به گزارش خبرنگار
دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ام۶۱ والکان نوعی مسلسل یا توپ اتوماتیک هیدرولیک یا گازی شش لول است که با نیروی الکتریسیته شلیک میکند و با هوا خنک میشود. این مسلسل از نوع گاتلینگ است و گلولههای ۲۰ میلیمتری را با سرعت خیلی بالا شلیک میکند. این توپ امروزه در دستان رزمندگان یمنی است که با کمک گرفتن از آن در مقابل متجاوزان سعودی ایستادگی میکنند.
ام۶۱ والکان در شرکت آمریکایی جنرال الکتریک تولید شده و از سال ۱۹۵۹ به خدمت ارتش آمریکا در آمد. والکان حدود پنجاه سال است که مسلسل اصلی هواپیماهای جنگی آمریکایی محسوب میشود و اکثر هواپیماهای نظامی این کشور از این سلاح استفاده میکنند. با ادغام جنرال الکتریک در شرکت جنرال داینامیکس امتیاز تولید این مسلسل در حال حاضر در اختیار جنرال داینامیکس است.
در مدلهای سوپرکبرا (ارتش جهوری اسلامی ایران) و سیکبرا (مخصوص نیروی دریایی آمریکا) هلیکوپتر کبرا نوع سهلول والکان با نواخت تیر پایینتر به منظور کاهش لگد سلاح بر روی یک برجک گردان در جلوی دماغه هلیکوپتر نصب شدهاست. ام۶۱ والکان همچنین به عنوان توپ ضد هوایی نیز در سیستمهای ضد هوایی ام۱۶۷ ایویدیاس و ام۱۶۳ ویایدیاس به کار فته است.
بعد از پایان جنگ جهانی دوم، آمریکا دست به طراحی و ساخت توپهای نوین هوایی زد. ساخت جتهای چابکتر به این چم بود که مورد هدف قرار دادن اهداف بدون شلیک سنگین آتش کار دشواری است. از نقشههایی که از مسلسل ماوزر آلمانی بدست آمده بود آنها به کارایی توپهای چرخان پی بردند؛ ولی آمریکاییها چیزی بهتر و کاراتر میخواستند که شامل اندازه بالای آتش و دقت بود. در پاسخ به این درخواست ارتش ،شرکت جنرال الکتریک پروژه قدیمی توپ چند لول گتلینگ را تولید کرد.
طرح نخستین توپ کتلینگ شکست خورده بود ولی با وارد شدن پیشرانهای پر قدرت توربو جت که نیروی الکتریکی زیادی تولید میکردند این چالش برطرف شد.
اما هنوز نرخ آتش این توپ 6 لول از توپ تک لول کمتر بود. ارتش در سال 1946 قرار داد توپ 6لول با توانایی شلیک 7200 گلوله در دقیقه را با شرکت جنرال الکتریک درپروژه ولکان بست. در آن زمان کارشناسان اروپایی سرگرم کار آزمون پروژه توپهای 30 میلیمتری بودند.
ولکان یک توپ 20mm و 6 لول است که با هر چرخش 6 تیر شلیک میکند. از تواناییهای توپهای چند لول میتوان به برد بلند و نرخ بالای شلیک و همینطور پایداری زیاد در شلیک و داغ شدن اشاره کرد، به طوریکه هر بار قفل شدن توپ پس از شلیک 10000 تیر پی در پی رخ میدهد که ولکان را به عنوان یکی از بهترترین توپهای جهان شناسانده است.
پیروزی ولکان دلیلی شد تا از آن در طراحی سایر توپها نیز استفاده شود. بیشترین انواع هوایی ولکان بصورت هیدرولیکی-الکتریکی هستند. روتور توپ و همینطور خوراک دهنده مهمات با یک پیشران هیدرولیکی دور یکسری از شفتها چرخانده میشوند. گلوله با یک سامانه الکتریکی شلیک میشود و هر لول پس از شلیک جای خود را به لول دیگر میدهد.
مدل گازی این توپ که M-130 نام دارد انرژی خود را از گاز خروجی از سه لول از شش لول توپ میگیرد ونیاز به انرژی ندارد.
وزن این نوع توپ حدود 4.5kg بیشتراز مدل الکتریکی آن است. گلولههای توپ ولکان باید بصورت قطار فشنگ در جعبه مهمات قرار داده شوند. توپ ولکان میتواند پوکه گلولهها را هم به بیرون پرت کند و هم در درون جعبه نگه دارد که دراین صورت امکان برخورد پوکهها به بدنه و ورودی هوای پیشران و خسارت به جنگنده از بین میرود. نخستین جنگندهای که از ولکان استفاده کرد F-104بود. نمونه سبکتر شده ولکان برای سوار روی F-22 رپتور ساخته شده است.
تا دهه 1980 توپهای ولکان از گلولههای 100 گرمی سری M-55 بهره میبرد و دارای شتاب 1030m/s بودند. این گلولهها از گونه ضدزره و انفجاری قوی هستند. در سال 1988 گونه نوینی از این گلولهها با نام PGU-28 ساخنه شدند که هماکنون گلولههای استاندارد نیروهای هوایی و دریایی آمریکا هستند.
این توپ در آغاز بر روی F-104 و سپس F-105 نصب شد و بعداز آن بر رویA-7D نصب شد که جایگزین توپهای استاندارد 2تایی نیروی دریایی شود، سپس بر روی جنگندههای بعدی مثل F-4E نصب شد در نمونههای قبلی فانتوم این توپ وجود نداشت و به توانایی موشکهای هوا به هوا اتکا شده بود که نتایج خوبی در بر نداشت. از این رو این توپ به صورت خارجی روی ورژنهای قدیمیتر نصب شد، ولی کارایی نمونه داخلی را نداشت. ولکان بر رویF-106, F-14,F-15, F-16,F-18, F-22,B-52 استراتوفورترس میتسوبیشی F-1 پروژه ایتالیایی-برزیلی AMX و AC-130 نصب شد و همینطور در توپ دریایی فالانکس نیز ازاین توپ بهره برداری شده است.
انتهای پیام/