بیشتر جاماندگان از قشر متاهلان، دختران دهه شصت هستند، ۳ عاملی اصلی تاخیر در ازدواج این دختران، افزایش سطح تحصیلات، فاصله سنی میان دختران و پسران و نگاه آرمانی در ازدواج میان این نسل است.

دهه شصتی ها پشت سد ازدواج/ ۳ عامل اصلی تاخیر در انتخاب همسر
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان - حس نوستالژی با سختی‌ها آمیخته‌تر است و همین است که دهه شصتی‌ها نوستالژی بازتر هستند؛ برای دهه شصتی‌ها همه چیز با نوع خاصی از سختی پیوند خورده بود؛ از آژیر قرمز گاه و بیگاه، تحصیل در کلاس‌های ۴۰ تا ۵۰ نفره، پشت کنکور ماندن‌ها و بعدها بیکاری. حالا هم تجرد قطعی تعداد قابل توجهی از دختران دهه۶۰ که این روزها مسئولان و رسانه‌ها از آن با عنوان «بحران» نام می‌برند.

دختران «آرزوهای بیکران» دیگر منتظر شاهزاده‌ای با اسب سفید نیستند تا کاخ آرزوهاشان را بسازند، انتظار آن‌قدر طولانی شده است که به روایت آمارها دهه شصتی‌ها بیشترین مجردها را در میان گروه‌های سنی تشکیل می‌دهند.

 تعداد موالید دختران دهه ۶۰ بیش از پسران بود


رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران درباره پشت سد ازدواج ماندن دختران دهه شصت می گوید: وقتی تحولات جمعیتی دهه شصت را بررسی می کنیم، می بینیم با وجود آنکه به طور معمول تعداد موالید دختر و پسر برابر است در این سال ها تعداد دختران از پسران پیشی می گیرد همچنین به دلیل اینکه در جامعه ما همسن گزینی مبنای ازدواج نیست و معمولا فاصله ازدواج بین ۵ تا ۷ سال است دختران دهه شصت با کاهش گزینه های ازدواج مواجه شدند. خوشبختانه در حال حاضر فاصله ازدواج سن زن و مرد به ۳ سال رسیده است بنابراین این مشکل تا حدودی برطرف شده است.

وی ادامه داد: بر اساس همین اختلاف فاصله سنی ازدواج میان زنان و مردان، مردان دهه شصت علاقه مندند با دختران دهه ۷۰ ازدواج کنند و این مشکل برای دختران دهه ۷۰ کمتر به چشم می آید.

این جامعه شناس دیگر دلیل تاخیر ازدواج دهه شصتی ها را افزایش ورود این متولدین به دانشگاه می داند تا آنجا که دختران دهه شصتی، ۶۰ درصد ورودی دانشگاه ها را به خود اختصاص داده بودند و یک دختر تحصیلکرده به سختی حاضر است با کسی که تحصیلات پایین تری نسبت به خود دارد ازدواج کند.

سیدحسن موسوی‌چلک معتقد است برای آنکه این دختران به مرز تجرد قطعی نرسند باید خودشان برای خودشان چاره‌ای بیندیشند و باید در معیارهای خود تجدیدنظر کنند. شاید برای آنکه از تجرد قطعی فاصله بگیرند باید از ایده‌آل های خود کمی فاصله بگیرند، همچنین کاهش فاصله سنی ازدواج نیز نشانه های خوبی در تغییر فرهنگ ازدواج است. شاخصی که در برخی موارد باعث تاخیر در ازدواج شده است. پذیرفتن همسن گزینی آسان نیست اما باید این در جامعه جا بیفتد همانطور که در بسیاری از کشورها این موضوع را داریم.

با خطر تجدید نسل مواجهیم

نیره توکلی جامعه شناس نیز با تایید این موضوع که آمار ازدواج در دهه ۶۰ پایین است، گفت: آمار پایین ازدواج و عبور از سن بچه‌دار شدن و عدم تمایل فرزندآوری می تواند ما را با خطر تجدید نسل مواجه کند. ما تا ۱۰ سال دیگر دچار یک جمعیت کهنسال خواهیم شد و بیشتر جمعیت خانواده ها را افراد مسن تشکیل می دهند. افراد مجرد یا متاهلی که بچه‌دار نشده اند به خصوص این موضوع در طبقه متوسط بیشتر مشاهده می شود.

وی افزایش هزینه های زندگی و محدودیت های انتخاب در میان زنان را برخی از دلایل عدم تمایل زنان به ازدواج دانست و گفت: محدود کردن امکان انتخاب برای زنان با هدف آنکه آمار ازدواج بالا رود جامعه را در درازمدت با فساد زیرپوستی مواجه می کند. فسادی که حتی در چارچوب خانواده ها شکل می گیرد و دلیل اصلی آن هم کم بودن امکان انتخاب است.

وی کمرنگ شدن ارزش های اخلاقی را یکی دیگر از دلایل عدم تمایل به ازدواج می داند و می گوید: برای ازدواج، فرزندآوری و ... نیاز به امنیت و امکانات است و باید این دو نیاز را به دختران بدهیم.

یک آسیب شناس نیز دلیل کاهش ازدواج در دختران دهه ۶۰ را نوعی بلاتکلیفی اجتماعی می داند و می گوید: دهه شصتی ها نه نگاه نسل قبل خود را به طور کامل قبول دارند که نوعی زندگی ایرانی اسلامی و سنتی بود و نه می توانند معیارهای نسل بعدی خود یعنی دهه هفتاد را بپذیرند که همه چیز را آسان می گیرند. این دهه دچار معیارهای انتقالی است برای همین نیز با مشکل مواجه است. دهه ۷۰ آنقدر موضوع را ساده گرفته که می بینیم حتی طول عمل ازدواج هایشان یک تا سه سال است از آن سو دهه شصتی‌ ها آنقدر معیارهای بالایی برای ازدواج دارند که به سختی انتخاب می کنند.

غلامرضا علیزاده جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز در خصوص افزایش جمعیت دختران مجرد در دهه شصت می گوید: در این دهه ما با پدیده پرزایی یا انفجار جمعیت روبه رو بودیم. نرخ رشد جمعیت تقریبا به ۴ رسید یعنی اگر همین نرخ رشد ادامه پیدا می کرد هر ۱۸ سال جمعیت ایراندو برابر می شد. در حالی که با رشد کنونی جامعه که حدود ۱.۸ است تقریبا هر ۶۰ سال جمعیت کشور دو برابر خواهد شد. دختران این دهه تعداد بالای جامعه دانشگاهی را نیز به خود اختصاص دادند می بینیم در این سال ها بیشتر صندلی دانشگاه ها را دختران اشغال کردند بنابراین این سطح سلیقه آنها نیز ارتقا پیدا کرده و انتظارات شان از یک زندگی مشترک بالاتر می رود دختری که دارای مدرک کارشناسی است کمتر حاضر است همسر مردی شود که دارای مدرک پایین تری است. در حالی که پسرانی در این مقطع سنی بودند که پشت درهای دانشگاه مانده بودند، دختری که دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد است به دنبال فردی است که همطراز خود باشد بنابراین نوعی مقاومت برای ازدواج با افرادی که سطح پایین تری از لحاظ موقعیت تحصیلی دارند در وجود آنها شکل می گیرد که یکی از دلایل بالا رفتن سن ازدواج است.

وی افزود: همچنین در فرهنگ خانواده های ما ازدواج دختر با فردی که کوچکتر از خود است مناسب نیست و برای یک میلیون و ۷۰۰ دختری که به سن ازدواج رسیده اند این شرایط وجود نداشت که با پسر بزرگتر از خود ازدواج کنند بنابراین دختران دهه شصت برای آنکه بتوانند ازدواج کنند باید در ایده‌آل‌ها و الگوها و معیارهای آرمانی خود تجدید نظر کنند.

وی افزود: در همین راستا می بینیم که برخی دختران با مدرک دکتری و فوق لیسانس با پسران زیر دیپلم یا بازاری ازدواج کردند این دختران برای آنکه ازدواج کنند معیارهای معمول را بر هم زدند. بنابراین سه عامل اصلی سبب افزایش دختران مجرد دهه شصت شده است، نخست فاصله سنی که میان دختران با پسران برای ازدواج وجود داشت و معمولا باید پسران چند سال بزرگتر از دختران باشند، آرمان گرایی دهه ۶۰ و افزایش جمعیت دختران تحصیلکرده در این دهه.

در دهه آینده تعداد پسران متقاضی ازدواج بیش از دختران خواهد بود

شهلا کاظمی پور جمعیت‌شناس و عضو هیئت علمی‌ دانشگاه تهران هم با بیان این که بیشتر مراجعه کنندگان سایت های همسریابی متولدان دهه ۵۰ و ۶۰ هستند می گوید: کسانی که متولد دهه ۶۰ و ۵۰ هستند و هنوز مجرد هستند قطعا گروه هدف کمتری برای ازدواج دارند چون همسنهای آنها الان ازدواج کردند و دایره انتخاب آنها محدود است از همین رو این سایتها را راهکاری برای پیدا کردن همسر می دانند. از طرفی هم ناگزیرند که گاهی با مرد یا زن کوچکتر از خودشان ازدواج کنند درحالیکه اگر همسن گزینی باشد این مشکلات کمتر است. البته الان بیشتردختران دهه ۶۰ مجرد هستند چون باید با پسران متولد شده دهه ۵۰ یا ۵۵ ازدواج می کردند که تعداد پسران متولد این دهه کمتر از دختران است و درنتیجه تعادل بین تعداد مجردین دختر و پسر به هم خورده است که اصطلاحا می گویند مضیقه ازدواج اتفاق افتاده است. پس فعلا مجرد ماندن در سن بالا بیشتر برای متولدین این دهه است اما در دهه آینده تعداد پسران متقاضی ازدواج بیش از دختران خواهد بود.

وی در خصوص دلیل این اتفاق می گوید: پسرانی که در دهه ۶۰ متولد شده اند با دختران دهه ۷۰ ازدواج می کنند اما در این دهه باروری کاهش یافته و از طرفی تعداد تولد پسرها هم بیشتر است برای همین احتمال تجرد قطعی برای دختران بیشتر است.

منبع: خبرگزاری مهر

انتهای پیام/



اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
من هم دهه شصتی هستم.29 سالمه. اگر تا حالا هم ازدواج نکردم به خاطر توقعات نابجای دخترا بوده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
خخخخخخخخخخخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
اب بابا
ازدواج یعنی چی
برو زندگیتو بکن
خوش باش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
ای بابا
ازدواج یعنی چی
برو زندگیتو بکن
خوش باش
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
بیکاری *بیکاری*بیکاری *عدم حقوق کافی حتی اداره کاری هم نمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
دقیقا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
من دهه هفتادی ام
حالا که میبینم دهه شصتی ها اینگونه در عزاب محردی هستند و کار ندارند وای به حال چند ساله دیگه و دهه هفتادیا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۴ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
این دهه شصت دقیقا از چه سال تا چه سالی هست اگه منظور از سال 60تا69 هست میشه دهه هفتاد یه حساب سد انگشتی کنید متوجه میشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
دهه شصتیا خو
Canada
ناشناس
۲۰:۲۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
من یه دهه شصتی هستم فوق لیسانس بیکار و تجرد قطعی و 35 سال سن.......
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۳:۵۵ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
تجرد قطعي براي شما نيست براي 50 سال به بالاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
من یه دهه شصتیم بچه بودیم تا بریم دانشگاه گفتن اینده ساز مملکت فارغ التحصیلاز دانشگاه که شدیم موندیم بیکار وسربار پدر ومادرمون به خدا شرمندشونم خدا هم باعث و بانی شرمندگیمون را شرمنده کنه انشاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
ای برادری که نشستی و میخای راهکار بدی
پووووول
پووول
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
یک ،کارنداشتن جوان
دو، خانه نداشتن جوان
سه، حمایت نکردن دولت از طریق وام مسکن ،وام ازدواج ،وسخت گیری به دادن وام ،
چهار ، پس انداز نداشتن جوان که باعث آن می شود ،جوان اطمینان نفس ،اعتماد به نفس نداشته باشد
پنج ،نداشتن دفتر چه تامین اجتماعی
وشیش نداشتن مال واموال که بتواند دختر مردم را خوشبخت کونند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
به نظر من ازدواج یک خانم با مردی که چند سال کوچکتر از خودش است هیچ اشکال روانشناسی نداره بستگی به آدمش داره دوست عزیز در طلاقهایی که اتفاق میفته آمار بالایی از ایت طلاقها بخاطر فقر بیکاری عدم تفاهم و ..... است این نوع ازدواج صد در صد خالی از اشکال نیست خودم چنین ازدواجی داشتم اما بسیار راضی هستم زندگی خوبی هم دارم بر سر خیلی مسایل شاید مشکل داشتیم الا اختلاف سن نه من بروی همسرم چنین چیزی را آوردم و نه اون اصولا" زندگی سخت نیست ما آدمها اونو سخت میکنیم اختلاف سن میتونه یکی از صدها دلیل اختلافات زن و شوهر ها باشه باید نو.ع نگاهمون را به زندگی عوض کنیم ضمنا" جامعه کاملا" سنتی میگه زن باید 10 سال از مرد کوچکتر باشه الان ما در جامعه حداقل نیمه صنعتی و سنتی زندگی میکنیم نمیتونیم مثلا آدمهای 200 سال پیش فکر کنیم دولت باید این چیزها را فرهنگ سازی کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
۳ عاملی اصلی تاخیر در ازدواج این دختران، افزایش سطح تحصیلات، فاصله سنی میان دختران و پسران و نگاه آرمانی در ازدواج میان این نسل است.
26 سالمه رشته مهندسی خوندم بیکارم و ریالی درامد ندارم تو هرشرکتی رفتم یا ورشکست شده تعطیل شده یا 6ماه یه بار حقوق میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
دهه شصتی نسل سوخته ای که این جنگ لعنتی ما رو به این روز انداخت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
مانسل سوخته ایم بس. زیاد حرف نزنید
Germany
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
شما جنگ رافراموش کردیدان.جوانهایی شهیدشدندمتوانستندشوهرهای دهه شسصتی هاباشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
،‌جوونهايی كه شهيد شدن ميانگين سنشون 20 سال بود و دهه شصتی ها اونزمان همه بچه بودن يعنی حداقل 14،15 سال اختلاف سنی
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۳:۵۴ ۱۵ شهريور ۱۳۹۵
چرا نسبتش مي دين به جنگ مگه ما تو جنگ چند شهيد داديم فكر كنم تقريبا دويست يا سيصد هزار البته همه هم مجرد و جوون نبودن اما چند تا خانم مجرد دهه شصتي و پنجاهي موندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
سلام...من یه دختر دهه شصتی....من یه سوال دارم از شما....وقتی اصلا پسرها تمایلی به خواستگاری و ازدواج ندارن ما باید چکار کنیم؟؟؟اصلا پسرها خواستگاری می کنن که ما معیار و توقع داشته باشیم؟؟اومدن خواستگاری که ما گفتیم نه تو خونه و ماشین نداری؟؟؟در صورتیکه من خیلی از پسرهای مجرد هم سن و سال خودمو میشناسم که هم شغل خوب دارن و هم درآمد عالی...ولی ازدواج نمیکنن چون تنبل هستن و حاضر نیستن احساس مسئولیت داشته باشن..میخان مجرد باشن که خوش بگذرونن و راحت باشن..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
حرص نخوريد ، انشاء الله يك شوهر خوب براتون پيدا بشه...
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۹:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
راست میگن ایشون. من خودم پسر دهه شصتی ام و هم سن و سالهای خودم رو خوب میشناسم. دقیقا مشکل عدم ازدواج ماها همینه! عدم مسؤولیت پذیری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس2
۲۲:۲۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
منم بالای 30 سال و دخترم. تازه به این مورد این را هم اضافه کنید که دور بر همین پسرهای لوس و ننر 100 تا دختر هم ریخته که نازشون را بکشند تا بگیرندشون چون دخترهای دهه 60 تعدادشون زیاده. حالا کدامشون موفق بشه طرف را از طرق مختلف به چنگ بیاورند معماست. من صاف و ساده و بی دست که مدتهاست ناامیدم.
Germany
ناشناس
۱۲:۳۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
زمانیکه ما دهه شصتی ها از دانشگاه فارغ التحصیل شدیم به یکباره استخدام جوانان در دستگاههای دولتی منحل شد جز برای یک عده ی خاص و دهه شصتی ها با مشکل بازار کار متناسب با رشته ی تحصیلی مواجه شدن و مجبور شدن به کارهای آزاد و کارهای نامناسب روی بیارن و الان هم دیگه برای استخدام شرایط سنی مطرحه و ما جزو نسل سوخته محسوب میشیم .و هیچ جایی هم کسی رو که الان 35 سال سنش شده رو استخدام نمیکنه حتی من که مدرک فوق لیسانس دارم و یه کارگر معمولی هستم . که بزور خرج خودم یه نفرو در میارم چه برسه به اینکه بخوام یه خانواده رو بچرخونم!!!!
United States of America
ناشناس
۱۲:۱۶ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
بنده دهه 50 هستم و مجرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
من اگر کار داشتم الان بچه هم داشتم چه برسه به اینا.
ولی خوب کار ندارم پس زن و زندگی هم ندارم.
Netherlands
ناشناس
۱۰:۵۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
لطفا درمورد ازدواج با اختلاف سنی معکوس (آقا کوچکتر از خانم) (تا کمتر از 5 سال) در متولدین دهه 60 بیشتر توضیح دهید. آیا این نوع ازدواج فقط خلاف فرهنگ ماست یا از لحاظ جامعه شناسی روانشتاسی و ... این ازواج مشکل دارد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
خب معلومه پسرای دهه پنجاهی و شصتی همه شون رفتن تو جبهه و جنگ شهید شدند و خب تعدادشون کم شد .بعد دخترای دهه شصتی موندن
France
ناشناس
۱۰:۳۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
اینم شانس ما بوده دیگه... دهه 60 و مجرد موندن. کلا دختران دهه 60 خیلی بدبخت بودن. اینی که گفتید فقط یه نمونه شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
سلام،من خودم دهه ی شصتی هستم،تموم ارزوهام با برنامه ریزی غلط اقتصادی و تورم به باد رفت،فقط واسه یه عده خوب شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
مانسل سوخته ایم....
Germany
ناشناس
۰۹:۵۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
بیکاری و اقتصاد خراب مشکل عدم ازدواج است و لاغیر
اینقدم فلسفه بافی نکنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
احسنت
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
نه فساد اخلاقي عامل تجرد هست نه هرزگي تنها عاملش فقط بيكاري و فقر هست و الا كسي از اينكه صاحب خونه و زن وفرزند و همسر بشه بدش نمياد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۴ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
مشکل اصلی ازدواج پوله،باید یه سال حقوقتو برای فقط یه روز جمع کنی
United States of America
ناشناس
۰۸:۵۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
مشکل اصلی و بزرگ بیکاری متولدین دهه ۶۰ میباشد اگر مسولین بفکر اشتغال این دهه میبودند الان با این بحران بسیار بزرگ روبرو نبودیم
Spain
ناشناس
۰۸:۵۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۵
هزار بار ازين تحليلا كردين. هي از فوايد ازدواج و مضررات عدم ازدواج دهه شصتي ها حرف زدين. نتيجش چي شد؟ بايد به جاي حرف، اقدام بشه.