رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت: بلدرچین حیوانی با خصوصیت پرندگان وحشی شکاری پر جنب‌وجوش است و به دلیل خواص مذکور، گوشت آن را بسیار خوش‌طعم و مقوی می‌دانند.

 به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، براساس بررسی‌های به‌عمل‌آمده در دنیا بالغ‌ بر 2500 فقره طرح تحقیقاتی در رابطه با بلدرچین اجراشده است. در ایران مزارع معدودی در پرورش بلدرچین فعالیت دارند و در حال حاضر در شهرستان‌های یزد، مشهد، قم، اصفهان، کرج، تهران و تبریز پرورش داده می‌شود.
 
ناشناخته بودن اهمیت محصولات تولیدی (گوشت و تخم) این پرنده برای مصرف‌کنندگان، حساسیت به عوامل استرس‌زا ازجمله تغییرات ناگهانی محیطی در دو هفته اول، بالا بودن قیمت محصولات ازنظر مصرف‌کنندگان، کافی نبودن اطلاعات علمی در مورد بلدرچین و تردید نسبت به سرمایه‌گذاری این صنعت در کشور از مهم‌ترین دلایل فراگیر نشدن پرورش این پرنده در کشور محسوب می‌شوند.
 
گوشت بلدرچین  یک منبع پروتئینی است
 
رئیس  مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در تبریز، با اشاره به مصرف گوشت بلدرچین در سال‌های اخیر، اظهار کرد: در سال‌های اخیر گوشت بلدرچین به‌عنوان یک منبع پروتئینی در اکثر فروشگاه‌های مواد پروتئینی به‌صورت بسته‌بندی‌شده عرضه می‌شود و مصرف آن روزبه‌روز افزایش می‌یابد.
 
وی افزود: طعم مطبوع گوشت به‌طور عمده مربوط به ماده گلیکوژن موجود در سلول‌های ماهیچه است و هر چه ماهیچه‌ها در طول حیات حیوان فعال‌تر باشند، گوشت آنها، لذیذتَر خواهد بود.
 
حسین لطفعلی زاده با اشاره به اینکه هر چه حیوان دارای فعالیت و جنب‌وجوش بیشتری باشد میزان گلیکوژن در ماهیچه افزایش‌یافته و سبب بهتر شدن کیفیت گوشت خواهد شد، گفت: بلدرچین حیوانی با خصوصیت پرندگان وحشی شکاری، پر جنب‌وجوش است و به دلیل خواص مذکور، گوشت آن را بسیار خوش‌طعم و مقوی می‌دانند.
 
رییس  مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، با اشاره به خوش‌طعم بودن گوشت سینه بلدرچین، گفت: بزرگ‌ترین ماهیچه پرندگان، ماهیچه سینه است که این عضو در پرندگانی مثل مرغ و خروس به دلیل عدم پرواز دارای بافتی خشن و طعمی نه چندان لذیذ است درحالی‌که در مورد بلدرچین به علت جنب‌وجوش و فعالیت زیاد، گوشت سینه علاوه بر اینکه حجم قابل‌توجهی از کل لاشه را تشکیل می‌دهد دارای طعم خوشمزه نیز است.
 
وی یادآور شد: سینه با 40 درصد از سهم لاشه آماده بریانی، نسبت به سایر طیور بالاترین میزان را به خود اختصاص می‌دهد و بلدرچین حتی در تقسیم سهم 80 سینه به گوشت خالص، 12 استخوان و 8 درصد پوست، بهترین بازدهی را نسبت به سایر طیور دارد.
 
کم‌چرب بودن از امتیازات مهم گوشت بلدرچین
 
لطفعلی زاده با اشاره به درصد آب کمتر سینه بلدرچین در قیاس با سایر طیور  گفت: گوشت سینه بلدرچین از درصد آب کمتری (در حدود 72 درصد) نسبت به سایر طیور برخوردار است و گوشت سینه آن دارای 25 درصد پروتئین، خام، 6/2 درصد چربی خام و 2/1 درصد خاکستر است.
 
وی تأکید کرد: گوشت بلدرچین نسبت به گوشت مرغ کمی تیره‌تر و تُردتَر است و ازنظر خصوصیات شیمیایی تا حدودی با گوشت سایر طیور تفاوت دارد که تفاوت عمده را می‌توان کم‌چرب بودن گوشت بلدرچین عنوان کرد.
 
ارزش غذایی هر گرم تخم بلدرچین به‌اندازه 4 گرم تخم‌مرغ است
 
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به ارزش غذایی بلدرچین، اظهار داشت: هرچند که تخم بلدرچین ازلحاظ وزنی حدود یک‌پنجم تخم‌مرغ معمولی وزن دارد ولی نتایج آزمایشات نشان داده است که ارزش غذایی تخم بلدرچین به‌مراتب بیش از ارزش غذایی تخم‌مرغ بوده است.
 
وی افزود: یک تخم بلدرچین در مقایسه با یک تخم‌مرغ دارای 5 برابر کلسیم و فسفر، 5/7 برابر آهن، 6 برابر ویتامین B1 و B2 و 14 تا 15 برابر ویتامین B12   می‌باشد.
 
علیرضا فانی، با اشاره به میزان کلسترول موجود در زرده تخم بلدرچین گفت: میزان کلسترول زرده تخم بلدرچین 78/21 میلی‌گرم در هر گرم زرده و لگهورن سفید 61/20 میلی‌گرم در هر گرم زرده است، بنابراین کلسترول زرده تخم بلدرچین بیشتر از تخم‌مرغ است.
 
وی ادامه داد: تخم بلدرچین ازنظر تره اونین و لیزین غنی‌تر از تخم‌مرغ بوده ولی ازنظر ایزولوسین فقیرتر است و زرده تخم بلدرچین ازنظر ماده خشک، چربی، فسفر، مولیبدن، ویتامین A، مس، کبالت، اسید نیکوتینیک، فسفولیپید به‌ویژه لیستین غنی‌تر از تخم‌مرغ بوده و نسبت به تخم‌مرغ از مزه بهتری برخوردار است ولی از نظر منگنز، روی و کاروتن فقیرتَر است.
 
گوشت بلدرچین به‌دلیل داشتن کلسترول بسیارکم، طرفداران زیادی دارد
 
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: تخم بلدرچین ازنظر وزنی حاوی 5/59-5/58 درصد سفیده، 31 تا 32 درصد زرده و 5/9 درصد پوسته بوده و میانگین وزن تخم‌ها 10 گرم و در حدود 8% از وزن بدن بلدرچین ماده است.
 
وی افزود: گوشت بلدرچین به دلیل طعم مطبوع و داشتن کلسترول بسیارکم، طرفداران زیادی دارد و به‌عنوان پرنده‌ای باارزش اقتصادی شناخته‌شده و هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای جهان پرورش داده می‌شود.
 
فانی با اشاره به عدم اطلاع مناسب پرورش‌دهندگان بلدرچین درباره این پرنده، به علت فقدان اطلاعات کافی در مورد نحوه پرورش بلدرچین، غالباً پرورش‌دهندگان از اطلاعات مربوط به پرورش مرغ برای پرورش و نگهداری آن استفاده می‌کنند که با توجه به تفاوت‌های بیولوژیکی این دو پرنده ممکن است باعث بازده نامطلوب شود.
 
وی تأکید کرد: کاهش قیمت محصولات تولیدی از طریق کاهش هزینه تولید، حمایت از پرورش‌دهندگان بلدرچین از سوی مسئولان ذی‌ربط و ترویج و تبلیغ محصولات و مزایای پرورش بلدرچین از طریق رسانه‌ها، از راه‌حل‌های پیشنهادی برای توسعه صنعت پرورش بلدرچین در کشور قلمداد می‌شود.

به دلیل مقاومت بیشتر بلدرچین در برابر بیماری‌های مختلف در مقایسه با مرغ، پرورش آن بدون استفاده از دارو و آنتی‌بیوتیک انجام می‌شود، بنابراین گوشت و تخم بلدرچین محصولی کاملاً ارگانیک و سالم است که ذخیره داروئی مضری برای مصرف‌کننده در بافت خود ندارند.
 
منبع:تسنیم
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.