روزنامه آمریکایی یو اس ای تودی در گزارشی نوشت پس از توافق هسته‌ای، شرایط تهران در عرصه‌های مختلف تغییر کرده است.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از یو اس اِی تودِی، یک سال پس از توافق تاریخی ایران با شش قدرت جهانی، وضعیت عوض شده و اقتصاد ایران رو به بهبود است. با این وجود، تهران کماکان موضع ضدآمریکایی خود را حفظ کرده است. 

این گزارش می‌افزاید: به نظر می‌رسد ایران، فعالیت‌های هسته‌ای خود را تعلیق کرده و به شروط آن پایبند است. با رفع تحریم ها و آزادسازی میلیاردها دلار پول مسدود شده، ایران وضع اقتصادی خود را بهبود داده است. اما این توافق، تاکنون نتوانسته است شکوفایی اقتصادی را که ایران انتظار داشت برایش به ارمغان بیاورد. با این حال، چند نکته درباره شرایط تهران تغییر کرده است.

ایران طبق توافق، تعهد کرد ذخیره سوخت هسته ای خود را کم کند و در این راستا هزاران سانتریفیوژ را از رده خارج کرد. قلب رآکتور آب سنگین اراک نیز نابود شد و ایران پذیرفت برای اطمینان از پایبندی به تعهداتش، تحت نظارت شدید قرار گیرد. 

وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد هسته ای که مشاور ارشد کلینتون در رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری هم هست به یو اس اِی تودِی گفت: بدون این توافق «شاید با ایرانی مواجه می شدیم که به سمت بمب اتمی پیش می رفت ولی در عوض، ایران تعهد کرده ثابت کند فعالیت‌های هسته‌ای اش، صلح آمیز است.»

مقامات غربی می‌دانند که تهران به حمایت خود از گروه های اسلامی ادامه می دهد، به حقوق بشر غربی تن نمی دهد و از سیاست های ضد آمریکایی خود دست نمی‌کشد.

در سوی دیگر، بان کی مون -- دبیرکل سازمان ملل متحد -- اعلام کرد آزمایش های موشکی ماه مارس ایران «در راستای» توافق هسته ای نیست. این یعنی ایران کماکان به فعالیت های خود در خصوص فناوری و فعالیت های هسته ای ادامه می دهد. 

در آلمان، مقامات اطلاعاتی آن ادعا کرده اند ایران به دنبال قطعات فناوری موشکی و هسته ای بابت «فعالیت های غیر قانونی حساس» است. اما هفته گذشته، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد «شواهدی وجود ندارد» که ایران موفق به دستیابی به چنین قطعاتی شده باشد. 

تولید نفت ایران از ژانویه تا کنون، دو برابر شده است و برخلاف عرضه بیش از نیاز نفت در بازارهای جهانی و کاهش بهای طلای سیاه، در ماه گذشته میلادی تهران ایجاد سقف صادرات برای نفت خود را نپذیرفت.

با این حال، چندین قرارداد برای توسعه بخش انرژی و صنعت ایران نیز معلق مانده است چون تحریم های آمریکا کماکان برقرار است.

بانک ها و کسب و کارهایی که با سیستم مالی آمریکا کار می کنند نگرانند که تحریم های آمریکا علیه ایران را نقض کنند. تهران باید برای 40 پروژه پیشنهادی که نیازمند سرمایه گذاری خارجی است، قرارداد نمونه تهیه کند. 

در ادامه این گزارش آمده است: اقتصاد ایران بعد از امضای قرارداد، 3.7 درصد رشد کرده است. نرخ تورم به 8 درصد کاهش پیدا کرده و نرخ برابری ارز ایران، ثابت مانده است. مزیت این توافق برای تهران، جلوگیری از فروپاشی اقتصاد آن بوده است. با این حال، ایرانی ها از روند بهبود اقتصادی، راضی نیستند زیرا موسسات مالی جهانی هنوز نمی دانند چه تحریم‌هایی رفع شده و چه تحریم‌هایی پابرجا است.

ایران برای خرید 170 هواپیمای جدید برای ناوگان هوایی خود، با شرکت های ایرباس و بوئینگ به توافق رسیده است اما چندین عضو جمهورخواه مجلس آمریکا به دنبال لغو قرارداد بوئینگ هستند.

این گزارش در ادامه مدعی است: بخش زیادی از اقتصاد ایران، در دستان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. این نهاد در مدت تحریم ها، به ادامه حیات اقتصاد ایران، کمک زیادی کرد. حالا این نهاد، صنعت پتروشیمی، خودرو، ساخت و ساز و صنایع سنگین، کشتی رانی، هواپیمایی و مخابرات را در اختیار دارد. 

این گزارش می افزاید: آیت الله خامنه ای، رهبر عالی ایران کماکان به شعار «مرگ بر آمریکا» معتقد است. ایران در ماه ژانویه، دو قایق گشتی آمریکایی را به همراه 10 ملوان نیروی دریایی این کشور در آب های خود متوقف کرد. فرمانده آمریکایی، اخراج شد و شنیده‌ها از خلع درجه ملوانان مقصر حکایت دارد. بعد از تماس تلفنی جان کری، وزیر خارجه آمریکا با همتای ایرانی اش، محمد جواد ظریف، ملوانان آمریکایی آزاد شدند و این دو مقام به طور پیوسته با هم دیدار می کنند.

با وجود اختلافات تهران و واشینگتن، نیروهای ایرانی و آمریکایی دوشادوش هم علیه داعش در عراق و سوریه می جنگند. در حالی که آمریکا از هوا به داعش حمله می کند، ایران نیز بر روی زمین به این حمله پوشش می دهد و برخی شهرها را از چنگ داعش آزاد کرده  است.

از سوی دیگر، روابط ایران با همسایگان عرب خود، به ویژه متحدان آمریکا از جمله عربستان و بحرین در سال گذشته سردتر شد. ایران و عربستان در جنگ سوریه و یمن، در دو جبهه مخالف می جنگند و بیم آن می رود این جنگ به مناطق دیگر خاورمیانه کشیده شود. 

این گزارش مدعی است: ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در ماه ژوئن به بحرین هشدار داد، شیخ عیسی احمد قاسم عالم این کشور را از حق شهروندی اش محروم نکند وگرنه با مقاومت مسلحانه مردم خود روبه رو می شود. از آن سو نیز ترکی الفیصل، وزیر سابق اطلاعات و سفیر عربستان در واشینگتن ضمن شرکت در جلسه منافقین، اعلام کرد: «من هم خواستار سقوط حکومت ایران هستم.» این درحالی است که هیچ کدام از این دو نفر، حرفی را بدون تایید رهبران خود بیان نمی‌کنند. نبردهای نیابتی ایران و نیروهای افراطی مورد حمایت سعودی ها هم، پیوسته وخیم تر و آشکارتر می شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۹ تير ۱۳۹۵
مرگ بر کنگره آمریکاه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۴ تير ۱۳۹۵
این همه پارادوکس!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۲۴ تير ۱۳۹۵
اگه امریکاییهابگن ماست سفید نباید باور کرد. مرگ بر امریکا حقه باز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۲۴ تير ۱۳۹۵
نیروهای ایرانی و) آمریکایی دوشادوش هم علیه داعش در عراق و سوریه می جنگن(صداقتشون نابودم کرد:|
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۸ ۲۴ تير ۱۳۹۵
مثل این که چشم حداد دور دیدید که از الفاظ بیگانه(یو اس ای تودی) استفاده می کنید!
آخرین اخبار