قاسمی در نشست خبری مطرح کرد؛

مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا دسامبر برگزار می‌شود/ سفر روحانی به ارمنستان/ احضار سفیر ترکیه به وزارت خارجه/عربستان به تراژدی یمن پایان دهد

مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در ماه دسامبر برگزار می‌شودسخنگوی وزارت امور خارجه، پیش از ظهر امروز، در نشست خبری، پاسخگوی سوالات مختلف خبرنگاران بود.

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نشست خبری «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، پیش از ظهر امروز(3 آبان ماه 95) با حضور اصحاب رسانه در محل وزارت امور خارجه برگزار شد. 

*** مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا دسامبر برگزار می‌شود
وی در پاسخ به سوالی پیرامون حضور ایران در مذاکرات جامع با اتحادیه اروپا که قرار است در بروکسل برگزار شود، اظهار داشت: نشست جامع مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اروپا در ماه دسامبر سال جاری و در سطح معاونان وزاری خارجه کشورهای حاضر و در بروکسل پایتخت بلژیک، برگزار خواهد شد. 

قاسمی با اشاره به اینکه روابط ما با اروپا مهم و دیرینه بوده و گفتگو با این اتحادیه از گذشته وجود داشته و در آینده نیز ادامه خواهد یافت، گفت: با توجه به ظرفیت‌های ایران در منطقه، مسائلی مانند توسعه سرمایه‌گذاری و ایرانیان مقیم نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. 

*** حقوق بشر؛ یکی از مباحث مورد بررسی در نشست مشترک ایران و اتحادیه اروپا

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه نشست مذکور الزاماً پیرامون حقوق بشر نیست و مسائل زیادی مطرح خواهد شد، تصریح کرد: در این مذاکرات، علاوه بر موضوعات گوناگون، حقوق بشر نیز به دلیل نوع نگرش ما به آن می‌تواند مطرح شود.

*** نگاه ما با اروپایی‌ها در مورد حقوق بشر متفاوت است

وی خاطرنشان کرد: به دلیل آنکه حقوق بشر در نگاه اسلامی ما ویژگی‌های خاصی دارد که شاید برای اروپایی‌ها قابل درک نباشد. دیدگاه ما بر اساس دین اسلام و قانون اساسی است لذا مسئله حقوق بشر می‌تواند از موضوعات اساسی نشست مشترک بین ما و اتحادیه اروپا باشد که ما هم صحبت‌های طرف‌های اروپایی را در خصوص این مسئله خواهیم شنید. 

*** روحانی به ارمنستان سفر می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره برنامه و زمان سفر رئیس جمهور به ارمنستان گفت: روابط ما و کشورهای همسایه شمالی به ویژه جمهوری آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است و تلاش می‌کنیم با توجه به علاقه طرف‌های مقابل بتوانیم این روابط را در همه زمینه‌ها گسترش دهیم.

وی افزود: ارمنستان، جایگاه ویژه‌ای در میان همسایگان ما دارد و در کنار روسیه به عنوان دو کشور مسیحی، دوست و برادر ایران هستند و با ارمنستان و جمهوری آذربایجان، از گذشته روابط خوبی داشته و داریم.

قاسمی گفت: دعوت رسمی مقامات ارمنستان از رییس جمهور کشورمان، مدت‌هاست که انجام شده و این سفر، در دستور کار ماست و امیدواریم این سفر هر چه زودتر در زمان لازم انجام شود تا بتوانیم گام‌های بلندی در گسترش روابط با این کشور برداریم.

وی افزود: می توانیم با ارمنستان در مسائل منطقه ایفای نقش موثری داشته باشیم به ویژه آنکه مشترکات خوب بسیاری داریم البته چنین تماس‌هایی را با جمهوری آذربایجان نیز از گذشته داشته‌ایم. 

*** توضیح پیرامون احضار سفیر ترکیه در ایران به وزارت خارجه

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره احضار سفیر ترکیه به وزارت خارجه و اینکه سفیر ترکیه گفته است وی احضار نشده است، گفت: نمی‌توانیم روی لغات جدل کنیم. تأیید می‌کنیم که سفیر ترکیه هفته گذشته به طور مفصل در وزارت خارجه حاضر بوده و درباره مسایل دوجانبه، سوریه، عراق، حوزه خلیج فارس صحبت و سوالاتی مطرح شد و وی پاسخگو بود و بخشی از مطالبی که اشراف نداشت، به آنکارا منتقل کرد که بعداً پاسخ را به ایران منعکس کند.

قاسمی افزود: در این دیدار نکات عمده‌ای به وی گوشزد شد و مطالبی از وی سوال و مطالبی نیز به وی توضیح داده شد و او نیز توضیحاتی درباره برخی مواضع ترکیه که برای ما تردید و ابهام دربرداشت، برای ما مطرح کرد.

*** ادامه مذاکره با کانادا برای ارتقای روابط/ برخی موضوعات، هنوز محل اختلاف هستند

 وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین تحولات در روابط ایران و کانادا گفت: مذاکرات کارشناسی ادامه دارد و همچنان پیش می‌رود و امیدواریم با حل و فصل برخی مسائل کوچک و باقی‌مانده بین دو کشور، در مرحله نخست بتوانیم برای داشتن دفاتر حفاظت منافع در دو پایتخت تفاهم کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: هنوز برخی موضوعات سیاسی و حقوقی باقی‌مانده که در حال گفت‌وگو درباره آن‌ها هستیم.

*** از انتخابات ریاست‌جمهوری در لبنان استقبال می‌کنیم

قاسمی از تحولات اخیر در لبنان و اقدامات انجام شده برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در این کشور استقبال و آن را اتفاقی میمون توصیف کرد.

*** جیسون رضاییان به عنوان تبعه ایرانی نمی‌تواند علیه ما شکایت کند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جیسون رضاییان و دیگر جاسوسان ایرانی آزاد شده که مدعی شکایت علیه کشومان هستند تبعه ایرانند و نمی توانند در دادگاه های دیگر کشورها علیه ما اعلام جرم کنند. 

قاسمی درباره اقدام جیسون رضاییان در شکایت علیه کشورمان در دادگاه‌های آمریکا و اقدامات وزارت امور خارجه برای جلوگیری از تضییع منافع ملت ایران افزود: کتاب اینگونه روابط میان ایران و آمریکا باز است و شاهنامه به انتها نرسیده است. 

وی تصریح کرد: مسائل متعددی هست که آنان به عنوان ابزارهای مختلف علیه ما استفاده می‌کنند و من نمی‌توانم بگویم داستان تمام شده است و به انتهای قصه رسیده‌ایم. 

قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بدعهدی آمریکایی‌ها در آزادی 20 ایرانی زندانی از زندان‌های امریکا در ازای آزادی جیسون رضاییان گفت: اطلاعات خاصی در این باره ندارم و این موضوع را از شما می‌شنوم. 

وی افزود: فرض من بر این است که اقدامات ما به صورت متقابل است و در صورتی خواسته‌های طرف مقابل را انجام می‌دهیم که خواسته‌های ما را انجام دهند. 

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: عمدتاً اینگونه مسائل مربوط به حوزه قضایی است و من اشرافی بر جزئیات پرونده ندارم پس در این باره از مسئولان قوه قضاییه سوال کنید. 

قاسمی در عین حال تصریح کرد: تصور و قرار ما این نیست که با آمریکایی‌ها به نقطه مشخص و روشنی رسیده‌ایم؛ ما و آنان در موضوع هسته‌ای مذاکراتی داشتیم و به تفاهماتی با این کشور و برخی کشورهای اروپایی رسیدیم که درصددیم تفاهمات را اجرایی کنیم. 

وی افزود: آنچه مرتبط با ما بود، اجرا کردیم اما بدعهدی‌ها و بدقولی‌ها در طرف مقابل به ویژه از جانب آمریکا وجود دارد و ما مصریم که آنان تعهداتشان را انجام دهند و خلاف تعهداتشان عمل نکنند.

قاسمی گفت: درباره پرونده مرتبط با جیسون رضاییان که تحت شرایطی رأی به آزادی او داده شد، از مراجع قضایی سوال کنید که از جزئیات این پرونده اطلاعات بیشتری دارند. 

*** جهان اسلام علیه رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن مشترک به خود بیاید

سخنگوی دستگاه دیپلماسی، با ابراز تأسف از تبدیل شدن مسئله فلسطین به مسئله ثانوی جهان اسلام، از کشورهای اسلامی خواست در مقابله با رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن مشترک، متحد شوند.

قاسمی درباره عکس‌العمل ضعیف کشورهای جهان اسلام به قطعنامه اخیر یونسکو در حمایت از باقیمانده مسجدالاقصی به عنوان میراث اسلامی گفت: در روزهای گذشته، از تصویب این قطعنامه استقبال کردیم.

وی افزود: تصویب این قطعنامه، بار دیگر اثبات کرد که مردم فلسطین با مظلومیت کامل و تضییع حقوقشان در بسیاری مسائل و موضوعات مواجهند.

قاسمی گفت: متأسفانه جهان اسلام از گذشته تاکنون به علل مختلف، نگاه و توجه لازم را به فلسطین به عنوان مسئله مهم جهان اسلام نداشته و این مسئله تا حدی کمرنگ شده است.

وی افزود: این می‌تواند ناشی از منویات رژیم صهیونیستی باشد که با تلاش‌های مذبوحانه سعی کرده است با نفاق و ایجاد تنش در جهان اسلام و جهان عرب، مسئله اشغال قدس شریف و فلسطین را به مسئله ثانوی تبدیل و جهان اسلام تبدیل کند.

قاسمی ابراز امیدواری کرد جهان اسلام با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی دشمن مشترک همه مسلمانان است، به خود بیاید و با اتحاد در مقابل توطئه‌های شوم و ددمنشانه این رژیم بایستد.

*** توضیح درباره ماجرای هدیه ظریف به کری در حین مذاکرات هسته‌ای

قاسمی همچنین درباره انتشار خبرهایی در خصوص هدیه آقای ظریف به جان کری در حین مذاکرات هسته‌ای گفت: تبادل هدایا در عرف دیپلماتیک مرسوم است؛ در حین مذاکرات هسته‌ای در مقاطع حساس و ویژه‌ای قرار داشتیم و مباحث فنی و پیچیده‌ای میان ما و طرف مقابل به ویژه آمریکایی‌ها به وجود می‌آمد و در موضوع خاصی این ادعا مطرح شد که ایران در طراحی‌ها و محاسبات دقیق نبوده است.

وی افزود: این موضوع مبنای گفتگو و رایزنی میان ما و طرف آمریکایی بود؛ به این علت وزیر امور خارجه کشورمان، یکی از کتاب‌های چندگانه استاد فرشچیان را به آقای کری هدیه کرد و به او توضیح داد که هنرمندان ایرانی در تهیه آثار هنری مانند نقاشی و مینیاتور، محاسبات دقیق و ذره‌بینی دارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آقای ظریف با این اقدام، چنین پیامی را به آقای کری منتقل کرد که ایرانیان از دیرباز در تهیه آثار هنری چه محاسبه‌گران دقیقی بوده‌اند و این حرکت به حل و فصل مجادله میان دو طرف کمک کرد.

وی افزود: در پی این اقدام آقای ظریف، طرف مقابل متقاعد شد که محاسبات ما در حوزه هسته‌ای دقیق بوده است.

*** توضیح پیرامون انتشار ایمیل های وزیر امور خارجه توسط روزنامه گاردین

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اقدام گاردین در انتشار برخی ایمیل‌های محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه گفت: در جایگاهی نیستم که خبر گاردین را تأیید یا تکذیب کنم؛ رسانه‌های غربی در مقاطع مختلف مطالبی را منعکس می‌کنند که الزاماً مصداق عینی و واقعی ندارد اما گاهی برداشتی از ذهنیتی است که می‌تواند درست باشد.

*** توضیح پیرامون نتایج نشست لوزان در مورد بحران سوریه و حضور ایران در این نشست

قاسمی با اشاره به رایزنی‌ها قبل از حضور ایران در نشست اخیر لوزان افزود: در اینکه علاقه مند بودیم شرکت‌کنندگان در این نشست با نگاه‌های متفاوت به مسائل سوریه متنوع باشند، تردیدی نیست زیرا جلسه ثمربخش‌تر می‌شد.

وی گفت: رایزنی‌های ما به این نتیجه رسید که در لحظات پایانی، عراق و مصر نیز به ترکیب نخست کشورهای شرکت‌کننده اضافه شدند.

قاسمی افزود: نشست لوزان تصمیم‌گیری خاصی نداشت اما همینکه کشورهای شرکت‌کننده توانستند دور یک میز مواضعشان را مطرح کنند، گام مثبتی بود که می‌تواند موثر باشد؛ گرچه این نشست‌ها معمولاً خیلی نمی‌تواند با سرعت عمل و در کوتاه‌مدت یا میان‌مدت به نتایج ملموسی برسد.

*** گفت‌وگوی کمیسر پناهجویان اتحادیه اروپا با ایران 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ترافیک حضور هیئت‌های اروپایی در تهران گفت: اکنون 4 هیئت اروپایی در تهران حضور دارند و در حال مذاکره هستند.

وی افزود: ما همواره تماس‌هایی با اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی به طور مجزا داشته‌ایم و عمدتاً روابط خوبی با آنان داریم و مشکلات زیادی با آنان نداشته و نداریم؛ مناسبات ما در زمان‌هایی که زمینه فراهم بوده و تا به حال، به خوبی پیش رفته است غیر از سال‌های پیش که به علت تحریم‌ها در وضع خاصی قرار گرفته بودیم.

قاسمی گفت: اکنون پس از لغو تحریم‌ها رایزنی‌های مستمری میان دو طرف بر اساس علایق دوجانبه وجود دارد که ادامه خواهد یافت؛ همچنانکه اکنون چند هیئت اعم از وزیر محیط زیست هلند، وزیر حمل و نقل آلمان، کمیسر پناهجویان اتحادیه اروپا و معاون پارلمانی اتریش در تهران حضور دارند و در حال مذاکره هستند.

وی با اشاره به دستور کار کمیسر پناهجویان اتحادیه اروپا در سفر به تهران افزود: او دیروز سفری به کرمان داشت تا درباره موضوع پناهجویان خارجی در ایران و همکاری‌هایی که دو طرف در این زمینه می‌توانند به هم داشته باشند گفتگو کنیم.

وی افزود: دستور کاری که برای سفر ایشان مطرح است پناهندگانی است که از سال‌ها پیش در داخل ایران اقامت داشتند و می‌توان در این راستا درباره همکاری‌های آتی با اتحادیه اروپا صحبت کنیم و اینکه بتوان آن را به این تعبیر کرد که پناهندگان سوری هم در دستور کار مشخص طرفین بوده، من اطلاع کافی ندارم. تصور می‌کنم می‌توانیم در کلیت موضوع پناهندگان در کل منطقه با اتحادیه اروپا، تبادل نظر و مبادله فکر و اندیشه داشته باشیم.

قاسمی اضافه کرد: با توجه به تجربه موفق ایران در دهه‌های گذشته در میزبانی از پناهندگان افغان، عراقی و اکراد می‌توانیم در دیگر نقاط جهان و به خصوص در مورد برخی کشورهای اسلامی مشورت‌های لازم را به اتحادیه اروپا بدهیم.

قاسمی گفت: سفرهای دیگری نیز در سطوح بالاتر در دستور کار قرار دارد که در زمان لازم از طریق نهاد ریاست جمهوری اطلاع‌رسانی خواهد شد.

* هیچ کشوری حق ندارد بدون مجوز دولت حاکم بر عراق، در این کشور دخالت کند

قاسمی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در قبال آزادسازی موصل توسط نیروهای ارتش عراق و بسیج مردمی و اظهارات اخیر اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه درباره موصل با بیان اینکه نگاه ما درباره حاکمیت و تمامیت ارضی عراق مشخص است و بارها به صورت شفاف اعلام شده، عنوان کرد: موصل بخشی از خاک عراق است که متاسفانه مدت‌ها مورد تاخت و تاز عناصر تکفیری و داعش قرار گرفته و فجایعی در این منطقه رخ داده است.

وی افزود: امیدواریم با مدیریت و جدیتی که در دولت عراق وجود دارد، این اتفاق مثبت یعنی پاکسازی موصل از عناصر داعش صورت پذیرد و این داستان خیلی طولانی نشود و هرچه زودتر عملیاتی که باید به انتها برسد، توسط دولت عراق انجام شود و موصل به جایگاه قبلی خود بازگردد.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما برای تمامی مذاهب، قبایل و قومیت‌ها در عراق احترام قائل هستیم و بحث آن‌ها را از عناصر تروریست و تکفیری‌های افراط‌گرا جدا می‌کنیم.

وی تأکید کرد: امیدواریم آزادسازی موصل در وضعیت مناسب و مطلوبی انجام شود و به حاکمیت بیشتر و تقویت تمامیت ارضی عراق نزدیک شویم. 

قاسمی ادامه داد: این آرزوی ما و همه دلسوزانی است که به ثبات و امنیت منطقه فکر می‌کنند و همه باید از این موضع پیروی کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اضافه کرد: دیگرانی که علاقمند هستند در مبارزه با تروریسم در داخل عراق شرکت کنند، یک راه بیشتر ندارند و آن تفاهم، گفت‌وگو، مفاهمه و رسیدن به یک راهکار مشخص با دولت عراق و با مجوز این دولت است.

وی تصریح کرد: هیچ کشوری در منطقه حق ندارد بدون همکاری و همیاری و مجوز دولت حاکم بر عراق در مسئله عراق حضور یابد و دخالت داشته باشد.

قاسمی حضور بدون مجوز را امری ناپسند و غلط خواند و گفت: اگر مجوزی صورت نگیرد، چنین وضعیتی در همه جهان و منطقه باب و رایج خواهد شد و بدعت بسیار خطرناکی است که می‌تواند گریبانگیر کسانی شود که امروز این موضوع را رعایت نمی‌کنند.

وی به کشورهایی که در گذشته به گفته وی از طریق مرزهایشان کمک کردند که برخی عناصر افراطی وارد بعضی از کشورهای بحرانی شده و از این طریق به تقویت تروریسم کمک کردند نیز اشاره و ضمن انتقاد از آن‌ها عنوان کرد: ما پیش‌بینی می‌کردیم که این مشکل به خودشان برمی‌گردد و آن‌ها را در مخمصه جدی قرار می‌دهد.

قاسمی افزود: امیدواریم بحث موصل در روند جدی و با تلفات کمتر حل و فصل شود و شاهد ثبات بیشتری در عراق باشیم.

*** نقض حاکمیت کشورها به بهانه مبارزه با تروریسم، قابل قبول نیست

وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای اخیر مقامات ترکیه درباره مالکیت موصل و انجام عملیات نظامی در موصل گفت: بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطقه و در سطح جهان بحث بسیار مهمی است. هر دولتی که با تروریسم می‌تواند و باید مبارزه کند قطعاً کار درستی انجام می‌دهد، ولی به هیچ وجه قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریسم و هر گونه جنایت دیگر، ما حاکمیت دولت‌های دیگر را نقض کنیم و بدون مجوز و اجازه دولت مرکزی که منشعب از مردم است، به صورت یکجانبه و یک طرفه ورود کنیم و مرتکب نقض حاکمیت شویم.

قاسمی تصریح کرد: هر گونه مشارکت در این زمینه باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد و هر آنچه دولت مرکزی چه در عراق و چه در هر جای دیگری بپذیرد، باید مورد احترام دولت‌ها و ملت‌ها قرار بگیرد.

*** راهکار از پیش تعیین‌شده‌ای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات درباره سوریه وجود ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره سازوکار مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا درباره سوریه، با اشاره به اظهارات اخیر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص اینکه ایران و عربستان می‌توانند در بحث سوریه نقش‌آفرین باشند، اظهار داشت: نقش‌آفرینی می‌تواند وجوه مختلف مثبت و منفی داشته باشد.

وی افزود: اینکه ایران نقش مثبتی در سوریه ایفا کرده و در کنار مردم و دولت این کشور قرار داشته و از آن‌ها حمایت می‌کند، امری مشخص است. نقش عربستان هم نقش دیگری است که برای منطقه و اتحادیه اروپا چندان پوشیده نیست.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه متأسفانه برخی دولت‌های منطقه نقش منفی در بی‌ثبات کردن سوریه و تقویت تروریسم و افراط در این کشور داشتند، اظهار داشت: راهکار از پیش تعیین‌شده‌ای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات در این خصوص وجود ندارد ولی تماس‌ها با اتحادیه اروپا درباره مسائل دوجانبه، منطقه، سوریه، عراق و دیگر کشورها برقرار است.

*** توضیح پیرامون شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص خبر منتشر شده درباره شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا با بیان اینکه اطلاع دقیقی در این زمینه ندارم گفت: ممکن است گهگاهی در آمد و شد نیروهای امنیتی با عناصر خاص درگیری‌هایی رخ دهد که تصادفاً در نزدیکی سفارت ما رخ داده باشد و من تا این لحظه خبر دقیق و موثقی در این خصوص ندارم.

*** توضیح پیرامون تعیین سفرای ایران در دمشق، مسقط، عمان و برن

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعیین سفرای ایران در دمشق، مسقط و برن عنوان کرد: ما روابط بسیار ویژه‌ای با عمان، سوریه و سوئیس داریم و این کشورها برای ما از اهمیت برخوردارند و تعجیل داریم که سفرای مورد نظر هرچه زودتر کارهایشان به فرجام برسد.

وی فرایند تعیین سفیر را طولانی‌مدت برشمرد و افزود: به دلیل پیچیدگی‌هایی که پیش آمد، نتوانستیم سفرای جایگزین را تعیین کنیم. سفیر ما در سوریه تا لحظه آخر حضور داشت و امیدواریم هرچه زودتر با جدیت وزارت خارجه و ریاست جمهوری این خلاء پر شود.

*** نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه رژیم حقوقی دریای خزر

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه حقوقی دریای خزر که از روز گذشته در تهران در حال برگزاری است، اظهار داشت: ما در ادوار گذشته به موفقیت‌های زیادی در خصوص این کنوانسیون دست یافتیم و توانستیم بسیاری از ابهامات و پیچیدگی‌ها را با رایزنی‌های مشترک کشورهای پنجگانه حل و فصل کنیم و امیدواریم اجلاس کنونی که بعدازظهر امروز خاتمه می‌یابد بتواند برخی از ابهامات باقی مانده را کمتر کند.

*** عربستان هرچه سریع‌تر از یمن خارج شود

قاسمی در ادامه و در پاسخ به سوالی در خصوص بحران یمن، با بیان اینکه پس از تجاوز عربستان به یمن، موضوع یمن بیش از پیش پیچیده شده و گذر زمان آن را پیچیده‌تر کرده است، اظهار داشت: امروز با شرایط غامضی در یمن مواجهیم.

وی با اشاره به استقبال جمهوری اسلامی ایران از برقراری آتش‌بس در یمن عنوان کرد: متاسفانه عربستان آتش‌بس را رعایت نکرد و آتش‌بس شکسته شد و به نظر می‌رسد وضعیت یمن می‌تواند پیچیده‌تر از گذشته شود.

قاسمی تصریح کرد: عربستان هرچه زودتر باید و لازم است که از یمن خارج شود و خروج هرچه سریع‌تر از یمن به نفعش می‌باشد. استمرار این وضعیت عربستان را به چالش‌های بزرگ‌تری در منطقه و جهان خواهد کشاند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که روند کنونی در یمن به هیچ وجه به نفع عربستان نیست، عنوان کرد: اگر عربستان با خردگرایی بیشتری به مسئله نگاه کند باید هرچه سریع تر به این تراژدی غم‌انگیز خاتمه داده و از بمباران مناطق یمن دست بردارد.

قاسمی ادامه داد: اولین تصور و توقعی که از دولت عربستان بود، این بود که آتش‌بس را دقیقاً اجرا کند که متأسفانه شاهد آن نبودیم و ما از آینده یمن و کشتار وحشیانه در آنجا به خصوص با بمباران بیمارستان‌ها، نواحی مسکونی و به ویژه در پی بمباران اخیر مجلس عزاداری که شوکی برای جامعه بشریت بود، نگران هستیم و وضعیت بسیار نگران‌کننده و خطرناک است.

قاسمی گفت: امیدواریم دولت ریاض آتش‌بس را بپذیرد و حملات خود را متوقف کند تا به کمک سازمان ملل و تحت مدیریت این سازمان آتش‌بس جدی و شرایط برای مذاکرات و یافتن راهکارهای سیاسی در منطقه و یمن برقرار شود.

*** تا لغو روادید با روسیه، راه باقی است

قاسمی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد یادداشت سفیر ایران در مسکو که از مذاکرات برای لغو روادید بین ایران و روسیه از سال آینده خبر داده، گفت: اراده دو کشور بر توسعه همکاری‌های همه جانبه و ایجاد تسهیلات کنسولی برای تردد اتباع دو کشور است و در دستور کار مذاکرات دو کشور است و امیدواریم در این مرحله و مسیر گام‌های بیشتری برداشته شود.

وی یادآور شد: برداشت من این است که منظور آقای سفیر این است که اراده دو کشور مبنی بر اینکه خواهان رسیدن به یک نقطه مطلوب در بحث روادید هستند شکل گرفته است. این را می‌توانم شروعی بدانم برای پروسه‌ای که به تسهیلات کنسولی و نهایتاً بعد از آن به لغو روادید منجر می‌شود.

قاسمی افزود: آگاه هستید در حوزه مسائل سیاسی، دیپلماتیک و کنسولی گهگاهی این روندها و مسیرها طولانی و زمانبر خواهد بود. چون مسائل فنی بسیار پیچیده‌ای دارد که هر دو طرف باید درباره تک تک آن‌ها صحبت و تفاهم کرده و آن‌ها را پیش‌بینی کنند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: فکر می‌کنم در کوتاه مدت لغو روادید را نخواهیم داشت، ولی آغاز یک پروسه برای رسیدن به تسهیلات کنسولی بین دو کشور و احتمالاً در بخش‌های مشخص در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به انجام برسد ولی تا رسیدن به لغو روادید، راه باقی است ولی اراده دو کشور بر این تعلق دارد که این اتفاق مبارک و میمون بین ما و روسیه با توجه به تمامی مناسبتمان اتفاق بیفتد.

*** واکنش به بیانیه اخیر شورای امنیت ملی آمریکا

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره بیانیه اخیر شورای امنیت ملی آمریکا که مدعی به کارگیری تسلیحات شیمیایی توسط دولت سوریه شده و از ایران و روسیه خواسته از حمایت از سوریه دست بردارند، گفت: این ادعا یک فرافکنی و ایجاد فضای کاذب برای زمینه‌سازی به منظور دخالت بیشتر برخی از قدرت‌ها و ایجاد بستر مناسب برای تحت فشار قرار دادن ایران و دولت سوریه و سایر گروه‌هایی که با تروریسم مبارزه می‌کنند، است.

وی این ادعا را قولی غلط و بی ربط خواند و افزود: مگر اینکه کسی بتواند با شواهد دقیق و مشخص و توسط ارگان‌های ذیصلاح بی طرف چنین بحثی را اثبات کند، که من چنین تصوری را نمی‌کنم و این را بازی سیاسی جدید می‌دانم که در حوزه سوریه اتفاق می‌افتد.

قاسمی ادامه داد: در سوریه هر زمان دولت سوریه موفق می‌شود به پیروزی‌هایی نائل شود و سرزمین‌های خود را بیشتر آزاد کند و با تروریست‌ها مقابله جدی‌تری داشته باشد و در نقطه قوت قرار گیرد این نوع حرکات و رفتارها و حتی با بکارگیری واژه‌های بسیار زیبا مثل آتش بس و اینگونه مسائل سعی در متوقف کردن روند مبارزه با تروریسم دارند و محدود کردن دولت سوریه.

قاسمی افزود: آنچه که دیگران برای ایران و یا کشور دیگری تجویز می‌کنند، امری نابه‌جا، غلط و بی ربط است و اگر ما حضور مستشاری در سوریه داریم و در آنجا تلاش‌هایی را داشتیم با توجه به درخواست دولت مشروع و قانونی سوریه بوده و دیگران نمی‌توانند در این مورد اظهارنظر کنند و چیزی که دولت سوریه از ما خواسته به نوعی نفی کنند.

وی گفت: ما متقابلا فکر می‌کنیم این حق را داریم و ما باید به آنها بگوییم لطفا سوریه را ترک کنید، لطفا به تروریست‌های سوریه امکانات نظامی تحویل ندهید، لطفا اجازه ندهید تروریست‌های آموزش دیده از اقصی نقاط جهان از کشورهای اروپایی و مغرب زمین به سوریه بیایند و علیه حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه بجنگند و دست به کشتار مردم بیگناه سوریه بزنند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار