متبلور میکند.
هنرمند صنایع دستی با دیگر هنرمندان متفاوت است؛ چرا که با دست خود هنر را به وجود میآورد. غربیها انسان را با ذهن تعریف میکنند و این مسئله باعث شد بیشتر آنها افسرده شوند. این را باید بدانیم که هنرمندان با دستان خود هنر را خلق میکنند و هنرمندان باید به دست خود افتخار کنند و ما هم از دست آنها تجلیل کنیم. اگر این هنرمندان نباشند، ما هم از بین میرویم. حق هنرمندان صنایع دستی بیشتر از آن است و امیدوارم روزی حرفهای هنرمندان به گوش تصمیم گیرندگان برسد.
نامور مطلق عنوان کرد: هنرمندان جایگاه اجتماعی گذشته خود را میخواهند تا مسیر خود را ادامه دهند. آنها از ما درخواست بیمه میکنند. همچنین هنرمندان برای نگهداشتن آثار خود و محفوظ ماندن آنها درخواست یک موضع داشته اند. امیدوارم چنین اتفاقهایی را شاهد باشیم.
شریفزاده رئیس موزه فرش هم در این مراسم گفت: خوشحالم سنت تقدیر از هنرمندان و پیشکسوتان پا برجاست. امیدوارم این مراسمها ادامه پیدا کند. عنوان همای هنر را برای این مراسم گذاشتهاند. هما نام پرندهای است که به روی هر فردی بنشیند، آن فرد حاکم انتخاب خواهد شد و این پرنده حاکمیت هنر را در رشتههای مختلف تعیین میکند.
وی ادامه داد: هنرمندان در رشتههای صنایع
دستی عاشقانه کار میکنند و با وجود خودشان به هنر جان میدهند اما چندان مورد
تقدیر و توجه قرار نمیگیرند. شرایط کاری هنرمندان صنایع دستی پراکنده و گسترده است.
آنها در نقاط دور دست مشغول به کار هستند و جمع و اجتماع را نمیتوانند برای احقاق
حق خود فراهم کنند. متاسفانه حق بسیاری از هنرمندان ما از بین میرود.
دکتر ایرانی خوشخو رئیس دانشگاه علم و فرهنگ عنوان کرد: بیش از 30 سال است که در عرصه فرهنگ و هنر توفیق حضور دارم. یکی از دغدغههای من بحث هنرهای سنتی است. ما متاسفانه در این 30 سال توجه لازم بر حفظ میراث فرهنگی نداشتهایم. به دلیل مسائل اقتصادی این نگاه از هنرهای سنتی برداشته شده است.
وی عنوان کرد: یکی از مهم ترین کارها تقویت و کمک به تشکلهای صنایع دستی است. در طی سالهای اخیر فعالیتهای خوبی صورت گرفته است و این برنامهها نیاز مداومت دارد اما مسائل و مشکلات مالی کار را سخت کرده است. رسیدن به شرایط نیاز به حمایت بیشتر دارد. مهمترین مسئله تجلیل از پیشکسوتان است؛ چراکه چراغ راه جوانان در آینده هستند.
وی ادامه داد: در این سالها نگاه عمیق در حوزه صنایع دستی نداشتیم. ما میتوانیم با صنایع دستی کشور خود را به دنیا معرفی کنیم. شناسنامه ما همین هنرهای سنتی است که در تاریخ وجود دارد اما توجه خاصی به این هنر نمیشود.
وی به افتتاح دانشگاه استاد محمود فرشچیان همزمان با دهه فجر اشاره و بیان کرد: ما با پیگیریهای این استاد بزرگ نگارگری، طرحی را در کمیسیون هنر معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رساندهایم. این طرح در قالب دانشگاه استاد فرشچیان و با همان نظام استاد ـ شاگردی به اجرا درمیآید و امیدواریم که این دانشگاه همزمان با دهه فجر افتتاح شود و به نشر و حفظ هنرهای سنتی با همان قالب اصیل کمک کند.
در بخش پایانی مراسم از مهری ملک ایرندگانی در رشته
سوزندوزی و حصیربافی از استان سیستان و بلوچستان، فائقه عسگری در رشته
رودوزی سنتی از استان
هرمزگان، اصغر کاشی تراش اصفهانی در رشته کاشی تراشی از استان البرز،
عبدالحمید نعمتیان
در رشته نازک کاری و چوب از استان کردستان، عبدالعظیم قاسمپور در رشته
ماشته بافی از استان
لرستان، محمدباقر ضرابیان در رشته حلبی سازی از استان همدان، غلام آق در
رشته زیورآلات سنتی
از استان گلستان، محسن دلجو در رشته آیینه کاری از استان تهران، علی مراد
فضل الهی در رشته رنگرزی سنتی از چهارمحال و بختیاری، رجبعلی سرشار در رشته
سنگ تراشی از استان خراسان رضوی،
جواد سقایی در رشته شعر بافی از استان اصفهان و روح الله صفدری در رشته
چاقو سازی از استان زنجان
تقدیر شد.
انتهای پیام/