«شرلوک هلمز» را در ایران بیشتر از طریق اقتباس‌های تلویزیونی می‌شناسند اما باید بدانید«آرتور کانن دویل» پزشک ـ نویسنده‌ای بود که چهار رمان و 56 داستان ادبی خود را به این کارآگاه شگفتی‌آفرین اختصاص داد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، 86 سال از مرگ نویسنده رمان‌های پرماجرای «شرلوک هلمز» گذشته و روزنامه «گاردین» به این مناسبت یادداشتی را درباره این مجموعه ‌داستان‌ها در بخش ادبیات کودک و نوجوان خود منتشر کرده است.
 
این یادداشت را یک نوجوان انگلیسی که عاشق کتاب‌های کارآگاهی «شرلوک هلمز» است، به نگارش درآورده و در ادامه آن، شرح مختصری از رویدادهای مهم زندگی «سر آرتور کانن دویل» را خواهید خواند.
 
«شرلوک هلمز» تنها کارگاه دنیاست که مشورت می‌کند. پول و پرستیژ به چشمش نمی‌آید. فرصتی برای تقویت ماهیچه‌های ذهنی و تمرینی برای بهبود روش استنتاجی‌اش برای او کافی است. خواننده با دنبال کردن ادامه مجموعه معماهایش، شاهد یک ذهن فعال می‌شود و درون دنیای ماجراهای جنایی غرق می‌شود.
 
من عاشق کتاب‌های «شرلوک هلمز» هستم و واقعا از دنبال کردن ماجراهای پررمز و رازی که «هلمز» و «واتسون» درگیرش می‌شوند، لذت می‌برم. خودم را در جایی فراتر از آنچه «واتسون» به عنوان مشاور قرار دارد، فرض می‌کنم. در عین حال خیلی از جایگاه مشاهده‌گر «هلمز» دور هستم.
 
من انواع معماهای این مجموعه رمان را دوست دارم. از عجیب و غیرعادی‌ترین آن‌ها که درباره گروهی از مردان موقرمز است تا خسته‌کننده‌ترین و سطحی‌ترینشان که در پایان بداندیشانه‌تر از کار درمی‌آید. همه داستان‌های پیروزی و شکست هلمز واقعا سرگرم‌کننده هستند.
 
با این حال خیلی دوست داشتم بدانم چه بین «هلمز» و «موریارتی» گذشت. «دویل» در کتابش تنها می‌نویسد که آن دو با هم درگیری‌های متعدد و سختی دارند اما وارد جزئیات نمی‌شود.
 
این کتاب‌ها را به هر کسی که از خواندن آثار رازآلود، ماجراجویانه و کارآگاهی لذت می‌برد، پیشنهاد می‌کنم.
 
***
 
«سر آرتور کانن دویل»، نویسنده،‌ پزشک و ورزشکاری حرفه‌ای بود که دنیا او را با داستان‌های جنایی «شرلوک هلمز» به یاد می‌آورد. به بهانه سالروز درگذشت این چهره درخشان ادبیات کارآگاهی نگاهی داریم به رخدادهای زندگی وی:
آرتور کانن دویل
 
 تحصیل، طبابت و شکوفایی قریحه ادبی
 
«سر آرتور کانن دویل»، نویسنده‌ سرشناس اسکاتلندی و خالق داستان‌های محبوب «شرلوک هلمز» روز 22 می‌ سال 1859 در ادینبورگ اسکاتلند از پدر و مادری ایرلندی متولد شد. در سال‌های 1876 تا 1881 که به تحصیل در رشته‌ پزشکی دانشگاه ادینبورگ مشغول بود، نوشتن داستان کوتاه را آغاز کرد و اولین داستان منتشرشده از او قبل از 20 سالگی، در مجله‌ «تالار ادینبورگ» منتشر شد. قدرت یادگیری‌ «آرتور» چنان بالا بود که زبان فرانسه را در 14 سالگی کاملا آموخت و به مطالعه‌ داستان‌های «ژول ورن» روی آورد.
 
او طبابت را در سال 1882 در پورتسموث آغاز کرد که چندان موفقیت‌آمیز نبود» .کانن دویل» در زمان‌های انتظار برای ویزیت بیماران، به نوشتن داستان می‌پرداخت. اولین اثر برجسته‌ او با نام «پرونده‌ اسکارلت» در سالنامه‌ «بیتون کریسمس» به چاپ رسید.
 
شکست در طبابت
 
او برای اولین‌بار شخصیت «شرلوک هلمز» را که برگرفته از یکی از استادان سابق دانشگاهش به نام «جوزف بل» بود خلق کرد؛ کارآگاهی که اگرچه وجود خارجی نداشت، اما طرفداران بسیاری در سراسر دنیا پیدا کرد. داستان‌های کوتاه بعدی «کانن دویل» درباره‌ «هلمز» در مجله‌ انگلیسی «استرند» منتشر شدند. او در سال 1890 تحصیل در رشته‌ چشم‌پزشکی را در وین آغاز کرد و در سال 1891 برای کار به عنوان چشم‌پزشک به لندن رفت. اما آن‌طور که در شرح‌حال خود نوشته است، حتی یک بیمار هم به او مراجعه نکرد. همین امر بیشتر او را به سوی نویسندگی سوق داد.
 
«کانن دویل» در داستان «مسأله‌ نهایی»، «شرلوک هلمز» و «موریارتی» را با انداختن از بالای آبشار به پایین می‌کشد؛ اما اعتراضات مردم و مخاطبان موجب شد تا او دوباره شخصیت‌هایش را برگرداند؛ به ‌طوری‌ که در مجموع، شخصیت «شرلوک هلمز» را در 56 داستان کوتاه و چهار رمان به تصویر کشید.
 
«کانن دویل» شوالیه می‌شود
 
داستان چگونگی دریافت نشان «شوالیه» و اعطای لقب «سر» به این نویسنده نیز به اوایل قرن بیستم و جنگی در آفریقای جنوبی مربوط می‌شود که «کانن دویل» کتابچه‌ای با نام «جنگ در آفریقای جنوبی؛ علت و هدایت آن» نوشت و ترجمه‌ آن در سطح گسترده‌ای منتشر شد.
 
رمان‌نویس مشهور و ورزش
 
زمانی که نویسنده‌ «شرلوک هلمز» در ساوث‌سی سکونت داشت،‌ با نام مستعار «ای. سی. اسمیت» دروازه‌بانی باشگاه فوتبال «پورتسموث» را که ارتباطی با باشگاه کنونی به همین نام ندارد بر عهده داشت. وی همچنین به ورزش کریکت علاقه‌مند بود و در تیم ماریلبون بازی می‌کرد. به عنوان یک گلف‌باز حرفه‌ای، «‌کانن دویل» کاپیتان تیم «کروبروی» باشگاه گلف «بیکن» بود.
 
نویسنده‌ روان‌گسیخته
 
پس از مرگ همسرش در سال 1906 و متعاقب آن مرگ پسرش در جنگ جهانی اول، این نویسنده‌ اسکاتلندی دچار افسردگی شد و به علوم غیبی و افسانه‌های پریان اعتقاد آورد. چند سال پیش محققان اعلام کردند، بنا بر بررسی‌هایی که انجام داده‌اند، «کانن دویل» از بیماری روان‌گسیختگی رنج می‌برده است. دکتر «آندره نورمان»، عضو موسسه‌ پزشکی GP انگلیس که این مطالعه را انجام داده اعلام کرد، «کانن دویل» در ماورای داستان‌های جنایی‌اش، به مشکلات روانی مبتلا بوده است.
 
نتایج این مطالعه که در روزنامه‌ «دیلی‌رکورد» به‌چاپ رسید، نشان می‌داد آشفتگی‌های روانی این نویسنده‌ مشهور که احتمالا ریشه‌ ارثی داشته، تا حدی بوده که «کانن دویل» ادعا می‌کرده می‌تواند صداهایی را از دنیای دیگر بشنود. به ‌گفته‌ دکتر «نورمان»، اختلالات روانی خالق «شرلوک هلمز» در داستان‌های او به ‌صورت آشکاری قابل مشاهده است. این نویسنده در هفتم جولای 1930، در سن 71سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.
 
معروفترین آثار
 

کانن دویل را از جمله انقلاب‌های بزرگ در عرصه‌ داستان جنایی می‌دانند. نویسنده‌ پرکاری بود و در زمینه‌های شعر، ادبیات غیرداستانی،‌ عاشقانه، رمان‌های تاریخی و نمایش‌نامه فعال بود. داستان‌های «شرلوک هلمز» به زبان‌های زیادی ترجمه شده‌اند و علاوه بر آن، سریال‌های تلویزیونی، کارتون و فیلم‌های سینمایی متعددی بر اساس آن‌ها ساخته شده‌اند. از جمله آثار معروف »کانن دویل»، به «علامت چهار»، «مسأله نهایی» و «هیولای باسکرویل» می‌توان اشاره کرد.

منبع:ایسنا
انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.