به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین در مطلبی نوشت: "دونالد ترامپ،" رئیس جمهور منتخب آمریکا، مارس 2016 (اسفند 94) در سخنرانی کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل (آیپک) با قاطعیت اعلام کرد اولویت نخست وی در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، برهم زدن توافق هستهای ایران خواهد بود. وی همچنین تاکید کرد درصورتیکه به کاخ سفید راه یابد از اسرائیل به عنوان دوست و متحد قدیمی آمریکا حمایت کامل خواهد کرد.
گاردین در ادامه نوشت: اما برهم زدن توافق هستهای ایران چندان هم کار آسانی نخواهد بود. به غیر از ایران و آمریکا، چهار کشور دیگر –انگلیس، فرانسه، چین و روسیه- نیز آن را امضا کردهاند و تمام آنها بر این موضوع اتفاق نظر دارند که توافق صورت گرفته با ایران بسیار مهم و ارزشمند بوده است. حتی به نظر میرسد عربستان سعودی نیز به جمع حامیان توافق هستهای پیوسته و معتقد است وجود این توافق بهتر از فقدان آن است.
اگر دونالد ترامپ اقدامی در جهت لغو توافق هستهای بردارد و جمهوریخواهان افراطی تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کنند، طبیعی است تهران نیز از پایبندی به آن سرباز میزند و سیاستهای پیشین خود را در زمینه فعالیتهای هستهای از سر میگیرد. ایران میتواند بار دیگر به غنیسازی اورانیوم روی آورد که برای ساخت سلاح هستهای کاربرد دارد. این موضوع نه تنها برای اسرائیل؛ بلکه برای هر کس دیگری نیز هشدار دهنده خواهد بود و مهمتر آنکه چهره ترامپ را مخدوش میکند و به اولین اقدام اشتباه او در دوران ریاست جمهوری تبدیل میشود.
گاردین در ادامه به تغییر اظهار نظر ترامپ درباره توافق هستهای ایران اشاره کرد و نوشت: ترامپ در سخنرانی میان اعضای آیپک گفت این توافق را به طور کامل لغو میکند و آمریکا هیچ امتیازی به ایران نخواهد داد؛ اما چند ماه بعد وی اظهار داشت توافق را به گونهای تنظیم میکند که ایران را از هر فعالیت هستهای دور نگه دارد.
چشمانداز آینده توافق هستهای ایران در دوران ریاست جمهوری ترامپ بسیار بدتر از زمانی است که کلینتون برای این پست انتخاب میشد. اما این بدان معنی نیست که راهها به سوی حفظ توافق کاملا بسته شده است. ترامپ در تبلیغات انتخاباتی گفته بود با روسیه برای نابود کردن گروه تروریستی داعش همکاری خواهد کرد، این موضوع میتواند بر روی چگونگی روابط با ایران نیز تاثیر بگذارد. ترامپ در سخنرانی آیپک و چندین سخنرانی دیگر، خود را چهرهای دارای توانایی انجام توافقهای حساس جلوه داد و بارها تاکید کرد همواره مصلحت آمریکا را در اولویت نخست قرار میدهد. آیا این سخنان به معنای تنظیم توافق جدیدی با ایران است؟ ترامپ برای ساختن آمریکایی قدرتمند- به ظن خودش- نیازمند برقراری دیپلماسی با جهان است. احتمال انتخاب "جان بولتون" به عنوان وزیر امور خارجه ترامپ که بارها از بمباران ایران سخن گفته بود، مغایر با سیاست تعامل آمریکا خواهد بود.
گاردین در پایان نوشت: انتخاب وزیر امور خارجه در دولت ترامپ بسیار حائز اهمیت است و میتواند در چگونگی رفتار وی با توافق هستهای ایران تاثیرگذار باشد.
انتهای پیام/