محسن پرویز سخنگوی انجمن قلم در گفتگو با خبرنگار
حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص واگذاری ممیزی کتاب اظهار داشت: موضوعات و بحثهای متفاوت در مورد واگذاری ممیزی به ناشران وجود دارد اما یکی از این بحثها، مربوط به آیین نامه و ضوابط نشر کتاب است که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب و ابلاغ شده که در این ضوابط اهداف و سیاستهای نشر کتاب به عهده هیات نظارت و وزارت فرهنگ و ارشاد است.
وی ادامه داد: اما در پیش بینی صورت گرفته هیات نظارت هم با تایید شورای فرهنگ عمومی در استانها فعالیت میکنند ولی در اینجا هیچ پیش بینی برای واگذاری ممیزی به ناشران صورت نگرفته است و اساسا وظیفهی نظارتی دولت قابل واگذاری نیست و در نهایت مسئولیت متوجه هیاتهای نظارتی است.
پرویز تصریح کرد: حالا با فرض اینکه این طرح را با ناشران قابل اعتماد شروع کنند اما به لحاظ قانونی اگر چنین کاری صورت بگیرد باید مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را داشته باشد که من تاکنون نشنیدهام در شورا بحثی در مورد این طرح صورت گرفته باشد.
طرح واسپاری ممیزی، به ضرر ناشران است وی افزود: چنانچه این طرح هم مصوب شود به ضرر ناشران است و عموم آنها به این طرح رای نمیدهند چراکه ناشر متوجه خسارت مالی میشود و سرمایهاش هدر میرود زیرا باید مسئولیت چاپ و نظارت را برعهده بگیرد در حالی که قبلا اگر کتابی بعد از چاپ به هر دلیلی مشکل داشت، وزارت ارشاد باید خسارت مالی ناشر را پرداخت میکرد.
پرویز تاکید کرد: به طور کل اگر در پی انجام چنین طرحی باشند به طور حتم نیاز به اخذ مجوز از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی است و انجام این کار بدون مجوز شورا خلاف ضوابط بوده و از منظر ناشران هم این اتفاق سرمایههایشان را به خطر میاندازد.
پرویز درباره واگذاری ممیزی به ناشران دولتی گفت: ناشرانی همچون نشر "سوره مهر" و "امیرکبیر" که از بودجه دولتی تغذیه میشوند در پی خصوصی سازی هستند و نیازی بر به عهده گرفتن ممیزی کتابشان ندارند چراکه در فاصله زمانی کوتاه مراحل مجوز را میگذرانند.
وزارت ارشاد سیاست گذار نیست وی افزود: به طور کلی هر اتفاقی در حوزه انتقال مسئولیت نظارت به ناشران بیفتد باید با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را داشته باشد به دلیل اینکه وزارت ارشاد سیاست گذار و تصمیم گیرنده نیست در واقع سیاست را شورا تعیین میکند و وزارت ارشاد مجری است و مجری نمیتواند سیاست گذاری کند و واگذاری بحث نظارت به غیر، فراتر از اختیارات وزارت ارشاد است.
پرویز با اشاره به تعبیرهای مختلف درباره واگذاری ممیزی بیان کرد: برخی مسئولان این کار را مشابه هیاتهای نظارت استانی میدانند در حالی که این طور نیست و هیات نظارت استانی تعریف خاصی دارند و شورای فرهنگ عمومی صلاحیت آنها را تایید میکند.
وی با اشاره به صحبتهای وزیر ارشاد مبنی بر واگذاری این طرح برای کتابهای دینی گفت: مثالهایی که اینگونه مطرح میشود سوالی را پیش میاورد و اینکه آیا به صورت مسئله فکر کردند؟ آیا مسئلهای در صدور مجوز کتابهای دینی وجود داشته که حالا بخواهیم ممیزی را به این نوع ناشران واگذار کنیم؟ در واقع صورت مسئله جای دیگر است و مثال از جای دیگر زده میشود.
پرویز خاطرنشان کرد: مثال زدن از کتابهای مذهبی و یا علمی نشان میدهد که به صورت مسئله فکر نکردیم ما در صدور مجوز این کتابها مسئلهای نداریم حتی گاهی ظرف مدت 42 ساعت این نوع کتابها مجوز چاپ میگیرند.
انتهای پیام/