کتامین که این روزها از آن به عنوان مخدر نام برده می‌شود، دارویی است که مصارف پزشکی دارد اما در عین حال مورد سوء مصرف نیز قرار می‌گیرد.

کتامین مخدر هست، نیست، چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در اخبار چند روز اخیر نام مخدری جدید آمده بود که میان دبیرستانی‌ها و پچه پولدارها خواهان بیشتری دارد. نام این ماده کتامین است و عوارض کوتاه مدت آن بیماری‌های دهان و دندان و فشار خون عنوان شده است.

اما نکته قابل توجه این است که برخلاف اخبار منتشر شده و تصور عمومی بوجود آمده، کتامین ماده مخدر نیست بلکه دارویی است از دسته آنتاگونیست که مصرف پزشکی در اتاق عمل، درمان افسردگی و درمان حیوانات دارد که متأسفانه این روزها عده ای جوانان از آثار و عوارض کتامین روی بدن از آن سوء استفاده می‌کنند.

*کتامین مخدر چیست؟

 کتامین یک ماده مخدر و از داروهای آنتاگونیست گیرنده ای NMDA است و ابتدا به عنوان یک ماده بیهوشی در حیوانات و بعد در انسان استفاده شد و امروزه به عنوان داروی برای درمان افسردگی بکار می رود.

کتامین داروی تضعیف کنندهٔ سلسله اعصاب مرکزی و هوشبری است. این دارو در سال 1963 به عنوان جایگزینی برای فن سیکلیدین و برای مصرف در دامپزشکی تولید شد. در مقایسه با برخی دیگر از داروهای هوش بری، کتامین کم خطرتر است چون تنفس و گردش خون را متوقف نمی کند و عق زدن غیر ارادی (gag reflex) را از کار نمی اندازد.

 کتامین در انسان آثار توهم زا ایجاد می کند و به این علت در پزشکی استفاده ٔ کمی دارد، اما همچنان در دامپزشکی برای هوشبری رایج است.

*كتامين به‌عنوان دارو چه استفاده‌اي در درمان‌هاي پزشكي دارد؟

كتامين يكي از انواع داروهاي بيهوشي است. در حقيقت دارويي است كه بيمار را در حالت بيدار‌باش نگه مي‌دارد. اين دارو به شكل آمپول‌هاي 50 ميلي‌گرمي موجود است و عضلاني براي بيهوشي‌هاي كم‌عمق مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

افرادي كه براي جراحي بيهوش شده‌اند با اثرات اين دارو به خوبي آشنا هستند؛ حالتي است بين هوشياري و بيهوشي كه فرد ميان زمين و هواست.

صداي اطرافيان را مي‌شنود و آنها را مي‌بيند اما خيلي توان حركت و گفتار ندارد. به نوعي بيمار رام و كرخت است. فرامين را گوش مي‌دهد اما آنقدر به هوش نيست كه بتواند راه برود.

اگر پزشك به او بگويد دستت را تكان بده يا چشمانت را باز كن، مي‌تواند اين كارها را انجام دهد. البته كتامين بخشي از داروهاي بيهوشي است كه استفاده مي‌شود و معمولا داروهاي بيهوشي تركيبي از چند دارواست. اطلاعات تكميلي را متخصصان بيهوشي بهتر مي‌دانند اما اين دارو عوارض قلبي و تنفسي براي فرد به همراه دارد.

*کتامین داروی ضد افسردگی

روانپزشکان در یک مطالعه جدید دریافتند که «کتامین» با تاثیر بر نوعی از انتقال‌دهنده‌های عصبی موسوم به «گلوتامات»، علائم افسردگی را کاهش می‌دهد.

این مطالعه نشان می‌دهد کتامین ظرف 24 ساعت علائم افسردگی را کاهش می‌دهد. این دارو که در تهیه داروهای بیهوشی کاربرد دارد، برخلاف دیگر داروهای افسردگی ظرف 24 ساعت اثر کرده و علائم افسردگی را در بیش از 60 درصد بیماران کاهش می‌دهد.

«سانجای ماتیو»، سرپرست این مطالعه می‌گوید: این پژوهش نشان می‌دهد که کتامین اثرات ضد افسردگی سریع و قوی دارد. با این حال باید تاکید کرد که این دارو عوارض جانبی جسمی و روانی نیز دارد.

به گفته متخصصان، با وجود این تاثیر درمانی مثبت در تجویز کتامین باید به عوارض جانبی جدی آن مثل افزایش فشارخون توجه کرد.

روزنامه دیلی‌میل نوشت: پزشکان معتقدند که کتامین با تاثیر بر انتقال‌دهنده‌های عصبی گلوتامات باعث کاهش افسردگی می‌شود. گلوتامات انتقال‌دهنده‌های عصبی هستند که انتقال اطلاعات از یک سلول عصبی به سلول دیگر را تسریع می‌کنند.

*کاهش درد ناشی از شکستگی با تزریق فوری کتامین

محققان آمریکایی در تحقیقات خود دریافتند، تزریق سریعتر کتامین با دوز پایین به کاهش درد ناشی ‌از شکستگی در کودکان کمک می‌کند.

کتامین به ‌عنوان عامل تسکین درد، طی روندی با دوز 1 تا 1.5 میلی‌گرم بر کیلوگرم برای کودکان تجویز و توصیه می‌شود در‌ عرض 30 تا 60 ثانیه تزریق شود.

اما محققان آمریکایی در تحقیقات جدید خود دریافته‌اند که تزریق سریعتر کتامین در عرض تنها پنج ثانیه ممکن ‌است منجر به کاهش نیاز به ‌دوزهای بالاتر و تسریع در کاهش درد شود.

در این پژوهش دوزهای مختلف کتامین به 60 کودک و نوجوان سالم با سن دو تا 17‌ سال با شکستگی ساعد تجویز شد؛ به ‌طور‌کلی 95 درصد کودکان به‌طور موثری با دوز 0.7 تا 0.8 میلی‌گرم بر کیلوگرم تسکین یافتند. عوارض ناخواسته، خفیف و بیشتر محدود به استفراغ گزارش شد.

نتایج این تحقیق در مجله Emergency Medicine منتشر شده است.

*فراموشی و ایست قلبی اثرات دارویی

اين موضوع به دوز دارو بستگي دارد که چه آثاری را بر بدن بیمار باقی بگذارد. دوز بالاي كتامين مي‌تواند باعث ايست قلبي و مرگ شود.

اما دوزهاي پايين تا كمتر از يك ساعت و حتي حدود يك ربع، كرختي و فراموشي را به همراه دارد. مهم‌ترين مشكل فراموشي است و ممكن است فرد تا مدت‌ها متوجه نشود چه مسايلي براي او پيش آمده است.

اين دارو حتي به شكل خوراكي هم مصرف مي‌‌‌شود. اگر اخبار حوادث را مطالعه كنيد ‌با مواردي مواجه مي‌شويد كه مي‌تواند نتيجه مصرف ناآگاهانه چنين موادي باشد.

اينكه گفته مي‌شود كه راننده‌اي را با خوراندن آبميوه بيهوش و خودرويش را به سرقت برده‌اند نتيجه خوراندن كتامين است.

*کتامین و سرنوشت مشابه با ترامادول و ریتالین

سوء استفاده از داروها اتفاق عجیب و جدیدی نیست و چندین سال است که رواج پیدا کرده است. پیش قراولان این امر نیز برخی از دانش آموختگان یا محصلین پزشکی و شیمی هستند که با خصوصیات و آثار داروها آشنایی کاملی دارند.

بعد از آنکه کاشف به عمل آمد که سوء مصرف ترامادول بیش از مصرف پزشکی آن شده است، ستادمبارزه با موادمخدر هشداری به وزارت بهداشت داد. هشداری که موجب شد تا تولید و واردات این دارو ممنوع شده و ترامادول به لیست داروهای ممنوعه فرستاده شود.

ریتالین نیز سرنوشت مشابهی با ترامادول دارد. داروی شب امتحان که برای افزایش تمرکز و شب بیداری در شب‌های امتحان حتی از سوی مشاوران تحصیلی تجویز می‌شود.

ریتالین نیز آثار مخرب بسیاری دارد و بارها و بارها کارشناسان و درمانگران اعتیاد و همین طور مسئولان ستاد مبارزه با موادمخدر نسبت به مصرف خودسرانه آن هشدار داده‌اند.

اکنون، کتامین نیز به سرنوشت ریتالین و ترامادول دچار شده و بعد از آن که آنهایی که دسترسی به این دارو در بیمارستانها داشتند و با خواص آن آشنا بودند، پیش قراول استفاده نابجا از کتامین شدند و بعد هم که مصرف آن را ترویج دادند.

این موضوع حتی در گزارش یکی از روزنامه ها به تاریخ سوم آذر 93 اشاره شده است. گرچه آن زمان هنوز کتامین نگرانی ایجاد نکرده بود.

در قسمتی از گزارش این روزنامه که به وضعیت نگران کننده مصرف موادمخدر و الکل در مدارس پرداخته آمده است: «نیما»، دانش‌آموز دوم دبیرستان که در محله بهارستان، در منطقه ۱۲ تهران درس می‌خواند، قیمت انواع مواد مخدر را می‌داند: «ماریجوانا گرمی 15‌هزار تومان. گل همون علفه و هر بسته 30 هزار تومان، رولی هفت‌هزار تومان. چند روز پیش رفیقم یه کیلو گل خرید یه‌میلیون تومان. ساقی هم همه جا هست. توی همین پارک هم من دارم با شما صحبت می‌کنم، هست. من خودم هم می‌تونم ساقی باشم. توی مدرسه هم ساقی زیاد داریم، حتی خیلی از بچه‌های مدرسه میان و بهم می‌گن جنس داریم، پخش می‌کنی؟ ولی می‌گم نه. یکی دیگه از موادی که خیلی می‌بینم بچه‌ها مصرف می‌کنند، کِتامینه. من تا حالا مصرف نکردم؛ کتامین یه داروئه که از داروخونه می‌خرند».

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی مقدم
۱۲:۱۳ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
دوستای عزیز هرچی که هست خیلی چرته خیلی حالش حال بدیه، های میشی ولی خیلی بد، یه بار تجربه کردم ولی نمیدونستم چیه، اگه میدونستم عمرا مثل الان که میدونم تجربه نمیکردم نمیخواستم که تجربه کنم. یه چیز خیلی چرتیه. من همه چی تجربه کردم، اما اساسا چیزی که بزنی بری تو کما نتونی بفهمی چی به چیه چه فایده ای داره زدنش.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۱۴ تير ۱۳۹۸
پسرم از امريكا امده گاهي احساس ميكنم كه حال خودش نيست بسيار بسيار پريشان هستم با پرس و جوهاي بسيار به من گفتند كه كتامين مصرف ميكنه! خواهش ميكنم با در نظر داشتن اينكه يك مادر تنها هستم و هيچ پناهي ندارم من رو در مورد يگانه فرزندم راهنمايي كنيد
Iran (Islamic Republic of)
سایه
۰۰:۵۷ ۲۵ خرداد ۱۳۹۸
چرا با وجود اینکه اثرات مواد مخدر رو داره ولی جزو مواد اپیوئدی دسته بندی نمیشه؟
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۲۳:۰۸ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
من کارشناس بیهوشی هستم توصیه میکنم به هیچ وجه کتامین رو مصرف نکنید عوارض زیادی داره
Iran (Islamic Republic of)
ظیرو
۲۲:۴۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۷
من چند بار کتامین مصرف کردم دفعات اول استنشاقی بود ولی دفعه اخر ژه صورت وریدی امپولشو تزریق کردم حدود ه ۵ تا ۶ سی سی بود ولی باور کنید از اونجا که دوست ندارم هیچ کس بهم نصیحت بده دوست ندارم به کسی نصیحت کنم ، ولی پیش نهاد میکنم به هیچ عنوان تست نکنید مخصوصا شیوه تزریقی رو وحشتناکه همراه با درد عصبی فراوان استفراغ نا خواسته که واسه من تبدیل به خون بالا اوردن شد شدیدن بد ه
United States of America
گلادياتور
۱۱:۵۰ ۱۴ تير ۱۳۹۷
سلام خدمت همه كاربران
كتامين وحشتناكه
من گل و كميكال و اسيد رو تجربه كردم
ولي بخاطر عمل پام تو اتاق عمل ٢٥ ميلي فك كنم كيتامين بهم تزريق كردن
البته اولش ١٥ تا زدن بعد ديدن جواب نميده به بدنم ٢٥تا زدن
ولي دوس ندارم دوباره تجربه كنم برم پيش دكترم ميگم بهش

اما عجب حال نابي بود دنيام صورتي و بنفش شده بود همون سيد بود يجورايي ولي مدتش كمتر چون اسيد يا ال اس دي ١٢ ساعت تو حال ناب هستي
India
شعله
۱۴:۴۷ ۱۹ مرداد ۱۳۹۶
من خیلی شدید در ناحیه کمر وپهلوی سمت راست درد داشتم رفتم دکتر کتامین تزریق کرد الان رسیدم منزل از درد خبری نیست ولی برا اولین بار بود اسمش رو میشنیدم .کم کم هم داره پاهام بی حس میشه دلم میخواد بخوابم .
Iran (Islamic Republic of)
ادموند قوکاسیان
۱۶:۵۰ ۰۸ فروردين ۱۳۹۶
در بیمارستان بدلیل شکستگی دستم کتامین زدن که البته درد را حس نکردم ولی حس بسیار بدی داشتم ..احساس میکردم موجود فضاییم و آزمایشگاهی و در اصل الان به حبابم بر گشتم و در اصل تا خالا مغزم پروگرام بوده که ماموریت انجام بدم و حالا به حباب که مثل لدله آزمایس بود برگشتم و واقعیت اینه..خلاصه خیلی وحشتناک بود
Iran (Islamic Republic of)
آنیا فاتحی
۲۲:۲۴ ۲۲ بهمن ۱۳۹۵
منبع ذکر کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۷ ۲۲ تير ۱۳۹۵
سلام-به منظور استحضار خوانندگان عزيز لازم است بعرض شما برسانم كه كتامين(كتالار)دارويى است با اثرات بيهوشى سريع و بيدردى و گشاد كننده مجارى هوايى(ضد آستم)و از مهمترين عوارض جانبى آن هم بدليل تحريك سيستم اعصاب سيمپاتيك(افزايش نسبى فشار خون شريانى و ضربان قلب)و افزايش ترشحات بزاقى و مجارى تنفسى و همچنين ايجاد توهم و هذيان گذرا در بيماران ميباشد؛ضمنا بايستى تأكيد نمايم كه بهيچ عنوان كتامين جزء داروهاى اوپيوئيدى(مخدرها)محسوب نميشود٪‏متشكرم
-
ناشناس
۰۸:۲۸ ۲۳ تير ۱۳۹۵
واقعا!
Iran (Islamic Republic of)
ظیرو
۲۲:۴۵ ۱۶ بهمن ۱۳۹۷
دوست من نوع بلور شدش که معروف به اسپشیال کی هست اثراتی بعد تر بد ترین نوع مواد که کمیکال هست داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۰ ۲۲ تير ۱۳۹۵
البته باید توجه داشت دارو به صورت بیمارستانی می باشد و دسترسی برای عموم وجود ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۲ ۲۲ تير ۱۳۹۵
وقتی نه مادر پدرا ونه آموزش پرورش نظارتی رو بچه هایی که قرار آینده مملکت ما باشند نداشته باشه ... فاجعه رخ میده...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۴ ۲۲ تير ۱۳۹۵
كتأمين قطعا مخدر است و اعتياد آور.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۴ ۲۲ تير ۱۳۹۵
عجب
آخرین اخبار