به گزارش خبرنگار بورس،بانک وبیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالا در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران گفت: با توجه به رشد ٢١٣ درصدی معاملات طلا در بورس، آینده روشنی برای بورس کالای ایران شاهد خواهیم بود.
وی با بیان اینکه هر دو هفته یکبار عرضه شمش طلا در بورس کالا صورت میگیرد،گفت: این معاملات اکنون به صورت آنلاین انجام میشود که کار خوبی در این حوزه به شمار می آید.
سلطانی در خصوص وضعیت معاملات سکه نیز گفت: در حال حاضر رشد ١٣٦ درصدی در حجم معاملات قرارداد آتی سکه شاهد هستیم.
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: در شش ماهه نخست امسال ۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تأمین مالی انجام شده است که این رقم شامل قراردادهای سلف و نیز سلف موازی است؛ این در شرایطی است که بازار سرمایه توانسته نقش خود را ایفا کند.
وی همچنین معاملات صنعتی و معدنی در شش ماه سال جاری را بالغ بر ۴ میلیون و ۷۸۷ هزار تن با ارزش ۷ میلیارد تومان عنوان کرد.
سلطانی نژاد در خصوص معاملات محصولات پتروشیمی نیز گفت: معاملات محصولات پتروشیمی یک میلیارد و ۷۲۴ هزار تن بوده که از لحاظ مقدار و ارزش نسبت به مدت مشابه رشد خوبی راتجربه کرده و این به علت همکاری بیشتر بورس کالا با پتروشیمیها است و در حوزه فرآوردههای نفتی با وجود کاهش قیمت نفت شاهد کاهش ۲ درصدی در حجم و ۳۳ درصدی در ارزش این فراورده هستیم.
مدیر عامل بورس کالای ایران در خصوص عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا نیز اظهارداشت: محصولاتی چون ذرت دامی و جو دانهای از طریق بورس کالا عرضه میشود و قیمت تضمینی جایگزین خرید تضمینی شده است که از این طریق ۶۵ هزار و ۷۰۰ کشاورز محصولات خود را به انبارهای بورس کالا انتقال دادهاند و در ادامه شاهد تامین مالی و تسویه بدهی با ۵۱ هزار کشاورز از ۶۵ هزار کشاورز از طریق بورس کالا هستیم.
وی به ورود شورای رقابت به پرونده عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا اشاره کرد وگفت: ورود شورای رقابت به این پرونده به خاطر انحصاری بودن محصولات پتروشیمی بوده و تمام مطالبات پتروشیمیها در شورای رقابت پاسخ داده شد.
سلطانینژاد تاکید کرد: از جهت محصولات پتروشیمی بالغ بر ٣٠٠ نوع محصول عرضه میشود و تعداد کمی از محصولات پتروشیمی خارج از بورس کالا خرید و فروش میشود.
مدیرعامل بورس کالا در ادامه، تصریح کرد: تسویه با کشاورزان با مکانیزم خاص انجام میشود یعنی اطلاعات کشاورزان وارد شده و بانک اطلاعات را چک میکنیم و پس از تایید، پول به حساب کشاورزان واریز میشود؛ با این مکانیزمکشاورزان دو سوم پول محصولات خود را دریافت میکنند.
وی حجم فرآوردههای نفتی معامله شده در بورس کالا در شش ماه نخست امسال را بالغ بر ۴ میلیون تن عنوان کرد و گفت: در نیمه اول امسال بالغ بر ۴ میلیون و ۷۸۷ هزار تن محصولات معدنی در بورس کالا معامله شده که ارزشی معادل ۷ هزار میلیارد تومان را در بر میگیرد، این در شرایطی است که در همین مدت، عرضه یک میلیون و ۷۲۴ هزار تن محصول پتروشیمی نیز صورت گرفته که ارزش آن نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد افزایش داشته است، این رقم البته برای بخش کشاورزی یک میلیون و ۳۱۵ هزار تن محصول بوده که از نظر ارزشی رشد ۱۱۳ درصدی داشته است.
به گفته سلطانینژاد، در حوزه معاملات بازار فیزیکی ارزش معاملات از ۱۶۱ هزار و ۷۵۸ میلیارد ریال در نیمه نخست سال گذشته به ۱۶۷ هزار و ۷۲۴ میلیارد ریال در شش ماهه ابتدای امسال رسیده است. در عین حال، حجم کل معاملات بورس کالا با رشد ۳۱ درصدی در مقدار معاملات و ۶۲ درصدی در ارزش مواجه بوده است. ضمن اینکه ارزش معاملات بازار ابزارهای مالی نیز ۱۸۵ هزار میلیارد ریال بوده است. البته باید توجه داشت که بورس کالا ۴۰ درصد ارزش معاملات بازار سرمایه را به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل بورس کالا خاطرنشان کرد: ۶۵ هزار و ۷۰۰ کشاورز، محصول خود را به انبارهای مباشر خرید و مورد توافق بورس تحویل دادهاند که در این میان، بالغ بر ۱ میلیون و ۱۴۴ هزار تن محصول جو دامی تحویل انبارها شده؛ این در شرایطی است که امسال در قالب این سیاست، معاملات در دو قالب گواهی سپرده و عرضه در بازار تدارک دیده شده که تا به حال بالغ بر ۹۳۲ هزار تن محصول جو دامی مورد مبادله قرار گرفته است، ضمن اینکه با ۵۱ هزار کشاورز تاکنون تسویه حساب شده و البته معاملات ذرت در بورس کالا هم شروع شده است.
وی تصریح کرد: دستورالعمل تابلو مناقصه تهیه شده و اگر تصویب شود، انجام مناقصات در بورس کالا اتفاق میافتد، البته دستورالعمل این مناقصات بر مبنای تقاضای فعالان بازار تهیه شده و متقاضی آن نیز هم اکنون وجود دارد. در عین حال پذیرش ۲۴ انبار جدید و افزایش تعداد انبارهای پذیرش شده در بورس به ۵۰ انبار، راهاندازی معاملات آنلاین گواهی سپرده، افزایش سرمایه شرکت بورس کالا به ۹۰۰ میلیارد ریال، زمینه سازی برای حضور بنکداران در معاملات بورسی از جمله اقدامات بورس کالا بوده است.
سلطانینژاد این را هم یادآور شد که، زیرساختهای بازار مشتقه ارزی در حال فراهم سازی است که بر این اساس جوانب پوشش نوسانات نرخ ارز در قالب یک کتاب برای مشخص شدن سیاستهای بورس کالا منتشر شده است.
وی اظهار داشت: معامله ۳۸۰ هزار تن شکر در شش ماهه نخست سال جاری نیز صورت گرفته که از جمله در این میان، علیرغم اینکه از عرضه سلف استقبال میکنیم، باید این عرضه متناسب با عرضه نقدی باشد؛ به همین دلیل زمانی که بازار شکر با التهاب مواجه بود، نیازمند این بودیم که عرضه نقدی در بورس هم انجام شود تا جلوی التهاب بازار را بگیرد، ولی این اتفاق رخ نداد و با این حال، نتایج خوبی به دست آمد و عرضه شفاف ۵۸۵ هزار تن شکر را داشتیم. همچنین سه میلیون تن گندم غیریارانهای شرکت بازرگانی دولتی ایران قرار است تا پایان سال در بورس کالا عرضه شود.
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: قرارداد آپشن یا اختیار معامله را روی سکه و ذرت خواهیم داشت که البته استفاده از این ابزار نیازمند اطلاعات تخصصی است. همچنین در مورد محصولات کشاورزی نیز میتوان در تنظیم بازار از این ابزار استفاده کرد. مجوز لازم برای استفاده از آن هم اکنون دریافت شده و دستورالعمل نیز تصویب خواهد شد.
سلطانینژاد در ادامه در خصوص دستور وزیر امور اقتصادی و دارایی برای قیمتگذاری فولاد نیز گفت: اتفاقی که در مورد فولاد رخ داده، این است که ظرف چند ماه اخیر برای حمایت از تولید داخلی، تعرفهای بر روی واردات محصولات فولادی اعمال شده که از ورود محصولات چینی و خارجی جلوگیری شود. خارجیها البته دامپینگ را هم انجام میدهند؛ اما همه اینها منجر به این شد که برای حمایت از فولاد تعرفه وضع شود؛ اما این تصمیم مورد حمایت پاییندستیها نیست.
انتهای پیام/